Ha kell, a kormány segíti az együttműködést

Szalay-Bobrovniczky Vince
Vágólapra másolva!
Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a civil szervezetek támogatásáról, valamint a zsidó felekezetek közti együttműködésről.
Vágólapra másolva!

A politikus elsőként felhívta a figyelmet arra, hogy az adóbevallás beadásának határideje egy nappal meghosszabbodott, azaz május 23-ig dönthetnek az emberek például arról, hogy melyik civil szervezetnek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Az államtitkár hozzátette, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrásait az állampolgárok által fel nem ajánlott 1 százalékok alkotják. Ám ennek ellenére a kormány számára fontos, hogy az emberek igenis ajánlják fel adójuk 1 százalékát valamelyik civil szervezetnek, egyháznak, ebből a célból idén még egy kampányt is szerveztek. Idén 11 milliárdot osztott szét a NEA, bár az is igaz, nem mindenki jutott még hozzá a pénzéhez, de ez a probléma is rövid időn belül megoldódik.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre egy jelentősebb összeggel, 13,8 milliárddal rendelkeznek, és a pályázatokat október másodikán fogják a civileknek meghirdetni. A szervezeteknek egy hónapjuk lesz a szükséges dokumentációk elkészítésére. Szalay-Bobrovniczky Vince hozzátette, ez az összeg annak a fényében is jelentős, hogy 2018-ban, amikor a NEA elindult, 5 milliárd állt rendelkezésre. A háború okozta válság kirobbanásáig még rendelkezésre állt a Falusi és a Városi Alap, amely más támogatási lehetőségeket is biztosított a civileknek. Ennek kapcsán megjegyezte, ebben az évben lehet döntés arról, hogy 2025-től újból megnyílhatnak ezen pályázati lehetőségek is.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.