Pünkösdkor változik a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó társaságok közlekedési rendje - tudatta a vasúttársaság csütörtökön.

A vonatok vasárnap az ünnepnapra, hétfőn a vasárnapra, kedden már a munkanapokra érvényes menetrend szerint járnak - írták a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

Nagyon sokan tervezik ilyenkor az utazásukat a Balatonhoz, emiatt a Budapest-Nagykanizsa közötti Tópart és a Budapest-Keszthely közötti Balaton InterCityk, továbbá a Budapest-Tapolca vonalon közlekedő egy-egy sebesvonat is több kocsival közlekedik.A kihasználtságtól függően

  • a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza közötti Nyírség InterCitykhez,
  • a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest között közlekedő Tokaj IC-khez és
  • a Budapest-Cegléd-Szeged viszonylatú Napfény IC-khez

is több kocsit kapcsolhatnak.

Vonat a Balatonparton, a tó népszerű úticél a hosszú hétvége alattForrás: MÁV / Facebook

A május közepétől érvényes előszezoni menetrend alapján már sűrűbben közlekednek a vonatok a főváros és a Balaton között, valamint több járat indul oda egyes nyugat-dunántúli városból is.Utazás előtt érdemes tájékozódni a MÁV honlapján a balatoni előszezoni közlekedésről.

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul: pünkösdvasárnap munkaszüneti napon, pünkösdhétfőn a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, kedden a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.A Volánbusz azt kéri utasaitól, hogy a kényelmetlenségek elkerülése érdekében utazásukat lehetőség szerint előre tervezzék meg.

Pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn a HÉV járatai a munkaszüneti napokon megszokott menetrend szerint közlekedik, kivéve a H6-os HÉV-et, amely karbantartás miatt május 27-én és 28-án módosított menetrend szerint, megosztott útvonalon jár.