Budapest iparűzési adóbevétele rekordot dönt, Karácsony mégis csődbe vitte a várost

2023. május 25. Kijev napja, Karácsony Gergely Fotó: Merész Márton
2023. május 25. Kijev napja, Karácsony Gergely Fotó: Merész Márton
Vágólapra másolva!
Sosem volt ennyi bevétele a fővárosnak az iparűzési adóból, mint az idei évben, a városvezetés mégis durva megszorításokat vezetett be. Karácsony Gergelynek tehát bőven lenne miből merítenie, a pénz mégis elúszott. Hiába rogyott meg a város költségvetése, a főpolgármester elsődleges feladatának Gyurcsány Ferenc utasításait tekinti, ennek megfelelően a városvezetés helyett a kormány elleni küzdelemre koncentrál. 
Vágólapra másolva!

A számok alapján Budapestnek virágzó városnak kellene lennie, olyannak, ahol nincsenek pénzügyi problémák és jó állapotban van a költségvetés.

Már csak azért is, mert egyes számítások szerint a főváros iparűzésiadó-bevételei várhatóan meg fogják haladni idén a 271 milliárd forintot.

Ez abszolút rekord Budapest történetében, minden adott lenne tehát a fejlődéshez.

Arról nem is beszélve, hogy a szakértők jövőre még ennél is nagyobb összeggel számolnak, már ami a város iparűzésiadó-bevételeit illeti. Ehhez még hozzájön, hogy a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István korábbi főpolgármestertől. Ebből is látszik, hogy normális esetben Budapestnek komoly tartalékai lennének.

Ehhez képest a Fővárosi Közgyűlés áprilisi ülésén Karácsony Gergely egy durva megszorítócsomagot jelentett be, amit a baloldali többségű testület meg is szavazott. A baloldali képviselők ennek keretében egy közel húszmilliárdos hitelfelvételről is döntöttek, majd második körben májusban újabb hitelfelvételhez adták a nevüket. Ezzel

a baloldali városvezetés hivatalosan is a csőd szélére juttatta Budapestet. Akárcsak a 2010 előtti baloldali korszakban, a költségvetés ismét megborult, a város nehéz anyagi helyzetbe került.

Rengeteg bevétele van Budapestnek, mégis hitelt kellett felvennie Karácsony Gergelynek Forrás: Karácsony Gergely Facebook

Karácsony Gergely mégis azzal van elfoglalva, hogy maradéktalanul teljesítse Gyurcsány Ferenc utasításait. Emlékezetes, a baloldal vezetője nemrég éppen azt kérte számon a főpolgármesteren, hogy nem konfrontálódik eléggé a kormánnyal. "Itt van egy majdnem kétmilliós város, amelynek a kétharmada torkig van Orbán uralmával. Van neki egy hozzánk közel álló főpolgármestere. A főpolgármester nem hajlandó azt a hazafias kötelezettséget teljesíteni, hogy ebbe a küzdelembe beleviszi a várost" - fogalmazott Gyurcsány a SpiritFM Harcosok klubja című műsorában.

Nem sokkal a nyilatkozat után Karácsony több fronton is hadat üzent a kormánynak, amit hol zsarolással, hol fenyegetéssel folyamatosan nyomás alatt próbál tartani. Közeledve az önkormányzati választásokhoz, a főpolgármester a városépítés helyett látványosan a kormány elleni küzdelemre koncentrál.