Spanyol elemző: Európa reménye Orbán Viktor

ORBÁN Viktor, választás, győzelem, fidesz, 2022
Budapest, 2022. április 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Jorge González-Gallarza Hernandezzel készített interjút a Mandiner, aki az Uncommon Decency podcast vezetője. Az elemző szerint az európai jobboldalnak van mit tanulnia Orbán Viktortól: vissza kell venni a kulturális őrhelyeket, és többet kell olvasni Gramscit.
Vágólapra másolva!

A spanyol elemző elmondta véleményét arról, hogyan látja a sajtószabadság helyzetét Magyarországon. Szerinte

Magyarországon bárki, aki rendelkezik a szükséges újságírói tudással és anyagi tőkével, indíthat egy médiavállalkozást, hogy úgy tudósítson az eseményekről, ahogyan ő jónak látja. Nincs semmiféle állami cenzúra. Ha lenne, akkor a liberális Magyarország-gyűlölők által színlelt felháborodás a többszörösére nőne, mesterségesen gerjesztve, ahogy már most is megy.

Jorge González-Gallarza Hernandez szerint a lényeg a következő:

a magyar baloldal, amely nem tudta legyőzni Orbánt a választásokon, az EU-t és a globális baloldali-liberális NGO-komplexumot hívta segítségül, hogy az Orbán-kormányt a szabad sajtó elhallgattatásával vádolja. A vádak azért hamisak, mert az ellenzéknek is van saját médiája bőven. Ahelyett, hogy befeketítenék riválisukat, inkább az ő ravaszságát kellene utánozniuk a média felhasználásában.

Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo

Magyarországot valóban a „jogállamiság" vagy a családok védelme miatt bünteti az EU?

Jorge González-Gallarza Hernandez szerint a „jogállamiság" az az ürügy, amit a baloldali-liberális ellenzék Brüsszelben és Budapesten kitalált, hogy ideológiai háborút folytasson a magyar kormány ellen.

Az elemző arra a kérdésre, hogy akkor miért nem aggódik Brüsszel Sánchez „jogállamisággal" kapcsolatos teljesítménye miatt, azt válaszolta, hogy

Mit jelentenek ma az európai értékek?

Jorge González-Gallarza Hernandez szerint

az „európai értékek" alapvetően mindig azt a baloldali-liberális ismertetőjelt foglalják magukban, amit az EU vezetői szeretnének, hogy jelentsenek. Ez nem volt mindig így.

A két világháború közötti időszakban Európa háborúba süllyedésének amerikai szemlélői megértették, hogy Adolf Hitler az „európai értékek" ellentétét testesítette meg: a nemzetállam megvetését, az erőszak kultuszát és a felvilágosodás ellentétét. A háborút követő európai integráció megindulásával az „európai értékek" fokozatosan többet kezdtek jelenteni, mint a felvilágosodás standard értékei – egyéni autonómia, az emberi jogok tiszteletben tartása, és a többi. Az európai nemzetek békés együttműködésébe vetett hitet kezdett jelenteni, amely elhatározta, hogy elkerüli az újabb világháborút, és még inkább a szabályokon alapuló multilaterális világrendbe vetett hitet.

Az egyetlen lehetséges végkifejlet, ha az EU ezen az úton marad, hogy fokozatosan elveszíti a jobboldali követőket, és az európai integráció a baloldali hegemónia szinonimájává válik.

Jorge González-Gallarza Hernandez arra a kérdésre, hogy mik azok a magyar történelmi sajátosságok, amelyek lehetővé teszik, hogy ma egészségesebb identitással rendelkezzünk, mint például a britek vagy a franciák, azt mondta a Mandinernek, hogy

Miután jelentős időt töltöttem Magyarországon, és gyakran visszatértem különböző eseményekre és tevékenységekre, úgy gondolom, hogy ez nagyban magyarázza az optimista nacionalizmus légkörét, amely Orbán Viktor sikerének alapját képezi

- szögezte le.

A teljes interjút ITT olvashatja el.

Jorge González-Gallarza spanyol közgazdász a University College Londonban végzett, a madridi Fundación Civismo kutatója, az MCC vendégoktatója, írásai jelentek meg a Wall Street Journalban, a National Review-ban és a The American Conservative-ban többek között.