Vargha Tamás: Adósai vagyunk hőseinknek

Orbán Viktor, kampány, Székesfehérvár, beszéd, körút, választás, választók
Vargha Tamás, a Fejér megyei 1-es választókerület fideszes országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje
Vágólapra másolva!
Adósai vagyunk hőseinknek, minden hazánkfiának, aki valaha életét áldozta a hazáért - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten a magyar hősök emlékünnepe alkalmából tartott megemlékezésen.
Vágólapra másolva!

Vargha Tamás a magyar hősök emlékkövénél úgy fogalmazott:

Magyarország azon kevés ország közé tartozik a kontinensen, amely háború helyett a békét akarja - tette hozzá az államtitkár az ukrajnai háborúra utalva.

A magyar kormány "minden nyomás ellenére határozottan kiáll békepárti álláspontja mellett"

- hangoztatta az államtitkár.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a magyar hősök emlékünnepe alkalmából a budapesti Hősök terén tartott megemlékezésen 2023. május 28-án. Forrás: MTI/Lakatos Péter

Ugyanakkor - jegyezte meg - a béke megtartása csak akkor lehetséges, ha az ország rendelkezik "elrettentésre képes katonai erővel is".

A kormány ezért folytatja a honvédség fejlesztését, ezért épít 21. századi "high-tech" haderőt, látott hozzá a szervezeti korszerűsítéshez, a toborzás kiterjesztéséhez és a kiképzés felgyorsításához

- mondta. Az államtitkár több évezredre visszanyúló történelmi tapasztalatnak nevezte, hogy a legjobb fegyverek sem hozhatják meg a kívánt sikert, "ha azokat nem elkötelezett, a hazájáért, nemzetéért tettre kész katona fogja".

- hangoztatta. Hozzátette: a legnagyobb áldozatot a katona csak a hazájáért, a családjáért, és mellett álló bajtársáért képes meghozni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt tiszteletének hiánya az egyénre, de az egész nemzetre nézve is veszélyes.

- mondta, hozzáfűzve, azért lehetünk itt, mert vannak, voltak hőseink, akiknek a békét és a szabadságot is köszönhetjük.

Az államtitkár beszéde után katonai tiszteletadás mellett helyezték el az emlékezés virágait a magyar hősök emlékkövénél.

Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt, amelynek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékeznek "az elmúlt ezredév magyar hőseire", akik életüket adták a hazáért.