Gazdagodik és terjeszkedik a dollármédia

Gulyás Márton, aktivista, provokáció, baloldal, Soros György
Vágólapra másolva!
Soros hálózata magyarországi működésének a Partizán egy fontos eleme és világos, hogy a választások idején kiemelkedő szerepet szánnak neki.
Vágólapra másolva!

Mint ismeretes, Gulyás Márton a 2022-es választási kampány előtt 260 985 000 forintot kapott „adományként”. A Partizán alapítója minden egyes nagy külföldi adomány, vagy személye irányába történő megkeresés kapcsán ugyanazt mondja: hívtak bennünket, és nem tudtunk ellenállni. A Tűzfalcsoport kiszámolta, hogy csak az internetes felületeken mennyit költöttek konkrétan a választók befolyásolására Gulyásék, megnézte mennyit kaphattak külföldről, és azt is, hogy pontosan kiktől érkezhettek a támogatások. Soros hálózata magyarországi működésének a Partizán egy fontos eleme és világos, hogy a választások idején kiemelkedő szerepet szánnak neki. Így volt ez 2018-ban, 2022-ben és így lesz 2024-ben, az önkormányzati választásokkor is.

A Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány 2021-es beszámolójából tudjuk, hogy valaki/valakik - Gulyás Márton emlékezetes mondásával élve: „a sornak a végén valószínűleg ott van, maga Soros György is” – több alkalommal adományoztak az alapítványnak, összesen 260 985 000 forintot. Ez a bevételük 90 százalékát tette ki. A Partizán bevételeinek az alakulása azért is gyanús, mert 2020-ban (kampány nélküli év), ezek az adományok a 2021-esnek a töredékét sem érték el.

Forrás: Tűzfalcsoport

Jól látható, hogy

A korábbi szinte jelentéktelen 5 millióról hirtelen megugrott 260 millióra a Partizán pénzbeli támogatása.

A teljes összegről Gulyás Márton nem számolt el a mai napig. Annyit lehet tudni, hogy a 260 millió forintnyi támogatás egy részét egy meghívásos pályázat keretében nyerték el.

„A ‘German Marshall Fund’ meghívásos pályázatán 15.000 USD díjazásban részesültünk, amit többek között eszközbeszerzésre (kamerák, lámpák, etc.) tudunk fordítani. A ‘The Foundation for Democracy and Pluralism’ meghívásos pályázatán 200.000 EUR díjazásban részesültünk. Ezt a jelentős összeget az új stúdiónk kialakítására, illetve a jelenleg is renoválás/lakhatóvá tétel alatt álló új produkciós/szerkesztőségi irodánk felújítására tudjuk fordítani” – írták.

Ez a két összeg nagyjából 80-85 millió forintot jelent. Nem meglepő módon mindkét szervezet amerikai és brüsszeli pénzekből működik, továbbá a German Marshall Fund-nak az egyik legnagyobb donorja a Soros György nevével fémjelzett Open Society Institut.

Az alábbi felsorolásban látszik, hogy pontosan kik is támogatják a Gulyásékat finanszírozó szervezetet. Az egyértelműen kivehető, hogy az amerikai külügy, belügy és hadügy is bőkezűen adakozik.

Természetesen a sor legelején szerepel Soros is:

Forrás: Tűzfalcsoport

A The Foundation for Democracy and Pluralism nevű szervezet, - amely 200 ezer eurót adott a Partizánnak – szintén amerikai, brüsszeli és Soros pénzből működik. Az alapítvány egyik vezetője Daniel Sachs, aki a Soros György-féle Open Society Foundations nemzetközi tanácsadói testületében is tisztségviselő. Maga az alapítvány 2021-ben jött létre és egyből adott is egy több tízmilliós támogatást a magyarországi választások előtt Gulyás Mártonnak. Az interneten semmilyen olyan információ nem található, amely arra utalna, hogy a The Foundation for Democracy and Pluralism nevű szervezet más érdemei tevékenységet is végezne. Weblapjukra nem töltöttek fel semmilyen információt, semmilyen nemzetközi nyilvántartásban nem találhatóak meg. Azonban nem példa nélküli, hogy nemzetközi szereplők (más államok szervei, NGO-k, stb.) létrehoznak „fantomszervezeteket” és ezeken keresztül juttattnak el adományokat egy másik szervezethez.

Gulyás Márton gyorshívóra van állítva Amerikában

Ez lehet az egyetlen magyarázat arra, hogy Gulyást ilyen gyakran hívják, és hogy létező, vagy csak papíron működőkülföldi szervezetek támogatni akarják tízmillió forintos nagyságrendben az általa működtetett alapítványt.

Mint ismeretes, a baloldali aktivista nemrég tért vissza Amerikából, ahová szintén egy pályázat keretében jutott ki. Az egyik reggeli műsorában megkérdezték tőle, hogy egy ilyen megkeresést, hogy kell elképzelni a gyakorlatban. Szürreális, bár nem ismeretlen magyarázattal állt elő.

Újságíró:Erre te jelentkeztél, vagy megkerestek téged?

Gulyás Márton:Nem, ez abszolút, ez is a konteót erősítendő, ez mindig így történik, és ez az összes meghívottal kapcsolatban is így történt, hogy egyszer csak kapsz egy telefonhívást a követségtől, amiben bemutatkoznak, elmondják, hogy kik ők, és megkérdezik, hogy érdekelne-e egy ilyen programban való részvétel. És ilyenkor vagy az van, hogy az ember azt mondja, hogy érdekel, és akkor elindul egy folyamat, vagy pedig azt mondja, hogy nem, és akkor onnantól kezdve nem veszik fel vele többet a kapcsolatot. Tehát ez nem jelentkezéses alapon történik.

Amikor Gulyást korábban arról kérdezték, hogy a fent megnevezett The Foundation for Democracy and Pluralism 200 ezer eurós meghívásos pályázati pénzéhez hogyan jutott hozzá, szintén hasonló választ adott.

Gulyás Márton közölte, az alapítványt korábban nem ismerték. „Összesen három körből állt a pályázat: első körben megkerestek bennünket és tájékozódtak a szervezet működéséről. Második körben volt egy online személyes beszélgetés is, ahova már konkrét fejlesztési terveket és prezentációt kellett vinnünk. Harmadik körben büdzsétervet is le kellett adni.”

Tehát egy számukra ismeretlen alapítvány váratlanul megkeresi Gulyásékat, hogy adni akarnak 200 ezer eurót. Teljesen hihető a történet!

Mire költötte el Gulyás ezt a temérdek pénzt?

A 2022-es választási kampányból Gulyás Márton derekasan kivette a részét. Minden mozzanatot nem elevenít fel a Tűzfalcsoport, a Mandiner alaposan összeszedte korábban, most csak azt mutatják be, hogy a Partizán 2021 májusa és 2022 áprilisa között mennyit költött az előválasztásra, a baloldali politikusok népszerűsítésére, illetve a kormány lejáratására a közösségi médiafelületeken. A kezdődátum a baloldali előválasztás kezdetét jelenti, az április pedig az országgyűlési választások végét.

A Facebookon ebben az időintervallumban Gulyásék összesen 300 darab hirdetést adtak fel. Volt olyan, mely egészen konkrétan az előválasztáson való részvételre buzdított, és volt, amely a saját műsoraikat népszerűsítette.

Egyes posztokra, videókra, kreatívokra akár 400 ezer forintot is elköltöttek, de pár ezres hirdetések is futottak az oldalon. Nagyjából 10 milliós nagyságrendben hirdethetett a Partizán.

Forrás: Tűzfalcsoport

Ha a Google-nél elköltött pénzeknek szeretnénk utánajárni, akkor már precízebb adatokat kapunk. Itt 81 darab hirdetést adtak fel, és több mint 7 millió forintot költöttek el rá.

Forrás: Tűzfalcsoport

Jól látszik, hogy a hirdetések száma leginkább az előválasztás második fordulójában csúcsosodott ki. Ekkor volt Gulyás Márton a legaktívabb, mind a Facebookon, mind a YouTubeon. Az is egyértelmű, hogy a Partizánt és Gulyás Mártont elsősorban arra használták, hogy mozgósítsa a baloldali szavazókat. Az a hirdetésekből és a különböző videók eléréseiből is kivehető, hogy Budapesten túl nincs komolyabb hatása a Partizánnak.

Ugyanazt a közeget szólítja meg, mint a Telex vagy más dollármédia.

Hogy a Partizán ma működni tud Magyarországon az nem a mikróadományozóknak köszönhető. A pénzügyi helyzetükről, az egyéni adományozókról, illetve a nézői támogatásokrólmaga a műsorvezető beszélt korábban. Akkor azt mondta, hogy „jól vannak”, a bevételeiknek nagyjából egynegyed és egyharmad közötti részt adja a Partizán, a többi vagy névtelen nagyobb magánadományozótól jön, vagy valamilyen külföldi pályázatból.

Az adatok jól körülírjak, hogy külföldi támogatásból nem tudná Gulyás Márton működtetni azt a médiagépezetet, amelyet már évek óta grundolnak neki.

Már csak az a kérdés, hogy a közelgő önkormányzati választások kapcsán milyen feladattal bízzák meg Gulyást.

Magyarországon egyes újságíróképzésekre teljesen rátelepedett a balliberális médiaelit

Az ELTE BTK-n futó Média és Kommunikációs tanszékre jelentkező diákoknak olyan tanárok beszélnek a független, objektív, elfogulatlan újságírásról, mint a Telex jelenlegi és exfőszerkesztője, a 444 vagy éppen a HVG újságírója.

És akkor még nem is beszéltünk a tanszékvezetőről, Polyák Gáborról, aki a baloldali Mérték Médiaelemző Műhely vezetője is egyben, és Brüsszelben, Washingtonban és belvárosi balos klubokban is azt bizonygatja, hogy Magyarországon már nincs médiaszabadság, miközben az általa vezetett tanszék fizetési listáján sorjáznak a baloldali lapoknál dolgozó munkatársak.

A Tűzfalcsoport átnézte az egyik legnagyobb magyar egyetem médiás tanszékének a kurzuslistáit, az órarendeket, a rendezvényeik listáit és szinte minden fronton masszív balliberális túltengést találtunk.

Polyák Gáborról annyit érdemes tudni, hogy az ELTE-n az újságírás szakirány egyik alaptantárgyát, a médiajogot oktatja. Minden olyan diáknak kötelező ez a tárgy, aki sikeres szakvizsgát akar tenni. Polyák nemcsak egy mezei egyetemi tanár, hanem ő a tanszékvezető is, tehát nagy beleszólása van abba, hogy az egyetem falain belül a diákokhoz milyen információk jutnak el, kik oktatnak a tanszékén, milyen előadásokat szerveznek stb. Médiakutatóként és egyetemi tanszékvezetőként annyira független, hogy 2011 óta az Átlátszó oldalt üzemeltető Átlátszó.hu Kft. felügyelőbizottsági tagja.

A Mérték és Médiaelemző Műhely pedig pont annyira” független”, mint, ahogy azt elsőre gondolnánk. A partnerei között a fő támogatóhelyén a Nyílt Társadalom Alapítvány szerepel, együttműködő partnereik között pedig megtalálhatjuk az Átlátszót (ahol személyi összefonódás is van), a CEU-t, a TASZ-t, és az EKINT-et is.

A főtámogató maga a Soros György nevével fémjelzett OSI.