A NATO-országok egy csoportja hajlandó csapatokat küldeni Ukrajnába, ha a szövetség vilniusi csúcstalálkozóján a tagországok nem adnak egyértelmű biztonsági garanciát - ezt a volt NATO-főtitkár, Anders Rasmussen mondta.

Azt hiszem, a lengyelek komolyan fontolóra vennék, hogy belépnek és összeállítanák a tenni akarók koalícióját, ha Ukrajna nem kap semmit Vilniusban. Nem szabad alábecsülni a lengyel érzéseket

- idézi Rassmussent a 888.

A volt főtitkár szerint teljesen legális lenne, ha Ukrajna ilyen katonai segítséget kérne.

Korábban James Rickards, a CIA volt tanácsadója egy interjúban arról beszélt, hogy a NATO-csapatok esetlegesen beléphetnek Ukrajnába a front összeomlása esetén.

Orbán Viktor miniszterelnök a 2023-as évértékelő beszédében figyelmeztetett: „Európa a háborúba sodródás perceit éli" és előrevetítette azt is, hogy hamarosan „békefenntartó" NATO-katonákról is hallani fogunk:

Sisakkal kezdődött, emberi élet kioltására nem alkalmas eszközök szállításával folytatódott, most tankok küldésénél tartunk, s már napirenden vannak a harci repülők, és hamarosan hallani fogunk úgynevezett békefenntartó csapatokról is.