Paks II létfontosságú az energiabiztonság és a rezsicsökkentés megőrzéséhez

Vágólapra másolva!
Paks II az ország energiabiztonságának és a rezsicsökkentés megőrzésének alapvető feltétele - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Facebookon arra reagálva, hogy az ukrán miniszterelnök közleményben tudatta, Ukrajna meg akarja akadályozni az Európai Uniónál az új paksi atomerőmű megépítését.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás kiemelte, hogy az energiaellátás nemzeti hatáskör, vagyis szuverenitási kérdés.

„Aki az energiabiztonságunkat támadja, az a szuverenitásunkat támadja" – tette hozzá.

Furcsának és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna, egy NATO- és EU-tagállam energiabiztonságát támadja, miközben a NATO és az EU tagja kíván lenni.

Elfogadhatatlannak és döbbenetesnek nevezte, hogy Ukrajna Magyarország energiabiztonságát támadja, a magyar emberek energiaellátását akarja veszélyeztetni, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, minden lehetséges humanitárius eszközzel segíti Ukrajnát, és már több mint egymillió embert fogadott be.

Hangsúlyozta, hogy a magyar emberek és a magyar kormány mindent megtesz a bajba jutott menekültekért, például 1300 magyar iskola és óvoda fogad menekült gyerekeket.

– fogalmazott Menczer Tamás.