Augusztus elsejével összevonják a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) - jelentette be Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Takács Péter elmondta, egységes szervezetbe tömörítik az egészségügyi hatósági feladatokat, amelyeket eddig az NNK és az OGYÉI külön látott el.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart a Belügyminisztériumban 2023. július 31-énForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A létrejövő szervezetet, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) Müller Cecília országos tisztifőorvos vezeti majd - közölte az államtitkár.

Takács Péter azt mondta, a két szervezet működési körét összehangolják, így a jövőben egyszerűbb és jobban átláthatóbb szakhatósági struktúra alakul ki.

A szervezetben jól elkülönülnek majd egymástól a különböző szakhatósági feladatok - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: több szempontból egyszerűsödik a rendszer, ugyanis a két szervezet gyakran kölcsönösen vett igénybe egymástól szakértelmet. Ezt most házon belül meg tudják oldani.

Az összevonástól azt várják - fejtette ki -, hogy nő a hatékonyság, és gyorsulnak az engedélyezési folyamatok a szakellátást és a gyógyszerek engedélyezését illetően is.

Szolgáltató jellegű szakhatóságot szeretnének - mondta Takács Péter.