Másodfokú, narancssárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, az ország bármely pontján megjelenhetnek az időszak alatt - írta honlapján a met.hu.

Friss:

Visszavonta a felhőszakadás veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt.

A meteorológiai szolgálat szombat reggel a fővárosra, Fejér és Pest vármegye egyes járásaira adott ki másodfokú riasztást felhőszakadás veszélye miatt. A másodfokú riasztásokat azonban visszavonták, de az ország középső részén továbbra is érvényben van az elsőfokú (citromsárga) riasztás.

A meteorológiai szolgálat közölte: a kiterjedt záporos, zivataros csapadékrendszer szombaton a nap első felében várhatóan fokozatosan veszít intenzitásából. "A légköri feltételek azonban ezt követően is alkalmasak lehetnek további cellák kipattanására, jellemzően már csak izolált formában, szórványosan az országban" - írták.

Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás kísérheti, és 25-35 milliméter, de egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat. Kisebb eséllyel átmeneti viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz.
Szombat késő estétől a zivatarok várhatóan lecsengenek. Vasárnap főként már csak az Északi-középhegység, illetve az Alföld keleti, délkeleti tájain mutatkozik nagyobb esély néhány zivatarcella kialakulásához, amelyek estére mindenütt lecsengenek - írták.

Forrás: met.hu