Megérkeznek a tankönyvek az iskolákba, így rendben elkezdődhet az idei tanév - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence közölte, hogy augusztus elején kezdődött meg

mintegy 13 millió tankönyv kiszállítása mintegy 4200 iskolába. Egyes iskolák már hozzájutottak a tankönyvekhez, az erre a hétre kért tankönyvek is rendben megérkeznek - mondta.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: augusztus elején kezdődött meg 13 millió tankönyv kiszállítása mintegy 4200 iskolábaForrás: MTI/Máthé Zoltán

Rétvári Bence elmondta a költségvetésben 13,5 milliárd forintot különítettek el a tankönyvekre. Ha a 2010 előtti helyzet maradt a volna, akkor

ma egy családnak 30-40 ezer forintba kerülne gyermekenként a tankönyvcsomag - mutatott rá Rétvári Bence.

Megjegyezte, korábban piaci cégek állították elő a tankönyveket, és az árakat folyamatosan emelték: 2002 és 2010 között 70 százalékkal nőtt a tankönyvcsomagok ára.

Rétvári Bence kiemelte, a tankönyveket folyamatosan korszerűsítik, a most megérkező tankönyvek között is 115 frissített szerepel, 15 tankönyv pedig teljesen új.

Egy-egy új tankönyv elkészülte után a kiadvány fejlesztése és bevezetése a tanárokkal és a diákokkal közösen zajlik, hiszen ezek hároméves kipróbálási időszakra kerülnek iskolákba, végleges engedélyt csak a visszajelzések után korrigált tankönyvek kaptak - mondta el az államtitkár.

Közölte, az Oktatási Hivatal 1259 tankönyvet újított meg az előző években.

Rétvári Bence megjegyezte az is, tankönyveket állami és nem állami kiadótól is lehet rendelni, 36 kiadó 2313 könyvéből választhattak a tanároknak.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Kovács Péter polgármester a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában 2023. augusztus 28-ánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón Kovács Péter (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntet mondott a kormánynak, hogy az ingyenes tankönyvekkel megkönnyíti a tanévkezdést, majd arról beszélt: a kerületi önkormányzat a lakosainak jó néhány évig ingyen adta a tankönyveket, de a feladatot átvette a kormány, és az így

megtakarított pénzből füzetcsomagot tudnak adni az alsó tagozatos diákoknak.

Idén erre 17,5 millió forintot költött az önkormányzat - közölte.