Egyre nagyobb szükség lesz a Bulgárián keresztüli földgáz-tranzitszállítási kapacitásokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda este a Facebook-oldalán, miután telefonon tárgyalt Rumen Radev bolgár elnökkel.

Szijjártó Péter azt írta, a tárgyalás fő témája az energetikai együttműködés erősítése volt. Hozzátette:mivel Azerbajdzsánból és Törökországból is egyre több földgázt tervezünk vásárolni, egyre nagyobb szükségünk lesz a Bulgárián keresztüli tranzitszállítási kapacitásokra.A miniszter közölte: a bolgár elnök biztosította őt arról, hogy Magyarország számíthat rá ebben a kérdésben.

A beszámoló szerint Szijjártó Péter és Rumen Radev egyetértett abban is, hogy az Ukrajnán keresztüli földgázszállítás várható megszakadása igencsak megnöveli a bolgár-szerb-magyar szállítási útvonal jelentőségét.A tárcavezető bejegyzésében arról is írt, hogy Rumen Radev az elmúlt években kulcsszerepet játszott abban, hogy Magyarország és Bulgária kapcsolatai folyamatosan fejlődtek, valamint, hogy Bulgária mindig Magyarország megbízható partnere volt a földgáztranzit terén.