Segítséget nyújt Magyarország a nicaraguai keresztény közösség tagjainak, akiket atrocitások érnek a dél-amerikai országban - tudatta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett Richard Gallagher püspökkel, a vatikáni külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter azt írta: az elmúlt hónapokban többször érkeztek aggasztó hírek Nicaraguából a katolikus közösséget érő atrocitásokról. Pár napja a jezsuiták tevékenységét ellehetetlenítő kormányzati döntések születtek, a legnagyobb katolikus felsőoktatási intézményt pedig bezáratták - tette hozzá.

Úgy folytatta, hogy csütörtök reggel telefonon egyeztetett Richard Gallagher püspökkel, a vatikáni külügyminiszterrel a "riasztó fejleményekkel" kapcsolatban.

Biztosítottam Gallagher atyát, hogy a világ bármely pontján bajba kerülő keresztények számíthatnak Magyarországra, így készen állunk arra, hogy ösztöndíjakat biztosítsunk a bezárt egyetem hallgatóinak Magyarországon, egyúttal egyeztetünk a jezsuitákkal a nehéz helyzetbe kerülő szerzeteseknek nyújtandó támogatásról

- fogalmazott Szijjártó Péter. A miniszter jelezte, hogy az ENSZ hamarosan sorra kerülő New York-i közgyűlésére találkozót kezdeményez a nicaraguai kollégájával, hogy a katolikus közösséggel szembeni állami fellépés megszüntetésére kérje.