Csaknem 1000 milliárd forintra duzzadt az első félévben a hazai kereskedelmi pénzintézetek nettó eredménye.

Az idei második negyedév végére a magyar bankszektor konszolidált szinten elért nettó eredménye 978 milliárd forintot tett ki, amely az előző év első félévi eredményének több mint négyszerese – derült ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból.

A nettó kamateredmény, illetve a díj- és jutalékeredmény előző években megfigyelt emelkedése folytatódott, amelyhez az összesített eszközállomány éves növekedése, az emelkedő kamatok adta környezet és persze az árfolyamhatás is jelentős mértékben hozzájárult

– írta a Világgazdaság.

A kamateredmény a tavalyi 2500 milliárd után 2023 második negyedévének végén már 1584 milliárd forintnál járt. Az előző első félévéhez képest az idén a működési bevételek a működési költségeknél jelentősen nagyobb arányban emelkedtek (40,5 százalék a korábbi 24 százalékkal szemben). Tavaly az első két negyedévében 284 milliárd forint nettó értékvesztés és céltartalékképzésre, míg 2023 II. negyedév végére ennek alig több mint a negyedére került sor (73 milliárd forint), ami a bankok stabilitását jelzi.

A nettó értékvesztés és céltartalékképzés így az első félévben a működési eredmény alig 7,3 százalékát tette ki, a korábbi év hasonló időszaki 48,3 százalékával szemben.

A szektor 2023. első félévi egyéb eredményéhez jelentősen hozzájárult az egyik bankcsoport külföldi akvizíciójának egyszeri pozitív eredményhatása – olvasható az MNB jelentésében. Eközben a nettó adóráfordítás (különadók nélkül) 125 milliárd forintot tett ki 2023 II. negyedév végére, amely csaknem háromszorosa a korábbi év első félévéhez képest.
A szektor tőkearányos jövedelmezősége (vagyis a befektetett egy forintra vetítve) a 2023. I. negyedévi 16 százalékról tovább tudott növekedni 22,8 százalékra a II. negyedév végére, köszönhetően a tárgynegyedévi kamateredmény jelentős bővülésének és az alacsony összegű értékvesztés, illetve céltartalékképzésnek.