Ahogy arról az Origo is beszámolt, Svédországban egy Magyarországot hazugságokkal lejárató kisfilmet mutatnak be a diákoknak társadalomtudomány órán, amelyben különböző – hazánkat rendszeresen támadó – politikusok, elemzők és aktivisták a magyar emberek döntését megkérdőjelezve arról beszélnek, hogy Magyarország már nem demokrácia. Mutatjuk a legmegdöbbentőbb részleteket a kisfilmből. 

A film idézi a Soros-féle Freedom House egyik demokráciajelentését, amely szerint a magyar kormány korlátozza a sajtó- és a véleménynyilvánítás szabadságát, a jogállamiságot, a kisebbségi jogokat és az akadémiai szabadságot. A narrátor hozzáteszi azt is, a kormány rendeletben szüntette meg a gendertanulmányokat, hívja fel rá a figyelmet a Mandiner.

A filmben feltűnik a hazánkról szóló botrányos uniós jelentés készítője, Judith Sargentini is, aki elmondja, hogy az Orbán-kormány már minden határt átlépett, és szerinte az Európai Uniónak kell fellépnie.

Sargentini után a Soros-egyetem, a CEU svéd oktatója, Sara Svenson mutatja be a CEU campusát.

A film hazug módon úgy mutatja be a CEU-t, mint aminek el kellett „menekülnie” Magyarországról.

Svenson egyébként arról is beszél, hogy amikor 1997-ben Magyarországra érkezett, akkor nagyon pozitív és optimista volt a hangulat hazánkban, ami persze az első Orbán-kormány alatt kezdett megváltozni.

A filmben a narrátor azt a hazugságot is egyértelműen kijelenti, hogy az egyetemet már 2016 óta a bezárás réme fenyegeti. 

Ezt követően Ludvig Norman svéd politológus szakérti meg, hogyan épült le a magyar demokrácia 2010 óta. Itt a jól ismert baloldali mantrákat ismétli el, miszerint „megszűnt az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság is”.

A filmben megszólal három tizenéves lány (16-17 évesek) is, akik az egyik jelenetben egy honismeret tankönyv hazaszeretetről szóló fejezetén szörnyülködnek.

A film későbbi jelenetében pedig arról beszélnek, rettegnek, hogy egy napon a Fidesz majd elüldözi őket az országból.

A svéd politológus szerint a hazaszeretetről való oktatás annak a példája, hogyan avatkozik bele a politika a társadalom tudatformálásába.

Vagyis a svéd diákoknak azt tanítják, hogy az, hogy a hazaszeretetről tanulnak a magyar diákok, politikai beavatkozás, de az, hogy egy másik országot lejárató filmet mutatnak be nekik, az teljesen rendben van.

A svéd politológus megjegyzi, hogy a Fidesz egy jobboldali nacionalista pártnak tekinthető, politikája pedig nagyon konzervatív alapokon és társadalomszemléleten nyugszik. Majd teljesen alaptalanul azt állítja, hogy a Fidesz kizárja a kisebbségeket a népből.

A politológus azt is hozzáteszi, az Európai Unió azért támadja Magyarországot, mert rá akarja venni hazánkat, hogy „alkalmazkodjon a demokrácia kritériumaihoz”. „Ilyen egyszerű az egész” – fogalmazott. Aztán hozzáteszi, hogy „Magyarország egyelőre nem diktatúra, de nagyon autoriter irányba halad”.

A magyargyűlölő Verhofstadt is szót kapott az oktatóvideóbanForrás: Facebook/Szijjártó Péter

Ezt követően mutatnak két rövid részletet Orbán Viktor egyik európai parlamenti felszólalásából, majd rögtön a magyargyűlölő liberális Guy Vehofstadt szólal meg, aki elmagyarázza, hogy a szankciók a magyar kormány ellen irányulnak, és nem a magyar emberek ellen.

Érdekes, hogy a film éppen hazánk egyik legnagyobb ellenségét, a luxusban élő, a korrupciós botrányaiba lassan belebukó Verhofstadtot szólaltatja meg, míg a kormány, vagy a magyar választók véleménye alig kap helyet az oktatóvideóban.  

A film végén megint a politikai aktivista Gulyás Márton kap szót egyébként, aki azt fejtegeti, hogy nagyon fontos a svéd fiatalok számára, hogy megértsék, még ha léteznek is a demokrácia keretei egy országban, még akár választások is vannak abban az országban, akkor is lehet az egy autokratikus és elnyomó rendszer.

Vagyis egyértelműen elmondja a svéd diákoknak, mit kell gondolniuk hazánkról – de ezt nem tartják aggályosnak. Csak a hazaszeretetről nem szabad beszélni.

A videóban egyébként Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is támadják. Egy demonstráció képei láthatók például, ahol egy táblán a Stop Viktátor felirat olvasható, ahogy arra azonban az Origo is felhvíta a figyelmet:

A nyilvánvaló hazugságokra azonban semmilyen magyar kormányzati reakciót nem kértek, és a balliberális nyilvánosságban manapság divatos tényellenőrzés is elmaradt, az objektivitás elvárása a svéd közszolgálati vállalatnál vélhetően erre már nem terjed ki.

A videó egy részletét egyébként Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is megosztotta közösségi oldalán. 

Bejegyzésében feltette a kérdést: Hogyan győzzük meg a magyar képviselőket, hogy támogassák Svédország NATO-tagságát, amikor demokráciánkat többször is megkérdőjelezik, sértve szavazóinkat és az egész országot?