A héten szertefoszlott Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának adománygyűjtő-dobozokról szóló legendája. Az ügyben az OTP Bank feljelentést tett, a NAV pedig költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt is nyomoz. A kétes hátterű finanszírozás másik fő haszonélvezője Karácsony Gergely mellett Márki-Zay Péter lett, aki be is lépett a 99 Mozgalomba. Utóbbi azt is elejtette, hogy magával a főpolgármesterrel intézte a 99 Mozgalom számára foglalt plakáthelyek átvételét.

Márki-Zay Péter 2021. október 8-án – amikor Karácsony Gergely visszalépett a javára a baloldali előválasztás második fordulója előtt – kijelentette, hogy tisztelete jeléül belép a főpolgármester által gründolt 99 Mozgalom Egyesületbe.

Márki-Zay PéterFotó: Polyák Attila - Origo

Ezt végül online módon meg is tette Márki-Zay, aki tavaly szeptemberben egy nyilvános beszédében megerősítette a csatlakozását Karácsony mozgalmához:

Szeretném jelezni, hogy tiszteletem jeléül belépek a 99 Mozgalomba és erre biztatom önöket is.

Azonban a hódmezővásárhelyi polgármesternek más oka is lehetett a belépésre a tiszteleten kívül. A 99 Mozgalom fedezte ugyanis a Karácsony-kampányt, így egyebek mellett balliberális portálokon hirdetési felületeket vásároltak, rendezvényeket szerveztek és óriásplakáthelyeket is foglaltak.

Utóbbiakon – miután a főpolgármester visszalépett – Márki-Zay Péter és Orosz Anna, akkori Momentum-elnök közös plakátjai jelentek meg - írja a Magyar Nemzet.

Márki-Zay Péter egyébként már 2021 októberének elején kijelentette, hogy Karácsony Gergely 500 millió forintból kampányolt az előválasztáson. A baloldal későbbi miniszterelnök-jelöltje 2021. november elsején állt elő azzal, hogy

becslése szerint Karácsony mintegy félmilliárd forintból korteskedett.

Arra is kitért, hogy nem idegen számára a főpolgármester adományozói köre, és már ekkor azt kérte, hogy adják át neki a plakáthelyeket.

Én nyilván ismerek néhány adományozóját, akit nem fogok megnevezni. (...) Hazai nagyvállalkozói üzleti körök vannak igen, akit én legalábbis tudok

– jelentette ki akkor Márki-Zay Bohár Dánielnek.

A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje később azt is bevallotta, hogy külföldről is érkeztek források a kampányukba. Idén július 12-én az ATV-ben például elismerte, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz hasonlóan a 99 Mozgalom is gyűjtött pénzt külföldről.

Érdekesség, hogy Márki-Zay szinte fillérre pontosan eltalálta a Karácsony mozgalmához befolyó kampánypénzének nagyságát, amit szintén 2023 júliusában a Mandinernek úgy indokolt, hogy „jól tippelt".

Közismert, hogy a szóban forgó pénzek nagy része a Bajnai-féle DatAdat-csoportnál kötött ki.

Márki-Zay Péter 2022. március 22-én és idén szeptember 19-én is beszélt arról, hogy a DatAdat és a Bajnai-kör Karácsony Gergely mögött állt az előválasztás első fordulójában, ám a második fordulóban – plakáthelyek átadásával – már az ő szekerét tolták.

Az biztos, hogy az előválasztáson ez a társaság, tehát a DatAdat és a Bajnai Gordon-kör, ők Karácsony Gergely és a 99 Mozgalom mögött álltak, és a második fordulóban, az utolsó pillanatban még tőlük mi kaptunk plakátfelületeket. Tehát magyarul el tudtuk intézni azt Karácsony Gergelynél és Karácsony Gergellyel, hogy az utolsó néhány napra az ő plakátfelületeinek egy részét sikerüljön a mi közös kampányunkra átragasztani. (...) Az utolsó néhány napban már sikerült, mondom, a plakátfelületeiket az én támogatásomra buzdító plakátokra cserélni

– fejtette ki Márki-Zay a Hit Rádió minapi adásában.

A hódmezővásárhelyi polgármester tehát arról beszélt, hogy - mintegy operatív módon – „Karácsony Gergelynél és Karácsony Gergellyel" tudta elintézni, hogy a a 99 Mozgalom által foglalt plakáthelyeket használni tudja.

Ez a jövőbeli vizsgálatok szempontjából is fontos elem lehet, hiszen Karácsony eddig a mozgalom ügyei kapcsán mindig a pénzes emberére, Perjésre mutogatott.

Márki-Zay mondatai alapján azonban Karácsonynak nagyon erős ráhatása lehetett a 99 Mozgalom ügyeire.

Szintén fontos adalék lehet az az erőteljes amerikai jelenlét és kapcsolatrendszer, amiről a baloldal közös kormányfő-jelöltje szintén vallott. Az jó ideje világos, hogy mikor 2021 októberében Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára a baloldali előválasztás második fordulója előtt, a dollárok és az amerikai szakértők a hódmezővásárhelyi polgármester Mindenki Magyarországa Mozgalma felé mozdultak el. Minderre maga Márki-Zay Péter szolgáltatott bizonyítékot, aki 2022. május 18-án elújságolta, hogy Karácsony Gergely stábjából örökölte meg az amerikai kampánytanácsadókat. Azt is mondta, hogy

...nem én döntöttem a napi kampánykérdésekben, hanem már sok kampányt levezető magyar és amerikai kampányszakértők (akiket a Karácsony-stábból örököltünk).

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje tehát rengeteg fontos részletet elárult azon 99 Mozgalom ügyeiről, amely részben az ő kampányát is fedezte. Beszélt Karácsony Gergely mozgalma kapcsán – konkrétumok nélkül – nagyvállalkozókról, külföldi finanszírozásról, a költések nagyságáról, amerikai tanácsadókról és Karácsony Gergelynek a 99 Mozgalom döntéshozatalában játszott szerepéről is.

Érdekesség, hogy Márki-Zay nem tért ki Karácsony pénzes emberének, a vagyonnyilatkozatai kapcsán is kényes helyzetbe került Perjés Gábornak a szerepére.