Magyarország kormánya 20 milliárd forinttal támogatta Krausz Ferenc professzor kutatócsoportját. A csoport betegségmegelőzésben és egészségmegőrzésben tesz korszakalkotó felfedezéseket - idézte fel az egy évvel ezelőtt történteket György László kormánybiztos, aki 2022-ben már megjósolta a fizikai Nobel-díjat a tudósnak.

"A több, mint egy éve, 2022. szeptember 6-án közzétett közösségi-média posztomban előrejeleztem Krausz Ferenc fizikai Nobel-díját" - írta közösségi oldalán György László. A kormánybiztos felidézte, Magyarország kormánya 20 milliárd forinttal támogatta Krausz Ferenc professzor kutatócsoportját. A támogatás odaítéléséréről még 2019-ben született meg a kormány döntése (1096/2019).

 György László felidézte, hogy tavaly szeptemberben Krausz Ferenc professzor volt a vendége, aki a 2022. évi fizikai Wolf-díj nyertese. Halkan jegyzem meg, terhet nem rakva rá és a várakozásokat nem túlzón fokozva, hogy a Wolf-díj a Nobel-díj előszobája. Magyarország kormánya 20 milliárd forinttal támogatta Krausz professzor kutatócsoportját. A csoport betegségmegelőzésben és egészségmegőrzésben tesz korszakalkotó felfedezéseket!"

György rámutatott arra, hogy Krausz professzor csapata egy rutinnak számító vérvétellel levett mintából készít ún. lézeres molekuláris ujjlenyomatot. Előzetes eredmények szerint a módszerrel egyes súlyos betegségek – így például rákos daganatok - kialakulása válhat korai szakaszában kimutathatóvá, amikor ezek a betegségek megfelelő orvosi terápiával sikeresen kezelhetők. Mit jelent a lézeres molekuláris ujjlenyomat? A lényeg, hogy nagyon rövid infravörös lézervillanással meglökik (stimulálják) a vérmintát és a molekulák utórezgéséből tudnak arra következtetni, hogy fennáll-e bármilyen betegség kockázata.Az egész élet rezgés. A jó kisugárzású emberekről szoktuk például azt mondani, hogy jó a rezgésük. A betegség nem más mint a testünkben lévő molekulák elhangolódása, rezgésének, frekvenciájának megváltozása. Krausz professzor úrék kutatása arra irányul, hogy életkortól függően meghatározzák az egyes molekulatípusok egészségesnek tartott rezgéstartományát és a mesterséges intelligencia segítségével, nagyszámú vérminta vizsgálata alapján megtalálják a molekulák rezgésének elhangolódása és a betegségek közötti összefüggést" - szerepel György László bejegyzésében.

A betegségmegelőzés és egészségmegőrzés közvetlen jótékony hatásait nem kell magyarázni. Ha egészségesek vagyunk, jobb a közérzetünk, energikusabbak, boldogabbak vagyunk. Továbbá azáltal, hogy a betegségek megelőzhetők, csak Magyarországon akár évi 1500-2000 milliárd forintot megspórolhatunk azzal, hogy nem kell költséges egészségügyi terápiákra költenünk az adófizetők pénzét. Ez az összeg közel két-két és félszerese a családoknak idén visszaadott adóforintoknak.

Ezért éri meg a magyar felfedezésekbe fektetni" - zárta bejegyzését György László kormánybiztos.