12 nappal a robbantás után is helyszíneltek a rendőrök annál az esztergomi háznál, ahol a tulajdonos a házába csalt több kommandóst, rendőrt, és tűzoltót, aztán magára robbantotta az otthonát. A támadásban meghalt a terrorelhárítás egy speciális kommandósa, és maga a merénylő, valamint 11 ember megsérült, többen súlyosan. Most kiderült, a robbantó egy szlovák bombát használt. 

A Központ Nyomozó Főügyészség által vezetett nyomozásban a helyszínelők

egy 38 méteres, illegálisan épített pincét, pontosabban egy alagutat fedeztek fel a férfi kertje alatt. A férfi ezt tárolásra használhatta,

illetve, ha folytatta volna a fúrást, egy menekülő útvonalat alakíthatott volna ki magának két dűlőút között, egy lakatlan telek felé. Bár ez veszélyes lett volna, hiszen az alagút nem volt szakszerűen alátámasztva, bármelyik percben beomolhatott volna.

Egy alagút ásása rengeteg földmunkával, kitermeléssel, annak elhelyezésével jár, ám mindebből mi semmit nem vettünk észre, valószínűleg éjjel dolgozhatott – mondta a Blikknek a robbanás közelében lévő tanya egyik dolgozója.

"Magam is itt lakom nem messze, heti rendszerességgel járok a Külső Bánomi úton, feltűnt volna, ha valaki folyamatosan ás. Úgy beszélik, a háza feletti kertben egyengette el a felszín alól kitermelt földet, mintha egy új veteményest csinálna"

- tette hozzá.

A közelben levő farm lovas terapeutája, Gálné Balázs Betty sem tapasztalt földmunkára utaló jeleket a szomszédból:

Többször is ellovagoltam a ház előtt, feltűnt volna, ha ott valaki dolgozik, kitermeli a földet. Lehet, hogy volt már ott egy régi pince, nem volt meglepő errefelé régebben, hogy nem kértek építési vagy átalakítási engedélyt a telkek tulajdonosai, hanem csak úgy, maguktól fogtak bele a munkába.

Esztergom város önkormányzatának építésügyi hatóságához sem érkezett a férfitól kérelem ahhoz, hogy a kertjében bármilyen föld alatti pincerész kialakíthasson. 

Az is kiderült, hogy a férfi Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen a háza alatt ásott alagútban.

Ez a trotil nevű robbanószer alapanyagát képező vegyület a Szlovákiában ipari használatra könnyebben beszerezhető hexogén. Szobahőmérsékletű levegőn illékonnyá válik, és nagy erejű robbanást lehet vele előidézni.

A kép illusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Ahogyan korábban megírtuk, szeptember 20-án délután egy férfihoz ment ki a TEK Esztergomban, miután az fenyegette a rendőröket és az ügyészeket is. Az adósságai miatt elvették a hatóságok a kocsiját, amiért a rendőröket hibáztatta. Egy túsztárgyaló próbálta lecsillapítani a férfit, aki azonban csapdát állított a rendőröknek.

Benzint locsolt szét a házában, majd felgyújtotta. Amikor a TEK-esek behatoltak a házba, robbantott. A robbanásban egy kommandós meghalt, több TEK-es és tűzoltó súlyosan megsérült. Később a férfi holttestét is megtalálták.

Mint kiderült, a rendőrség kérésére mentek ki az esztergomi férfihoz, aki ellen körözés volt érvényben, ennek ellenére nem ment be a rendőrségre, valamint egy korábbi ügy miatt hivatalos személy elleni erőszak miatt volt ellene folyamatban eljárás.

A  környékbeliek feltűnően agresszívnak ismerték a férfit, a rendőröket és más hivatalos személyeket is nem egyszer életveszélyesen megfenyegetett.

Forrás: Blikk