Míg Gáza lakossága szegénységben él, és a Hamász terrortámadásának köszönhetően háborúban áll Izraellel, addig a terrorszervezet vezetői luxusban élnek Katarban. 

Izraeli tisztviselők szerint a Hamász vezetői több milliárd dollárt halmoztak fel.

A számok azok, amik megdöbbentőek, ha azt nézzük, mekkora mennyiségű pénzt tudtak elszívni egyes terrorfőnökök. Nincs elszámoltathatóság ezekben az országokban, amelyek támogatják a terrorizmust, amelyek ténylegesen állami szponzorai a terrorizmusnak – mondta Jonathan Schanzer, a Demokráciák Védelméért Alapítvány kutatási alelnöke.

Minél tovább maradnak távol a Gázai övezettől, annál nagyobb luxusban élnek – mondta Schanzer.

A terrorcsoport a becslések szerint évente több mint 1 milliárd dollárt keres egy olyan globális hálózaton, amely magában foglalja a kriptovalutákat, az ingatlanokat, a törvényes üzleteket, valamint a gázai lakosok megadóztatását és zsarolását. A pénzügyi manőverezés a Hamászt a világ egyik leggazdagabb terrorszervezetévé tette.

A Fox Newsnak adott nyilatkozatában a cég azonban azt mondta:  A Four Seasons megerősíti, hogy Ismail Haniyeh nem a Four Seasons Hotel Doha-ban lakik, és nem is tartózkodik ott. A közösségi médiában keringő, ennek ellenkezőjére utaló információk nem igazak.

Az első és legjelentősebb lépés, amit az Egyesült Államok megtehet a Hamász finanszírozásának megszakítása érdekében, az lenne, hogy nem adnak több pénzt Iránnak. Ez azt jelenti, hogy nincs több túszdiplomácia, nincs 6 milliárd dollár a túszokért cserébe. Egyik sem történhet meg, ha meg akarjuk semmisíteni a Hamászt, a Hezbollahot és a többi terrorszervezetet.

– mondta Schanzer.

A Biden-adminisztráció számos Hamász-tisztviselőt és pénzügyi műveletet szankcionált az október 7-i mészárlás után, beleértve a gázai készpénzátutalási műveleteket, valamint a katari és törökországi műveleteket. Az Egyesült Államok közel 1000 olyan személyt és szervezetet vett célba, akiket terrorizmussal és a terrorizmus finanszírozásával vádolnak az iráni rezsim és annak meghatalmazottjai közül.