Nemrégiben ért véget egy 21 országot felölelő nagy kutatás, amelyben egyebek mellett részt vett az Oxfordi Egyetem is. És ahol arról kérdezték az embereket, hogy miképpen látják a XXI. század elején a világ geopolitikai helyzetét.

A kutatásból sok egyéb mellett a következő dolgok derültek ki: az emberek döntő többsége már nem két szemben álló tömbnek látja a világot, ezzel szemben azt szeretnék, az a vágyuk, az óhajuk, hogy minden ország a saját érdekei mentén kössön mindenkivel legkülönbözőbb megállapodásokat, elsősorban gazdasági téren. Így például az emberek döntő többsége azt vallja, hogy a saját hazájának igenis együtt kell működnie gazdasági kérdésekben Kínával, és az emberek döntő többsége azt szeretné, hogy ha Kína jelen lenne a saját hazájának gazdaságában. 

Bayer ZsoltForrás: MTI/Bruzák Noémi

Aztán az emberek döntő többsége azt gondolja, Oroszország meg fogja nyerni a háborút. Miképpen azt is gondolják ezzel összefüggésben, hogy nem lehet várni arra, hogy Ukrajna majd visszafoglalja az oroszok által elfoglalt területeit, hanem azonnali tűzszünetre és békekötésre van szükség. Mindezzel szemben ma a nyugati mainstream politika kétpólusú világban gondolkodik, és azt próbálja elhitetni az emberekkel, hogy például Kínát ki kell zárni a világgazdaságból, a Nyugat nem működhet együtt sem Kínával, sem Oroszországgal, és hogy Ukrajnát gyakorlatilag az idők végezetéig pénzzel, fegyverrel támogatni kell, kerül, amibe kerül.

Magyarul a kutatásból, hogy ha megpróbáljuk a végső következtetéseket levonni, akkor az derül ki, hogy az emberek döntő többsége normális, ezzel szemben a mainstream nyugati politika, a mainstream nyugati politikusok döntő többsége pedig idióta. És hogyha arra keressük a választ, hogy mi is az a populizmus - ugye elsősorban a magyar miniszterelnökre aggatják rá a jelzőt -, akkor a válasz ebből a kutatásból szintén kiderül.

A populista ma az, aki az emberek döntő többségének akaratát, szándékát próbálja megvalósítani. Az a populista ma, aki a normális többséggel van együtt. Már csak egy kérdés maradt hátra: mindez meddig tartható fenn?