Nobilis Márton a bejelentés alkalmából hangsúlyozta, hogy az élelmiszeripar fejlesztésére biztosított, összesen 750 milliárd forintos pályázati keret javítani fogja a termelés hatékonyságát a következő években.
A legnépszerűbb továbbra is a normál magos görögdinnye, de mellette a magnélküli, a mini és a sárgabélű fajták is igen kelendők.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / ARNE DEDERT / DPA
A friss gyümölcs több tucat magyar termelőtől érkezik a magyar áruházakba, akik szerint zamatos, édes termés várható, ha az időjárás a továbbiakban is a termesztésnek megfelelően alakul.
Az Agrárminisztérium sajtótájékoztatóján dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár beszélt a magyar dinnye kiemelt szerepéről, a hazai termelők, valamint beszállítók támogatásáról.
A magyar dinnyékkel nemcsak az itthoni boltok polcain találkozhatnak a vásárlók, hanem összesen öt európai ország áruházaiban is. A magyar termelőknek jelentős uniós forrásokkal – közel 750 milliárd forinttal – segítünk abban, hogy egyre hatékonyabban, egyre jobb minőségben és nagyobb mennyiségben tudjanak termelni
– fejtette ki az államtitkár.

Fotó: Lidl Magyarország
A magyar görögdinnye iránt nagy az érdeklődés külföldön is
2023-ban az exportált mennyiség a megelőző évhez képest megduplázódott és már Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában és Litvániában is hozzájuthattak a fogyasztók a magyar termesztésű gyümölcsökhöz.
Az export erősíti a hazai dinnyetermesztés fejlődését, támogatva ezt a kiemelkedő mezőgazdasági ágazatot, valamint általa a magyar gazdaság versenyképességét.

Fotó: BSIP via AFP / BSIP via AFP/CHASSENET / BSIP
Így lehet megállapítani, hogy jó ízű-e a dinnye
A fogyasztók és a termelők is reményekkel teli nyárnak néznek elébe, mivel az elmúlt hetek időjárása kifejezetten kedvezett a gyümölcsnek, így a várakozások szerint felülmúlhatja a korábbi éveket az idei év termésminősége. Az alábbi trükköket ajánljuk a legfinomabb dinnyék kiválasztásához:
- Keresse a szabályos formát: míg a görögdinnye többféle formában és méretben létezik, jó, ha olyan görögdinnyét választunk, amelynek szimmetrikus alakja van, és nincs rajta szabálytalan dudor, horpadás vagy vágás.
- Keresse a görögdinnyét, amely fénytelen külsejű és nehéz, mert ez azt jelzi, hogy érett – ha fényes, akkor még érik.
- Az egyenetlenségek és a fényesség arra utalhat, hogy a görögdinnye nem kapott elegendő vizet a növekedése során, vagy hogy nem lett megfelelően beporozva. Sőt, a vágások és a nagy horpadások rovarok vagy gombák jelenlétére utalhatnak.
- A száraz foltok és az érszerű szövetek a görögdinnye felületén azt jelezhetik, hogy a dinnye extra édes lesz. Ezek a foltok azt jelzik, hogy a felesleges cukor kiszivárgott a gyümölcsből, ahogy nőtt.
- Vizsgálja meg a dinnye súlyát: még a kis görögdinnye is tud hihetetlenül nehéz lenni. A görögdinnye súlyának vizsgálatakor, ha a dinnye relatív méretéhez képest nehéz, az azt jelenti, hogy a dinnye tele van vízzel és ezért jó lédús.
- Nézze meg a keménységét: nem csak az a fontos, hogy meggyőződjön arról, hogy a görögdinnye elég érett-e a szedéshez, az is fontos, hogy a görögdinnye ne legyen túlérett. Ehhez fogja meg a dinnyét, és finoman nyomja össze. Az érett görögdinnye nem puha, és ez azt jelenti, hogy a dinnye nem túlérett.
A görögdinnye neve a görög "pepon" szóból ered, amely "nagy tököt" jelent, és a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Az angol megfelelője a watermelon, amely a dinnye bőséges víztartalmára utal.

Fotó: The Yomiuri Shimbun/AFP
Puffadással járhat a fogyasztása
Korábban már beszámoltunk arról, hogy görögdinnye fogyasztásnak is lehetnek káros következményei. Ez a zöldség-gyümölcs az egyik legjobb forrása a likopinnak, amely a húsa jellegzetes vörös színét adja. A likopin egy karotinoid vegyület, amelynek számos egészségügyi előnye van, például védi a szív- és érrendszert, valamint csökkenti a bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Ez az antioxidáns hatással van a szív egészségére, ám
ha túlzásba visszük a fogyasztását, gyomorbántalmakat okozhat: 30 mg likopin után jelentkezhet puffadás, hasmenés és emésztési zavarok.
Májusban beszámoltunk róla, hogy mintegy 600 dinnyét loptak el üvegházakból Japánban, Ibaraki prefektúrában. A régió az ország egyik legfontosabb termőterülete, ahonnan szerte az országba kerül a népszerű gyümölcsből. A gyümölcsök értéke átszámítva kb. 1,5 millió forint.
Kapcsolódó cikkek:


