Diákhitel - egyetemistaként még mindig a legjobb pénzügyi választás

Vágólapra másolva!
Az egyetemi évek új élethelyzetet hoznak a fiatal felnőttek életébe: a vizsgaidőszakok, az új barátok és a rengeteg program mellett egy függetlenebb, ám kötelességekkel teli életforma várja a hallgatókat. A biztos anyagi háttérnek fontos szerepe lehet abban, hogy a felsőoktatásban töltött évek valóban gondtalanok legyenek.
Vágólapra másolva!

Ahogy beköszönt a tanévkezdés, sok hallgató szembesül azzal, hogy az egyetemi élet útvesztőin túl, a szükséges anyagiak előteremtését is meg kell oldaniuk. Vannak, akik nem számíthatnak szüleik támogatására, vagy önszántukból döntenek úgy, hogy leveszik ezt a terhet családjuk válláról. Azonban a munkavállalás sokat elvehet tőlük a tanulásra fordított időből, ami teljesítményüket, eredményeik színvonalát ronthatja. Ám a jegyzeteket ki kell fizetni, nem is beszélve a más városból érkezett hallgatók albérleti vagy kollégiumi díjáról, étkezésükről, szabadidőjükben felmerülő kiadásokról vagy akár egy külföldi tanulmányútról. Mi lehet az ideális megoldás az anyagi háttér rendezésére, úgy, hogy a munka semmiképp ne menjen a tanulás rovására?

A Diákhitel konstrukciók minden helyzetben segíthetnek megtalálni a megoldást. Az önköltséges képzésen tanulóknak érdemes az államilag kamattámogatott 2%-os kamatú Diákhitel2-t igényelniük, mellyel képzési költségük akár egészét is kiegyenlíthetik. Ez esetben közvetlenül a felsőoktatási intézmény számlájára érkezik az igényelt összeg. A kötött felhasználású Diákhitel2 törlesztése jól tervezhető, kötelező törlesztési hányada a hallgatói jogviszony megszűnésének időpontjában fennálló tartozás függvényében a jövedelem 4-11%-a lehet.

Sokak számára azonban éppen a szabadon felhasználható, rekordalacsony – 2,3%-os - kamatú Diákhitel1 nyújthat segítséget a diákévek alatt, különösen, ha tandíjra éppen nem kell költeniük, mivel állami ösztöndíjasként tanulnak. Viszont felmerülhetnek olyan váratlan vagy tervezett nagyobb kiadások, amihez kapóra jön az egész szemeszterre előre felvehető, akár negyedmillió forint, ami megkötések nélkül elkölthető lakbérre, utazásra, kollégiumi díj fizetésére, Erasmus ösztöndíjra vagy akár kiegészítő tanfolyamokra. Ilyenkor is csak a hallgatói jogviszony megszűnésével kell elkezdeni a törlesztést, az első két törlesztési évben a minimálbérhez igazodva, később pedig a majdani fizetésünk 6%-ával.

Hasznos infók:

• Első hiteligénylési határidő: szeptember 15.
• Nincs hitelbírálat, nem kell kezes, sem fedezet.
• Alacsonyak a kamatok.
• A Diákhitel1 bármire elkölthető, havonta vagy félévenként egy összegben kérhető.
• A Diákhitel2 kizárólag a képzési díjra fordítható, az intézmény számlájára érkezik a pénz.
• A kötelező törlesztés jövedelemarányos, és a tanulmányok befejezése után kezdődik.
• Korlátlanul, díjtalanul lehet plusz összeget befizetni, vagyis előtörleszteni.
• Rugalmas és kedvezményeket kínál a különféle élethelyzetekre.

További információk itt