Villamosenergia-kereskedőváltás

Vágólapra másolva!
Egyszerűen spórolhatnak a vállalkozások villamosenergia-kiadásaikon.
Vágólapra másolva!

Kis-, közép- és nagyvállalatok piaci alapon maguk választhatják meg villamosenergia-kereskedőjüket, ami csupán néhány perces ajánlatkérést vesz igénybe, míg ha elmulasztja, sokkal nagyobbat bukhatnak. Ugyanis jelentős összeget takaríthatnak meg a cégek a villamosenergia-kereskedők megversenyeztetésével. Jöjjön néhány tipp a kereskedőváltáshoz az MVM Partner Zrt. jóvoltából, melyek megkönnyíthetik a következő hónapokat, és a megfelelő villamosenergia-partner kiválasztását a megfelelő időben.

Forrás: MVM Partner Zrt.

2003. január 1-től a 6,5 GWh/év feletti felhasználók, 2008. január 1-től minden vállalat szabadon dönthet arról, melyik villamosenergia-kereskedőtől vásárolja meg a működéséhez szükséges villamos energiát. A váltásra más szolgáltatási szerződéskötésekhez hasonlóan az év egy meghatározott időszakában van lehetőségük a cégeknek. A villamosenergia-vásárlás terén nagyrészt naptári évhez igazodnak a szerződések, így azok január 1-től indulnak. A legfontosabb tanács a kereskedőváltással kapcsolatban, ismerni kell a szerződés alapján a felmondási feltételeket. Nem kell megriadni, a kereskedőváltás elindításának határidejét jelölheti ki a szóban forgó felmondási feltétel. Ha a villamosenergia-vásárlási szerződés nem köt ki semmilyen felmondási feltételt és az automatikusan megszűnik a szerződéses időszak végén, akkor november végéig érdemes dönteniük a vállalkozásoknak, kitől vásárolják meg jövőre a tevékenységükhöz szükséges villamos-energiát. Ehhez azonban ideje elkezdeni a versenyeztetést, hogy időben beérkezzenek az ajánlatok és döntést tudjanak hozni, továbbá elegendő idő rendelkezésre kell álljon a kereskedőváltás intézéséhez (kb. egy hét).

A jellemzően egy-két évre kötött villamosenergia-vásárlási szerződésekhez azonban gyakran kapcsolódnak bizonyos felmondási, tájékoztatási feltételek, amelyek megkötéseket jelentenek. Bevett, hogy a szerződés egy bizonyos értesítési kötelezettséget ír elő. Jellemzően 30-90 nappal a szerződés lejárata előtt kell jelezni a kereskedőnek a felmondást, de ez akár 180 nap is lehet. Ha nem értesíti váltási szándékáról a felhasználó a kereskedőt, akkor úgynevezett automatikus ráutaltatás léphet életbe, automatikusan meghosszabbodhat a szerződés.

A kereskedőváltás folyamata egyszerű. Az esetleges felmondási időt megelőzően villamosenergia-kereskedőktől ajánlatokat kell bekérniük a vállalkozásnak néhány adat megadásával, ilyen például a fogyasztás – amit könnyen egy aktuális számláról meg lehet tudni –, a cég profilja, valamint az időszak, amire az ajánlatot kéri. Ezt követően napokon belül megérkezik az ajánlat. Majd az ajánlatok alapján a kereskedő kiválasztása a következő lépés. A döntés meghozatala után a gazdálkodó szervezet a kereskedőt megbízhatja az ügyintézéssel, mely során az új kereskedő kezdeményezi a jelenlegi szerződés megszüntetését a régi kereskedő felé, a saját szerződése előkészítése közben értesíti a területileg illetékes elosztói engedélyest a kereskedőváltásról (bejelentés folyamata az ábrában). A kiválasztási folyamat során fontos, hogy a kereskedők ajánlatát és szerződéstervezetét figyelmesen olvassák el a felhasználók, hiszen az ördög a részletekben rejlik. Bizonyos kereskedők esetében a szerződés – a hosszú felmondási időn túl - lehetőséget biztosíthat a kereskedőnek egyoldalú áremelésre is, tehát hiába tűnik kedvezőnek a szerződésben szereplő ár.

Forrás: MVM Partner Zrt.

Lényeges, hogy a következő évre - vagy hosszabb távon – olyan villamosenergia-kereskedőt válasszon a vállalkozás, aki megbízható és a legjobb konstrukciókat kínálja. A villamos energia ára mellett elengedhetetlen a szolgáltató mögött lévő biztos háttér. Minden évben előfordul, hogy egy-egy bizonytalan háttérrel rendelkező kereskedő cég befejezi a működését, így a vele szerződött cégek csak a megszűnés miatti új szolgáltató-választásról értesülnek. Ilyen helyzetben jellemzően a korábbinál kedvezőtlenebb feltételek mellett tudnak szerződést kötni.

Az MVM Partner Zrt. hosszú évek óta komplex szolgáltatóként van jelen a hazai villamosenergia-kereskedelmi piacon. Ügyfelei számára valamennyi energetikához kapcsolódó igényére választ tud adni, legyen az villamosenergia-vásárlás, energetikai pályázathoz kapcsolódó tanácsadás, energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó fejlesztések. Az MVM Partner Zrt. a kezdetektől dedikált ügyfélkapcsolati munkatárs közvetlen segítségét biztosítja ügyfeleinek, aki bármilyen fejlesztés, egyedi igény esetén a felmerülő kérdésekre hiteles és pontos iránymutatást, tanácsot tud adni. De az ügyintézést és a jogszabályok nyomon követését is leveszi a felhasználók válláról és biztosítja azt, például jelzi az energetikai szakreferens szükségességét bizonyos fogyasztási szint felett.

Kereskedőváltással kapcsolatos kérdéseivel, egyedi ajánlatért keresse az MVM Partner Zrt-t.