Szántóföldi eredmények 2017-ben

Vágólapra másolva!
Csaknem 18 millió tonna nyári és őszi betakarítású termény kerülhet a magtárakba az idén, szemben a múlt évi majdnem 21 millió tonnával. Az ez évi eredmény mintegy 7 százalékkal marad el a 2016-os csúcsterméstől, ugyanakkor az elmúlt öt év átlagát közel 5 százalékkal haladja meg.
Vágólapra másolva!
Forrás: Takarék

A learatott tételek között az őszi búzahozamok nagy szórást mutatnak, így a hektáronként 10 tonnás mellett 3-4 tonnás fajlagos hozamokkal is találkozhatunk. Szerencsére azonban a hozamok nem tükrözték a várakozásokat, a terméskiesés mértéke nem érte el a 10-15 százalékot, sőt az még az öt százalékot sem. Az országos termésátlag az 5 tonna/hektárt is meghaladta, így – az egyre zsugorodó, az egymillió hektárt már rég el nem érő vetésterületről – több mint 5 millió tonna termést tárolhattak be. Tolna megye körülbelül 6,17 tonna/hektáros és Baranya megye 6,15 tonna/hektáros hozamai voltak a legkiemelkedőbbek.

Sajnos az aratás közben megérkezett csapadék rontotta a minőséget, az esőtől mentes helyeken magasabb a malmi búza aránya. Így volt ez a Dunántúl nagy részén is, ahol jócskán 50 százalék fölé került a betakarított malmi minőségű búza aránya. Ugyanakkor az alföldi megyékben gazdálkodók, akik állományait jobban érintette a csapadék, nagyrészt takarmány minőségű búzát voltak kénytelenek betárolni.

Hasonlóan az őszi búzához, az őszi árpa hozamai is 5 tonna körül alakultak hektáronként, az össztermés csaknem elérte az 1200 ezer tonnát. Az őszi káposztarepce sem a hőstressznek, sem az aratás közepén megérkező csapadéknak nem volt annyira kitéve. Ez meg is látszik a repce hozamain: azok a várakozásoknál jobbak lettek, elérték a 2,9 tonnát hektáronként. Ráadásul jó minőségű, az olajtartalma csaknem 50 százalék.

Forrás: Takarék

A kukoricánál sem kellett akkora veszteségeket elkönyvelni, mint azt a betakarítás előtt hitték a gazdák.

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is október közepe körül fejeződött be a napraforgó betakarítása. E növényre is hatottak a fejlődése korai időszakában jelentkező hidegfrontok és a későbbi aszályok. Ezért az április második felében vetett növények adtak nagyobb termést, ugyanakkor az átlaghozamokon érződik a kedvezőtlen időjárás hatása. Ennek ellenére az idén is sikerült 2,84 tonnás hozamokat elérni hektáronként, így nem egészen 670 ezer hektárról 1870 ezer tonna napraforgómag került betárolásra. A korai vetések viszont 15-20 százalékkal is elmaradtak a jó termésátlagoktól a kezdeti betörő hidegfrontok következményeként.

Termelői (telephelyi) árak:
Takarmánybúza: 43 – 45 ezer Ft/tonna
Malmi búza: 47 – 48 ezer Ft/tonna
Kukorica (szemes): 45 – 47 ezer Ft/tonna
Őszi káposztarepce: 100 – 105 ezer Ft/tonna
Napraforgó: 95 – 100 ezer Ft/tonna
Szója: 115 – 120 ezer Ft/tonna

Hasznos tanácsként ugyanakkor fel szeretnénk hívni a termelők figyelmét, hogy a megtermelt termények szakszerű raktározása mennyire fontos egy gazdaság jövedelmezőségének tekintetében, A toxintartalom tárolás közbeni, lehetséges emelkedése megelőzhető szakszerű tárolási technikák alkalmazásával, amivel ráadásul elkerülhető az áru értékcsökkenése is. Mindez azért került manapság a figyelem középpontjába, mert az idén ősszel betakarított kukoricatételekben előfordult aflatoxin szennyezés. Emiatt sajnos ezek a termények élelmiszerek vagy takarmányok előállítására csak korlátozottan használhatóak, mivel a legtöbb mikotoxin – különösen a rákkeltő aflatoxinok – sütés és főzés (hőkezelés) hatására sem bomlik el!

A cikk a Takarék Agrár Igazgatóság , az agrárium pénzügyi szakértőjének a támogatásával készült.