Gazdálkodj okosan - a hulladékkal!

Vágólapra másolva!
Ezzel a címmel szervezett zöldkonferenciát a Földművelésügyi Minisztérium Vasváron, a Kardos László Általános Iskolában.
Vágólapra másolva!
Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

A térség oktatási-nevelési intézményeiből megjelent pedagógusok számára V. Németh Zsolt államtitkár tartott előadást, melyben megerősítette azt a véleményét, hogy a környezettudatosságra való nevelést minél kisebb korban el kell kezdeni. Ezt - a családban, az óvodában, az iskolában a megfelelő mintákkal, példákkal – folyamatosan meg kell erősíteni. A feladat nem kevés, de ha mindenki ennek érdekében cselekszik – akkor elmondhatjuk, hogy a környezetvédelem ügye sikerre van ítélve. Ezért fontos, hogy a legjobb gyakorlatokat a szakemberek, nevelők osszák meg egymással, a megvalósításhoz szükséges keretek, források pedig rendelkezésre álljanak. Az is biztos, hogy a helyileg legjobb megoldásokat – amelyek településenként eltérőek lehetnek – mindig helyben, a közösség bevonásával együtt kell megtalálni.

A konferencia keretében Landherr Attila elnök bemutatta a Csodaszarvas Tájparkot, ahol a gyermekek játékos foglalkozások révén sajátíthatják el a Föld megóvásához szükséges tevékenységeket, mellyel hosszútávon is hozzájárulnak majd a környezet védelméhez.

A Holnapocska tábor igazgatója bemutatta azt a pedagógiai koncepciót, amellyel orientálni kívánják a gyerekeket a minél természetközelibb életmód felé. Az egyházasrádóci Általános Iskola igazgatónője pedig az iskola Főnix projektjét mutatta be, amely a diákokkal együtt kelti új életre az iskola könyvtárát, a hulladékok kreatív újrahasználatával. A résztvevők a helyszínen azt is kipróbálhatták, hogyan lehet a felesleges pólóból – némi kézügyességgel – bevásárló szatyrot készíteni.