ÖTKUKÁS JÁTÉKOK - JÁTÉKOSAN, A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSRŐL

Vágólapra másolva!
Ötkukás Játékok nevű rendezvényen megtanulhatták a diákok a szelektív hulladékgyűjtés szabályait a budapesti Csík Ferenc Általános Iskolában.  
Vágólapra másolva!

A tavaszi programsorozat ötödik és egyben utolsó állomásaként a Csík Ferenc Általános iskola sporttagozatos alsósai próbálhatták ki az interaktív, hulladékmentes szemléletmódot oktató játékokat. A „road show” idei állomásai között szerepelt már Táplánszentkereszt, Mosonmagyaróvár, Baja és Szolnok is.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

A rendezvény egyik célja, hogy a hazánkban szelektíven gyűjthető 5 hulladéktípust (papír, műanyag, fém, fehér üveg, színes üveg) bemutassa. A sportoló gyerekek esetében a sport és a tudatosan egészséges életmód az átlagosnál könnyebben összeköthető a fenntarthatósági célok és a környezettudatos gondolkodás valamint a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladékcsökkentés témakörével. Az iskolások a rájuk jellemző kíváncsiságuk és nyitottságuk miatt sokkal fogékonyabbak az új információkra, és fontos, hogy a felnövekvő nemzedékek egymásnak adják át ezt a tudást.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

A helyszínen kipróbált játékok közül nagyon népszerűek voltak a hulladékos témára átdolgozott társasjátékok: a Ki nevet a végén?, az Ökotwister, a Szelektív csúszka, a Zöld kirakó névre keresztelt óriás puzzle és a Szelektáló elnevezésű interaktív játék is. Ezek segítségével a résztvevők játszva ismerkedtek meg a különböző hulladéktípusokkal, és megtanulták, hogy a hulladékok közül a papírt a kék, a műanyagot a sárga, a fehér üveget a fehér, a zöld üveget a zöld, a fémet pedig a szürke szelektív hulladékgyűjtőbe kell dobni.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

Az általános iskolások nagy örömmel vettek részt a játékos feladatok megoldásában, és a pecsétgyűjtő füzetbe gyorsan gyűltek a pecsétek.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

A program segít megértetni a gyerekekkel, hogy nagyon fontos a környezettudatos életmód, ha szeretnének friss levegőn, és tiszta körülmények között játszani, sportolni, élni.