Láthatatlan jelenlét avagy kamaszok a múzeumban

Vágólapra másolva!
Kortárs képzőművészeti kiállítás, amelyre tódulni fognak a tinédzserek? Az ilyen kérdést még válaszra sem nagyon méltatjuk, elintézzük egy lemondó, kétkedő szemöldökfelhúzással. Szerencsére nem így voltak ezzel április 26-án, a szentendrei Barcsay Múzeumban, ahol egy mintaprojekt keretében olyan kísérleti tárlat nyílt, amelyre még nem volt példa hazánkban.
Vágólapra másolva!
Forrás: https://www.facebook.com/events/1464979710295887/

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében, a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében ugyanis kifejezetten kamaszokat megszólító, kísérleti kiállítás nyílt. Az intézményt igazgató Gulyás Gábor maga is számos kortárs kísérleti projektet jegyez, remek kiegészítése törekvéseinek ez a múzeumpedagógiai szempontokat előtérbe helyező tárlat. Az intézmény ugyanis nem kevesebbre vállalkozott, mint tinédzserek számára hitelesnek lenni és közben élményt adni, ifjakat gondolkodásra hívni és véleményre sarkallni, velük közös pontot találni, őket bevonni és szemlélődésre bírni, belőlük érzelmeket kiváltani és közel hozni a távolit. És ami a legfontosabb: jelenlétre bírni.

Forrás: https://www.facebook.com/events/1464979710295887/

A különleges vállalkozásnak induló tárlat kiindulópontja három kortárs alkotás, melyekhez a kurátorok fiatalokat is foglalkoztató felvetéseket kapcsoltak. A kérdések, asszociációk és fogalmak segítségével velük együtt fejtik meg a művekben használt kódokat és közösen keresik a művészek által felvetett kérdéseket. Interaktív játék közben szétszedik és összerakják a műveket, cikk-cakkos művészettörténeti körútra mennek, extrém küldetéseket hajtanak végre.

Forrás: https://www.facebook.com/events/1464979710295887/

A múzeum raktárából elővett három alkotás: Tóth Eszter Kint a bárány, benn a farkas című, szék- videóinstallációja, Ásztai Csaba Ádám és Éva című olajfestménye, valamint Vincze Ottó Magyarázat című hanginstallációja. Három modern és igencsak zavarba ejtő mű, amelyek együtt mégis képesek lehetnek a csodára: megteremteni egy olyan origót, ahonnan a múzeumpedagógusok és a kamaszok együtt indulhatnak egy közös kalandra. És közben talán az is feltűnik majd, ami máskor láthatatlan…

Forrás: https://www.facebook.com/events/1464979710295887/

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 elnevezésű, a Széchényi2020 program keretében megvalósuló projekt vezetője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ. A Ferenczy Múzeumi Centrum mintaprojektjéről bővebb információ az alábbi linken érhető el: http://mokk.skanzen.hu/ferenczy-muzeumi-centrum-kortarsitas.html