Pillangószárny és teknőspáncél avagy Darwin és az ékszerek

Pillangó formájú melltű, fehér- és sárgaarany 385 briliáns cca. 7,80 ct, rubin szemmel és 2 zafír díszítéssel, kikiáltási ára: 1 500 000 Ft. Méhecske formájú arany melltű, 36 briliánssal, 2 rubin szemmel, kikiáltási ára: 150 000 Ft
Vágólapra másolva!
A viktoriánus kor, ahogy neve is mutatja Viktória brit királynő 1837-től 1901-ig tartó uralkodásához köthető. A korszak hírhedté vált erkölcsi elvei mellett ez a gyarmatosítás, a felfedezések és a természettudományok kora is volt, amelyek többek között az ékszerkészítőket is új motívumokkal és addig még nem látott alapanyagokkal gazdagították. Mert viktoriánus erkölcsök ide vagy oda: ékszert akkor is hordani illett! Hogy mit és hogyan, az a BÁV 73. Művészeti aukciójának ékszereit bemutató cikkünkből kiderül.
Vágólapra másolva!
Charles és Catherine Darwin ,1816 Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Charles_and_Catherine_Darwin,_1816,_by_Sharples.jpg

Charles Darwint egyik tanára ajánlotta be 1831-ben egy világkörüli tudományos útra, amelyre olyan tudóst kerestek, aki a helyszínen tanulmányozná Dél-Amerika természetrajzát. 23 évesen, apja pénzén indult el a Beagle fedélzetén az öt évig tartó utazásra, amely során a Zöld-foki-szigeteket, Brazíliát, Patagóniát, a Tűzföldet, a Falkland-szigeteket, Tahitit, Új-Zélandot, Ausztráliát és többek között a Galapagos-szigeteket is meglátogatta. Ez utóbbi érintetlen állat- és növényvilága nyűgözte le leginkább. Alig egy hónapot töltött a szigeteken, de az itteni tapasztalatai vezettek el evolúciós elméletének megalkotásához.

Az ilyen és ehhez hasonló felfedezések nyomán a 19. századi Anglia polgárai számára kitágult a világ. Többek között Darwin volt az, aki tanulmányaival széles körben is népszerűvé tette a természettudományokat. Divat lett a természet megfigyelése, a különleges növények, ásványok, rovarok gyűjtése. A művészetben is egyre inkább a természetből vett motívumok kerültek előtérbe. Egyre népszerűbbek lettek a pillangók, a méhek és a különböző bogarak ékszereken való ábrázolása vagy éppen lemásolása. A hölgyek élethű ékszerlepkékkel a ruhájukon jelentek meg az estélyeken, a tehetősebbek színes drágakövek garmadájával próbálták leutánozni a természet szépségeit, ahogy ezt a BÁV 73. Művészeti aukciójának pillangót és méhet formázó melltűi is mutatják.

Pillangó formájú melltű, fehér- és sárgaarany 385 briliáns cca. 7,80 ct, rubin szemmel és 2 zafír díszítéssel, kikiáltási ára: 1 500 000 Ft. Méhecske formájú arany melltű, 36 briliánssal, 2 rubin szemmel, kikiáltási ára: 150 000 Ft Forrás: BÁV Zrt.

Kedveltek voltak az ún. intaglió ékszerek is, amelyek egy üveglap alatt a házikedvencek, kutyák, macskák festett portréját jelenítették meg. Innen már csak egy lépés volt, hogy a nagy rovartani gyűjteményekből valódi rovarok darabjai, esetünkben pillangószárnyak kerüljenek be az ékszerekbe, amelyeket egzotikus helyekről vagy pillangótenyésztésre szakosodott farmokról szereztek be. Az így készült melltűk, medálok, fülbevalók még sokáig nagyon divatosnak számítottak. Jó példa erre a BÁV-nál kalapács alá kerülő valódi pillangószárnyat magában foglaló melltű is.

Pillangó formájú arany melltű, eredeti trópusi pillangószárny díszítéssel, hátoldalon magyar nyelvű vésett felirattal „most és mindig”, Bécs, 1867-1922, kikiáltási ára: 150 000 Ft Forrás: BÁV Zrt.

A Galapagos-szigetek még egy szempontból fontos számunkra: itt élnek ugyanis a galapagosi óriásteknősök vagy elefántteknősök, amelyeket a hajósok előszeretettel vittek magukkal élelemként, a megmaradt teknőspáncélok pedig Angliába kerültek. Ezek nagy részét a Boulle-technikával (teknőspáncél berakás) készült bútoroknál használták fel, de sok jutott az ékszer- és a kiegészítők, így pl. a szelencék, fésűk készítőinek is. Nem véletlenül rajongtak a teknőspáncélért annyira, hiszen egyedi, sejtelmes mintázata jól illet a kor elvárásaihoz. Magát az anyagot nehéz volt megmunkálni, de felmelegítve akár formába is lehetett önteni, keménysége és ellenállóképessége révén pedig jól lehetett használati tárgyakon is alkalmazni, mint például azon a teknőspáncél betéttel készült aranyszelencén, amelyre a BÁV-nál lehet licitálni

Arany szelence, teknőspáncél betéttel, előlapon metszett kristály Aphrodité jelenet, gyémántokkal ékített szalagcsokorral keretezve, Bécs, 19. század vége, kikiáltási ára: 2.000.000 Ft. Forrás: BÁV Zrt.

A 19. században, még a tenyésztett gyöngysorok megjelenése előtt valamennyi úrhölgy kötelező kiegészítője volt a korallgyöngysor és különféle a kagylókból és korallokbók készített kámeák. Minden bizonnyal ez is jelentően közrejátszott abban, hogy a kihalás szélére sodródott a korall, hiszen a belőle késztett ékszereket a szépsége mellett még a szemmel verés és különféle betegségek ellen is viselték. Az ékszerkészítők gyakran kombinálták arannyal, amelyben szintén dúskált a viktoriánus kor.

Korall nyaklánc, közepe felé növekvő szemekből, ezüst záron, 3 kitűző különböző formájú korall lencsékkel díszítve, 1900 körül, kikiáltási ára: 150.000 Ft Forrás: BÁV Zrt.

A viktoriánus korban kialakult ékszertípusok vagy éppen a korabeli kiegészítők igényes kidolgozásuknak és a hozzájuk felhasznált, mára már alig fellelhető anyagoknak köszönhetően napjainkban újra virágkorukat élik, Ezek a darabok ráadásul a mai statement ékszerek kifinomult változatai is, amelyeket még nem gépek, hanem ötvösmesterek készítettek, akik a műanyag helyett nemesfémeket, az üveg helyett valódi drágaköveket, a tekla helyett pedig igazgyöngyöt vagy korallt használtak mesterműveikhez.
A cikkben szereplő ékszerek a BÁV 73. Művészeti aukcióján kerülnek árverésre. Az aukciós kiállítását november 3-11. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.). Az árverésre november 13-án és 14-én, 18.00 órakor kerül sor a MOM Kulturális Központban.
További információk és katalógus: www.bav.hu/aukcio