Egyre több a tehetséges fiatal zenész

Vágólapra másolva!
Több mint száz fiatal zeneművész kapott már Junior Prima Díjat, miután idén is tíz kiemelkedő tehetség kapta meg az elismerést az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. jóvoltából magyar zeneművészet kategóriában. A Müpában megrendezett november végi ünnepélyes díjátadón a Prima Primissima alapítójának képviseletében Demján Sándorné is részt vett.
Vágólapra másolva!
Forrás: MVM Magyar Villamos Művek Zrt

A Prima Primissima társdíjaként 2007 óta létezik a Junior Prima, amellyel a kiemelkedő teljesítményt nyújtó 30 év alatti fiatalok munkáját ismerik el. Zeneművészet kategóriában idén is tíz fiatal kapta meg az elismerést a szakmai zsűritől: Balogh Máté zeneszerző, Dolfin Benedek és Tomasz Máté Milán csellóművészek, Demény Balázs, Horváth Benedek és Kovács Gergely zongoraművészek, Könyves-Tóth Mihály trombitaművész, Pataki Bence operaénekes, Rafael Mário jazz-zongoraművész és Rajna Martin karmester. A barokk hangulatot idéző díjátadót a Müpa Üvegtermében rendezték meg november 20-án.

Először az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte a díjazottakat és a vendégeket. Kóbor György arról beszélt, hogy a kultúra olyan terület, ahol kevésből lehet sokat teremteni, és egy olyan cégnek, mint az MVM, kötelessége támogatni ezt a célt. Elmondta, hogy mivel már 11. alkalommal adják át a díjakat, száznál is többen lettek Junior Primák. A Junior Prima cím jelentőségét jól mutatja, hogy közülük hárman (Balázs János, Boldoczki Gábor és Fülei Balázs) a szakmai zsűri tagjaként már a díjak odaítélésében is részt vesznek – emelte ki az elnök-vezérigazgató.

Forrás: MVM Magyar Villamos Művek Zrt

Ezután a Dr. Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora beszélt a zsűri elnökeként. Elmondta, hogy óriási élmény volt kuratóriumi társaival együtt a fiatal zenészek munkáját értékelnie, hiszen idén is nagyon sok alkalmas jelölt közül tudtak választani. Dr. Vigh Andrea úgy látja, hogy nem fogynak a kiemelkedő magyar tehetségek, hanem évről évre egyre többen vannak, ezért nehezebb a zsűri munkája is. A rektor szerint a Junior Prima kezdeményezésben, amelynek díjait a magyar zenei élet legfontosabb szereplői ítélik oda, összekapcsolódik a múlt, a jelen és a jövő.

A díjak sorsáról Dr. Vigh Andreán kívül Marton Éva operaénekes, Vásáry Tamás zongoraművész, Szenthelyi Miklós hegedűművész, Dráfi Kálmán, Binder Károly, Fülei Balázs és Balázs János zongoraművészek, Fekete Gyula zeneszerző, Boldoczki Gábor trombitaművész és Jakobi László gordonkaművész döntött.

Forrás: MVM Magyar Villamos Művek Zrt

A fiatal tehetségeknek Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója és Jákó Eszter kommunikációs igazgató adta át a fejenként kétmillió forint támogatással járó elismeréseket. Rajna Martin egy nem hivatalos különdíjat is kapott: Vásáry Tamás felkérte, hogy legyen az egyik koncertjének karmestere.

Az elismerések átadása után tavalyi Junior Prima díjazottak, Balázs István csellóművész és Varga Oszkár hegedűművész adott elő két Johann Sebastian Bach és egy Kodály-művet. Az eseményen részt vett az idén elhunyt Prima Primissima alapító, Demján Sándor özvegye, valamint a díjak átadását 2013-ig gondozó Demján Sándor Alapítvány kuratóriumi elnökhelyettese, Takács Ildikó is. Az est házigazdája pedig Bősze Ádám műsorvezető és zenetörténész volt, akit idén jelöltek Prima Primissima Díjra magyar sajtó kategóriában.