Új kezdeményezés a P&G-től: 2 hónap fizetett „apasági szabadság"

Vágólapra másolva!
A vállalat az új kezdeményezéssel motiváltabb dolgozókat és boldogabb családokat teremt. A #ShareTheCare elnevezésű új program lehetővé teszi, hogy az apák 8 hetes fizetett távollétet vegyenek ki, a gyermek születésétől vagy adoptálásától számított 18 hónapon belül. A Procter and Gamble új kezdeményezése egyenlő esélyeket is teremt mindkét szülő számára a gyermeknevelésben már a kezdetektől.
Vágólapra másolva!
Forrás: P&G

A legtöbb kutatás szerint a gyermekkel való születés utáni hosszabb együttlét erősíti a szülő-gyermek közötti köteléket, és hosszan tartó pozitív hatást gyakorol a gyermek fejlődéséhez, magasabb kognitív, valamint érzelmi fejlettségi szintet és jobb fizikai egészséget garantál.(European Union, 2018; Paternity and parental leave policies across the European Union) A gyermekgondozás szülők közötti megosztása bizonyítottan pozitív hatással van az anyákra is, mivel az könnyebben térhetnek vissza a munkahelyükre, a női foglalkoztatottsági szint magasabb, és a kereseti különbségek alacsonyabbak. (European Union, 2018; 2018 Report on equality between women and men in the EU)

A cég nemcsak az egyes családok és a vállalat életére szeretne pozitívan hatni, hanem a társadalom egészét kívánja pozitívan befolyásolni az új, fizetett szülői szabadság politikájával. A P&G elkötelezett a szülői szerepek körüli sztereotip felfogás megváltoztatásában, ösztönziaz apákat, hogy szánjanak időt magukra, gyermekükre és a családjukra, használják ki az „apasági szabadságot

Forrás: P&G

Kolarovszki Zoltán, a P&G munkatársa, aki augusztustól veszi ki az apasági szabadság első felét, így vélekedik a kezdeményezéssel kapcsolatban „A kisbaba életének első néhány hónapja nagyon intenzív. Az apai jelenlét épp olyan fontos, mint a szűk család (édesanya, testvérek) többi tagjáé, hogy a változás gördülékeny legyen, és mindenki megtalálja a helyét. Azt gondolom, hogy a szerető környezet így biztosítható legjobban a babának.”

Léder Lászlóismert pszichológus, szervezetfejlesztő, az Apa Akadémia megalapítója és a Csendes Apa forradalom című könyv szerzője az új kezdeményezés kapcsán elmondta: “A kisgyermekes apák munka-magánélet egyensúlyának felborulása, az "apalibikóka" sajnos általános és globális jelenségnek tekinthető. A KSH NKI 2018-ban megjelent beszámolójában kiemeli, hogy hazánkban 2008-óta folyamatosan nő az apákra nehezedő kenyérkeresői szerep elvárás, miközben egybe erőteljesebben megjelenik (tegyük hozzá, nagyon pozitív módon) az otthoni és nevelési feladatokban aktívan résztvevő apa igénye is. A pszichológus hangsúlyozta azt is, hogy mennyire fontos, hogy a szülők és gyermekeik a gyermek születést követő első 1000 napban minél több időt tölthessenek el egymás közelében. „Minél korábban bekapcsolódik egy apa gyermeke gondozásába és nevelésébe, annál mélyebb, stabilabb, hosszú évekre meghatározó hatású pozitív apa-gyermek kapcsolat alakulhat ki.”

Forrás: P&G

A #ShareTheCare szülői szabadságpolitika a Procter&Gamble széleskörű flex@work üzleti stratégiájának része, mely stratégia felismeri a munka-magánélet összehangolásának fontosságát életszakasztól függetlenül. A cég flex@work politikáját képezik olyan vállalati dolgozói kedvezmények, mint például a teljes éves szabadság lehetősége, a rugalmas munkaidő, részmunkaidő vagy az otthoni munkavégzés biztosítása annak érdekében, hogy a dolgozó a magánéleti szükségleteit a munkája mellett is menedzselni tudja. „Rendkívül fontos, hogy a ShareTheCare program normává váljon, hiszen hosszútávon szeretnénk megváltoztatni azt a felfogást, miszerint a szülői szabadság gátja lenne a karrierfejlődésnek. – tette hozzá Krubl Yvette, a vállalat kommunikációs vezetője.

A mai és a jövőbeni munkaerőnek a flexibilitás egy igen erős szempont munkahely választásánál. (Deloitte Millennial Survey 2018) Kutatások kimutatták azt is, hogy azok az apák, akik kihasználták a szülői szabadság által biztosított előnyöket, inkább voltak hűségesek munkahelyükhöz.”( Harvard Business Review, Koslowski, 2018: When Workplace Cultures Support Paternity Leave, All Employees Benefit Scientific American, Barron, 2017: The Economics of Paid Parental Leave)

Léder László pszichológus hangsúlyozta, hogy „az aktív apaság támogatása hosszú távú befektetésnek tekinthető mind a családok, mind pedig a munkaadók számára. A megfelelő munka-magánélet egyensúly biztosítása esetén az apák motiváltabban végzik munkájukat is. Az ideiglenes vagy részleges kivonulás a munka világából, jelentősen csökkentheti a munkahelyi kiégés veszélyét és az apai jelenlét pozitív hatással bír a gyerekek, illetve az egész család mentálhigiénés és egészségügyi állapotára.”

Forrás: P&G