Magyarország csodái ősszel is kimeríthetetlenek

Vágólapra másolva!
Hazánkban számos természeti kincs várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat. Az élmények és felfedezések nem értek véget a nyárral, hazánk egész évben várja az utazókat, így az ősz beköszöntével érdemes felfedezni a vízpartokon kívüli lehetőségeket is: Magyarország számos természetközeli kirándulóhellyel, a nemzetközileg is egyedülálló Országos Kéktúra szakaszaival, gazdag gasztronómiai kínálattal, a borhoz kapcsolódó hagyományokkal, és a kulturális feltöltődést szolgáló színes programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat.
Vágólapra másolva!
Forrás: Farkas Marton @ Colorcam

Hazánkban számos nemzeti park, erdőgazdaság, tanösvény, több ezer kilométer turista- és kerékpárút várja országszerte az aktív felfedezőket. Az ősz beköszöntével a hőmérséklet ideális a természetjárásra, kulturális feltöltődésre, gasztronómiai kalandozásokra egyaránt, hiszen a népszerű, vízpartokhoz köthető programokat szükségképpen a természetközeli, aktív programok, szabadtéri sportok, a kirándulások váltják fel. Emelletta magyar borászok is nagyszerű borokkal várják a látogatókat: hangulatos pincészetekben, vendégházakban kóstolhatók hazánk büszkeségei.

A túrákat kedvelők számára, akik – ha csak tehetik – a természetjárást részesítik előnyben, elérkezett az idő, hogy a korábbi, vírushelyzet miatt elmaradt, elhalasztott utazásokat pótolják. Amennyiben csupán egy nap áll rendelkezésre a friss levegőre menni, számos remek túralehetőség közül lehet válogatni, de érdemes a lakóhelyünkhöz közel eső megoldást választani, hogy ne az utazással menjen el a feltöltődésre szánt idő. A főváros vonzáskörzetében élők számára jó választás lehet a Budai-hegység felfedezése, a Pilis-tető- kör, a Kalderatúra a Börzsöny szentélyében, de egy kiadós túra Naszályon a szén- és kőbányák között is jó választás lehet egy-egy rövidebb, de aktív szabadidős tevékenység eltöltésére.

Galyatető Forrás: Farkas Marton @ Colorcam

A rovat tippje (X) Kevesen tudják, hogy a Bakonyban a Cuha-völgyben és Cseszneken, valamint Tatabányán a Turul-szobor alatt különleges, fizikailag és lelkileg egyaránt feltöltő nyújtó vasaltút (via ferrata) található.


A családok számára egynapos úti cél lehet a térségében egyedülálló négyévszakos Zemplén Kalandpark Sátoraljaújhelyen. Az ország leghosszabb bobpályájája, libegője, és egy több mint egy kilométer hosszú átcsúszópálya, télen sípálya várja az aktív kikapcsolódást kedvelőket, de egy erdei kirándulás a soproni kalandpark körül, a Velemi körtúra a Kendig gerincére, A Meleg-Mány- és a Nagy-Mély-völgy bejárása, a szurdoktriplázás Csesznek körül, a Spartacus-vadászösvény, a látogatás a Bükk-fennsíkra, vagy egy családi körtúra Lillafüred körül is remek választás lehet.
Amennyiben több nap áll rendelkezésre a tartalmas kikapcsolódáshoz, számos túrakedvelő javasolja az Országos Kéktúrát, melynek elkezdése akár új hobbiként is felfogható. Az egyes szakaszok meghódítása előtt érdemes beszerezni az Országos Kéktúra igazolófüzetet, és indulhat is a pecsétgyűjtés hazánk legszebb tájainak bebarangolásával. A túra az ország északi vidékén halad végig összesen 1168 km hosszan Írott-kőtől egészen Hollóházáig, de az igazán sportosak teljes egészében végigtúrázhatnak a Kőszegi-hegységtől a Balaton-felvidéken, a Bakonyon, majd a Budai-hegységen és a Pilisen át a Mátra, a Bükk és a Zemplén dombjain, hegyein. A túrák alkalmával a városból való kiszakadás élményén túl az erdőket, mezőket, az itthoni élővilágot egy különleges, változatos útvonalon és lenyűgöző tájakon keresztül lehet újra felfedezni: a National Geographic által a világ leginkább ajánlott 25 úti célja közt szerepel a híres útvonal, ami jelentős elismerés. További részletek itt.
Aktív kikapcsolódás, egyben izgalmas múltidéző program hazánk várainak, kastélyainak bejárása, ily módon első kézből ismerhetők meg történelmünk kalandos, romantikus, vagy épp tragikus történetei. Érdemes nyomon követni a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében zajló nagyszabású fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően egyre több történelmi helyszín és épület csodálható meg új pompájában.

Murvabánya Forrás: Farkas Marton @ Colorcam

A természetjárás lehetősége mellett az ősz természetesen a borászok és a gasztronómia képviselői számára is mozgalmas időszak, hiszen az egész éves munka ekkor hozza meg gyümölcsét: hazánk borvidékei szüreti mulatságokkal, programokkal ünnepelnek. Magyarországon 22 borvidék található, ahol a lugasok alatt élvezhető a kilátás, a nyugalom és a társaság egy impozáns borteraszon, vagy egy családi pincében. Villány, Eger vagy Tokaj mellett érdemes a kevéssé ismert, kisebb borvidékeket is felkeresni, mint Mór, Pannonhalma vagy a Bükk, s megismerni a bormesterek új generációjának tagjait, termékeit, a fiatal, ambiciózus borászok újításait. A térségek vendéglátóhelyei, éttermei, bisztrói ősszel is szezonális újdonságokkal, csakis erre az időszakra jellemző fogásokkal várják a vendégeket, ahogyan az országszerte látogatható termelői piacokon is átveszik a főszerepet a szezon alapanyagai. A borászatok felfedezéséhez további információ itt.