Magánorvoshoz az megy, aki megengedheti, na és az, akinek nincs más választása. Legalábbis évekkel ezelőtt így volt. A folyamatosan bővülő magánegészségügyi szektor azonban egyre több ember számára elérhető, és úgy tűnik a páciensek igényei nyomán egyre nő azon magánorvosok száma, akik megtalálhatók az interneten, és lehetővé teszik az online időpontfoglalást. Mi fogyasztók ugyanis hozzászoktunk és elvárjuk, hogy a legjobb szolgáltatásokat online vegyük igénybe. És azt a szolgáltatót választjuk, aki ezt lehetővé teszi.

Forrás: foglaljorvost.hu

Amikor fáradtan hazaérünk a munkából, és a vacsoraszerzés legegyszerűbb módja a házhozszállítás, szinte biztosan egy internetes szolgáltatónál nézzük meg az éttermek kínálatát. Ha nyaralást tervezünk, kicsi az esélye, hogy a szállást nem valamelyik magyar vagy nemzetközi közvetítői oldalon választjuk ki és foglaljuk le. A legjobb repülőjegyre, telefonra vonatkozó ajánlatot, de még a legolcsóbb személyi kölcsönt is valamelyik erre szakosodott online szolgáltatónál keressük meg, összehasonlítva az elérhető ajánlatokat. Miért ne tehetnénk meg ugyanezt akkor, amikor orvosi segítségre, egészségügyi ellátásra van szükségünk?

Digitális mérföldkő az orvosválasztásban

 Az a helyzet, hogy mára sok százezer magyar fogyasztó tudja, hogy igenis megtehetjük. Az online magánorvosi időpontfoglalások  területén 2011 óta piacvezető FoglaljOrvost.hu bebizonyította, hogy az online orvoskeresésre van igény, sőt, a magánegészségügyet igénybe vevő magyarok legalább 60 százaléka igényelné, hogy átlátható módon, transzparens árakkal, több ajánlatot is összehasonlítva, más páciensek véleményét is megismerve dönthessen arról, hogy kire bízza gyógyulását vagy egészsége megőrzését. A FoglaljOrvost.hu pedig éppen nekik, és annak a mintegy 3 millió magyar fogyasztónak szól, akik eleve az internethez fordulnak elsőként, amikor egészségügyi információt keresnek.

Nemzetközi példák mutatják, hogy a 25 év alattiaknak közel 90 százaléka részesíti előnyben az online elérhető, megismerhető és időpontfoglalást lehetővé tévő orvosi szolgáltatókat. Márpedig ők azok, akik következő évtizedekben a fizetőképes kereslet gerincét adják majd a magánpraxisok számára. A FoglaljOrvost.hu folyamatos fejlesztésekkel egyre több információt jelenít meg a partnereként online foglalható mintegy 1500 magánorvos és 300 klinika kínálatából több, mint 100 szakorvosi területről. Így a foglalás az oldalon nem csak gyors és kényelmes, de lehetővé teszi azt is, hogy az elérhető időpontok több tízezer korábbi páciens nyilvános értékelése, vagy éppen a szakorvosi szolgáltatások árai alapján döntsük el, hol kérünk orvosi segítséget. Az oldal mostanra ugyanis partnerei 95 százalékánál a szolgáltatások árlistáit is megjeleníti.

Felgyorsult a digitalizáció a járvány hatására 

Miközben erős az igény az egyre bővülő magyar magánegészségügy online elérésére, egyelőre kevésbé kedvező a telemedicina szolgáltatások fogadtatása. A digitalizáció ugyan jelen volt a magánpraxisoknál, de a koronavírus járvány első hulláma alatt robbanásszerűen nőtt meg a magánorvosok és rendelők érdeklődése az internetes megoldások iránt, és a FoglaljOrvost.hu partnerei körében végzett felmérés azt mutatta, hogy a szolgáltatók 90 százaléka tervezte - videós vagy telefonos konzultációk bevezetését. De érdekes módon a pácienseknek még a legkeményebb korlátozások és az otthonmaradásra felszólító napi többszöri figyelmeztetés idején is csupán 10 százaléka kívánt élni ezekkel a megoldásokkal, 90 százalékuk pedig akkor is ragaszkodott az orvossal való személyes találkozókhoz, ha erre orvosi szempontból nem volt szükség.

Ami tisztán látható a FoglaljOrvost.hu 2020-as adataiból, hogy a járványhelyzet felgyorsította a digitális megoldások terjedését a magánegészségügyi szolgáltatók és a páciensek oldaláról is. Az talán nem meglepetés, hogy főként a halasztható orvoslátogatások, éves szűrővizsgálatok visszaesése miatt a második negyedévben a korlátozások jelentősen csökkentették a páciensszámot. A nyár közepétől viszont az online orvosi időpont foglalások száma ugrásszerűen kezdett növekedni, és nem csak járvány előtti szintet érte el, de az előző év azonos időszakánál is 20 százalékkal magasabb értéket mutatott. Ezzel egy időben a járványhelyzetre digitális megoldásokkal reagáló praxisok és magánrendelők is érzékelték a jelentő páciensszám növekedést.

Az online időpont foglalás számokban

A magánegészségügyben az online időpontfoglalás természetesen nem csak a FoglaljOrvost.hu rendszerét takarja, azonban egy olyan komplex és felhasználói körben jól ismert, közkedvelt szolgáltatásról van szó, mely mind a kis- és nagy magánegészségügyi intézményeknek, praxisoknak kényelmes megoldást kínál. Azoknak a magánpraxisoknak és rendelőintézeteknek, ahol sem emberi és anyagi erőforrás, sem szaktudás nem áll rendelkezésre drága, jogszabályoknak megfelelő adatkezelésre képes, egyedi informatikai fejlesztésekre, a FoglaljOrvost.hu rendszere nyújtja a legátfogóbb, legkönnyebben alkalmazható időpontfoglalási és páciensmenedzsment rendszert. A szolgáltatóknál dolgozó több ezer orvos szabad időpontjai a regisztrációt követően 0-24 foglalhatóvá válnak a platformon keresztül. Mindezen felül a FoglaljOrvost.hu kiterjedt marketingtámogatásának köszönhetően a páciensek elérésében, új páciensek megszólításában is komoly előnyökhöz juthatnak. A felhasználók átlátható foglalási folyamatot kapnak mobilon és asztali számítógépen egyaránt, és nem csupán a praxist ismerhetik meg néhány kattintással, de saját napirendjükhöz igazíthatják, hogy mikor szánnak időt a foglalásra. Döntésüket több, mint 70 000 valós páciensvélemény segíti, mely egyedülálló a szektorban.

A FoglaljOrvost.hu 200 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik, és az elmúlt évtizedben több, mint 1 millió sikeres magánorvosi időpontfoglalást tett lehetővé, ezért rengeteg értékes adattal rendelkezik arról, hogy kik is keresik a magyar magánegészségügyi szolgáltatásokat az interneten. A legtöbb szolgáltató a fővárosban működik, ezért talán nem meglepő, hogy a foglalások bő háromnegyede is Budapesten és az agglomerációban történik. Az orvosi időpontokat 75 százalékban nők foglalják, akik többségében 25 és 44 év közöttiek. A magyar magánorvosi ügyfél jellemzően délután 15 és 19 óra közötti időpontot keres, és bár sokáig tartotta magát az asztali böngészők használata, mára a páciensek többsége már okostelefonon foglalja le a magánorvosi időpontokat. A magánegészségügyet a közvélemény jellemzően drágának tartja, ezért talán meglepő lehet, hogy az első szakorvosi találkozás átlagos díjtétele – FoglaljOrvost.hu partnerei körében – 2020 első félévében 16-20 ezer forint között mozgott. Bizonyos ellátási formák – például a műtétei eljárások, az ortopédiai és endokrinológiai ellátások – ennél persze akár jelentősen drágábbak is lehetnek, eközben viszont vannak szakorvosi szolgáltatások – mint a gyermek fül-orr-gégészet vagy a gyógytorna –, amelyek átlagára ennél jelentősen olcsóbb és országos átlagban 9-12 forintos áron érhetők el.

A FoglaljOrvost szolgáltatóról

A FoglaljOrvost.hu online időpont foglaló és betegközvetítő szolgáltatás és rendszer, 2011 óta piacvezető szolgáltatás Magyarországon. A FoglaljOrvost.hu célja, hogy elérhetővé és könnyen megtalálhatóvá tegye a páciensek számára a magyar magánegészségügyi szektorban dolgozó, mintegy 8 ezer orvost. Ezzel a digitális, online időpontfoglalási rendszernek köszönhetően a páciensek szabadon, kényelmesen tudnak orvost keresni és kiválasztani, hogy mikor találkoznának a számukra szimpatikus szakemberrel. Több, mint 100 szakterület 1500+ magánorvosához lehet jelenleg egyszerűen időpontot foglalni akár mobilról, akár asztali számítógépről a www.foglaljorvost.hu oldalon keresztül.

A FoglaljOrvost.hu megbízható és stabil társa a magánrendelőknek, magánorvosoknak. A leendő partnerek egyszerűen és gyorsan tudnak csatlakozni a szolgáltatáshoz, ezzel a hatékony páciensszám növelés mellett, rengeteg költséget és erőforrást megtakarítva a rendelő.