Komoly üzleti és iparági tudásra tehetnek szert az informatika szakos egyetemi hallgatók a Programozd a jövőd! projekt keretein belül megvalósuló vendégoktatói program égisze alatt. A projekt lehetőséget biztosít a vele együttműködésben álló egyetemeknek, hogy a program adatbázisából, az úgynevezett „oktatói-pool”-ból piaci szereplőket vendégoktatásra hívjanak meg. Az infokommunikációs szektor leghaladóbb területeivel – például a mesterséges intelligenciával, a szoftverfejlesztéssel, az alkalmazásfejlesztéssel, a programozással, az adatelemzéssel, az adatbázis-fejlesztéssel – már az ország 22 egyetemén ismerkedhetnek meg az egyetemisták.

Forrás: pixabay.com

A mesterséges intelligencia (MI) felhasználása ma már rendkívül sokrétű: alkalmazzák online marketing rendszerekben, gyártógépek meghibásodását figyelő rendszerekben vagy éppen szövegekben szentiment- (vagyis az érzelmi megnyilvánulásokat) elemző megoldásokban, de az önvezető autók sem képzelhetők el mesterséges intelligencia nélkül.

A Neuron Solutions Kft. mesterséges intelligenciával kapcsolatos képzések szervezésével, tanácsadással, valamint az MI-technológián alapuló rendszerek kiépítésével foglalkozik, ugyanakkor a cég munkatársai a Programozd a jövőd! projekt keretein belül idén két minikurzust – egy alapozó, valamint egy az alkalmazott mesterséges intelligenciát bemutató képzést – hirdettek meg több egyetem informatika, mérnök- és közgazdász szakos hallgatói számára.

„A szakma nagyágyúja, Andrew Ng azt állítja, hogy a mesterséges intelligencia az új elektromosság – olyan eszköz, amely a következő években egy új ipari forradalmat és minden üzletágban gyökeres átalakulást eredményez majd. A közhiedelemmel ellentétben a mesterséges intelligencia alatt nem a hozzánk hasonlóan gondolkodni és kommunikálni képes humanoid robotokat értjük, hanem az úgynevezett gépi tanuló technológiákat. Ez azt jelenti, hogy a számítógépnek nagyon nagy mennyiségű adatot és példát mutatunk, és a gép – egy általunk nem ismert szabályrendszer alapján – előre tudja jelezni például más gépek meghibásodását, de egyes vizuális információk alapján képes a tárgyak felismerésére, a szövegek elemzése során pedig az érzelmek felismerésére is. Ez utóbbi rendkívül izgalmas terület, kísérletek zajlanak például azzal kapcsolatban, hogy lehet-e mentális megbetegedéseket akár chatszövegek alapján előre jelezni, de létezik olyan rendszer is, amely a mentőket segíti abban, hogy a betelefonálók hangja alapján azonosítsák a betegséget – vagyis el tudják dönteni, hogy az páciensnek „csak” a vérnyomása szökött az egekbe vagy éppen szívinfarktusa van.” magyarázza Werschitz Ottó, a Neuron Solutions Kft. egyik alapítója, stratégiai vezetője és a Programozd a jövőd! projekt egyik vendégoktatója.

 

Mivel a pandémiás helyzet miatt ebben a tanévben az egyetemi kurzusokra csak online formában kerülhetett sor, a Neuron Solutions Kft. előadója a jelenlétei oktatáshoz képest jóval több fővárosi és vidéki intézmény – a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Soproni Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem nagykanizsai kara, a győri Széchenyi István Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem, a Kodolányi János Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, és a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – virtuális tantermeibe is eljutott. 

 

„Az volt a feltételezésünk, hogy az informatika szakos hallgatók valamelyest ismerik a mesterséges intelligenciát, ám azt valószínűleg kevésbé látják, hogy mi az MI valódi jelentősége az iparban és az üzleti életben. Sokat beszélünk az órákon azokról a technológiákról és fejlesztési környezetekről is, amelyeket mi használunk.”– teszi hozzá Werschitz Ottó.

 

A Neuron Solutions kurzusai iránt igen nagy volt az érdeklődés a hallgatók és az egyetemi tanárok részéről is. Több egyetem oktatója is jelezte: szívesen látják a cég szakembereit a következő szemeszterben, és amennyiben van rá lehetőség, a jövőben gyakornokokat is örömmel küldenek majd a vállalathoz.  

 

 

az „oktatói-pool”
A Programozd a jövőd! vendégoktatói projektjének célja, hogy a leghaladóbb IT‑technológiákat az ezekben a módszerekben jártas, sikeres cégek mutassák be az egyetemeken. Az „oktatói-pool" keretein belül gyakorló IT szakemberek az ország 22 egyetemén tartanak vendégoktatást, így a diákok a valós üzleti és iparági példákon keresztül szerezhetnek alapvető ismereteket. A diákokat mindez a további szakmai célok megfogalmazásában is segíti, az előadó cégek képviselői pedig akár saját leendő kollégáikkal vagy megrendelőikkel is megismerkedhetnek a projekt keretein belül.

 

Ha pályaválasztás előtt állsz és felkeltették az informatikai egyetemi szakok, akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a képzésekről!