A Programozd a jövőd! projekt tavasszal a közösségi média felületeken meghirdetett felhívására olyan fiatalok jelentkezhettek, akik az informatika iránt elhivatottak, szeretik és értik is a szakma fontosságát, és minderről úgy tudnak beszélni, hogy felkeltsék kortársaik figyelmét. A Légy te a Programozd a jövőd arca! pályázat kiválasztottja Dömötör Albert lett – vele az informatikai továbbtanulásról, az IT-szakmában rejlő lehetőségekről, valamit személyes és szakmai ambícióiról beszélgettünk.

Forrás: Dömötör Albert

Cikkünkben Dömötör Alberttel, a Programozd a jövőd! projekt keretei között meghirdetett Légy te a Programozd a jövőd arca! elnevezésű megmérettetés kiválasztottjával beszélgettünk. 

Honnan ered az informatika, a programozás szeretete Nálad? 

18 éves budapesti diák vagyok, jövőre tervezek egyetemre menni. Mindig is érdekeltek a technikai újítások, az a fajta gyerek voltam, aki mindent szétszed, hogy megnézze, hogy működik. Programozni 14 évesen kezdtem, attól kezdve suli után minden nap foglalkoztam a projektjeimmel. Igaz, ezek nem tisztán a programozásról szóltak, a design részét mindig is jobban élveztem. Fontosnak tartom, hogy aki hasonlóval foglalkozik, az motivált legyen. Ezen a területen megvan az a hatalmas szerencsénk, hogy minden, amit tudni kell, fent van az interneten. Én sem kaptam még semmilyen formális oktatást a programozásról, és szerintem az, hogy magamtól csinálom, és azt csinálom, ami érdekel, nagyban hozzájárul a lelkesedésemhez. 

Miért gondoltad, hogy jelentkezel a Légy te a Programozd a jövőd arca! felkérésére? 

Elég régóta van egy ilyen ötletem, hogy indítok egy YouTubecsatornát, amin programozással, és új technológiákkal foglalkozom, de olyan vagyok, hogy mindig tízszer annyi dolgot szeretnék csinálni, mint amennyi belefér az időmbe, ezért ez a tervem is el lett rakva a többi közé. Amikor viszont megláttam a pályázatot, előtört, hogy én is akartam ilyesmit csinálni, ezért nem volt kérdés, hogy indulok-e. Nem tudtam pontosan, hogy mire számíthatok majd, de úgy éreztem, nincs mit vesztenem, csak nyerhetek a dologgal. És mint kiderült, tényleg. 

Milyen erősségeid vannak, ami szerinted a projekt arcaként előnyt jelenthetett a versenyzőkkel szemben? 

Maximalista vagyok. Szerintem senki másnak nem jutott eszébe egy napot gondolkodni, hogy mit küldjön be, egy napot a felvétellel tölteni, majd egy napig vágni. Emellett kellett valamennyi kreativitás is, de ha ennyit időt töltesz ötleteléssel, biztosan jön valami koncepció. Az is segített, hogy ezelőtt is csináltam már videókat, ezért volt benne már tapasztalatom, hogy hogy kell úgy vágni, hogy az elvárt hatást érje el, illetve hogyan lehet úgy átadni az információkat, hogy közben szórakoztató legyen. Mégis úgy érzem, a verseny valójában akkor dőlt el, amikor élőben is találkoztam a zsűrivel. Meg kellett nekik mutatnom, hogy én akarom a legjobban. Ez adhatott akkora pluszt a szemükben, hogy a korom ellenére engem választottak. 

Mit vársz a feladattól, hogyan tudod majd segíteni a projektet személyiségeddel, tudásoddal? 

Úgy érzem, tele vagyok ötletekkel, és tudom, hogyan lehet megszólítani a korosztályomat, és a nálam pár évvel fiatalabbakat. Emellett szerintem ritkaság, hogy valakinek egyszerre legyen affinitása a műszaki dolgokhoz és a szórakoztatáshoz, és szívesen álljon ki a nyilvánosság elé. A korom szintén előny lehet, hiszen nyilván az tud legkönnyebben megszólítani egy generációt, aki maga is a tagja. Mindenesetre én nagyon várom már a projekt során felmerülő feladatokat, de legfőképp azokat, ahol szabad kezet kapok a megvalósításban. 

Ha valakit meg kellene győznöd, mit mondanál, miért válassza az informatikai pályát? 

Beszélhetnék arról, hogy mennyi informatikus hiányzik a munkaerőpiacról, és mennyire megfizetik a programozókat, de ha ezen múlna, akkor csak ki kellene plakátolni ezt a két számot egy forgalmas helyre, és máris kétszer annyian jelentkeznének informatika szakra. Viszont, ha valaki csak azért megy programozónak, mert sokat lehet vele keresni, az nem hiszem, hogy jó lesz benne. Itt folyamatosan tanulni kell, szinte minden évben jön egy új könyvtár vagy keretrendszer, amit meg kell tanulnod használni, ha nem akarsz lemaradni. Ha ezt nem élvezed, akkor nagyon utálni fogod a munkát. Ezért inkább megmutatnám, hogyan lehet elkezdeni, és mekkora élmény összerakni valamit, ami akár pár órával előtte még csak a fejedben létezett. Akik megtalálják ennek a területnek azt a részét, amire fogékonyak, azokból jó programozó válhat. Olyan pályát választanak, ami passzol hozzájuk, és amit élvezni fognak. Garantáltan nem arról fog szólni az életük hátralevő része, hogy a hétvégét várják. 

Mi az, amit a legjobban szeretsz az IT-ban? 

A teljes szabadságot. Ha felmerül egy problémám, és eszembe jut, hogy azt milyen egyszerűen, különösebb felszerelés nélkül meg lehetne oldani egy programmal, akkor neki tudok ülni megírni. Semmi más nem kell hozzá, csak egy laptop, internethozzáférés és érdeklődés. A programozás egy hatékony eszköz új dolgok létrehozására, személy szerint engem ez fogott meg. 

Van szakmai példaképed? Ha igen, ki az? 

Nagyon sok ember van, akire felnézek, és az életüknek valamely részét vagy munkáját nagyra tartom. A technológia iránt érdeklődő emberként Elon Muskot muszáj megemlítenem, egészen kiskorom óta rajongok a cégeiért, és mindig kíváncsian nézem, hogyan derül ki elsőre sokszor meredek terveiről, hogy tényleg működik – persze 10 évvel azután, amikorra ígérte, de hát Musk már csak ilyen. A Linux kernel és a Git létrehozóját, Linus Torvaldst is idesorolnám mint élő példát, hogy hogy lehet úgy nagyszerű dolgokat csinálni, hogy azt nem a pénzért tesszük, és közben végig etikusok maradunk. 

Mik a szakmai céljaid, motivációid? Mit szeretnél elérni az informatikával? 

Úgy állok ehhez, hogy új dolgokat szeretek létrehozni, és erre ebben a korban az informatika a legjobb eszköz. Ha a 19. században élnék, valószínűleg gőzgépekkel szeretnék foglalkozni, itt a 21. század elején viszont ez az a terület, ahová a hozzám hasonló emberek gyűlnek. A motivációm, hogy valami olyat hozzak létre, ami még ha egy hajszálnyival is, de könnyebbé teszi az életünket. Vállalkozóként képzelem el magam a jövőben, de addig még sok víz le fog folyni a Dunán. Lehet, hogy egy startupot fogok alapítani, vagy lehet, hogy megtetszik a tudományhoz közelibb része az informatikának, és kutató leszek. Ezt nem akarom előre eldönteni. 

Mit gondolsz, kinek „való” az informatika? Milyen személyiségű, habitusú, képességű fiataloknak ajánlanád? 

Ahogy az informatika egyre inkább életünk szerves részét képezi, egyre kevésbé beszélhetünk róla hivatásként. Már most is nagyon széles a spektrum: akikhez inkább a művészet és a vizualitás áll közel, azok sokszor jó UI-designerekké válnak, míg a műszaki beállítottságúak ugyanazon a projekten backend fejlesztőként tudnak dolgozni. A két munkakör merőben különböző személyiséget kíván, ezért nehéz erre válaszolni. Talán az egyetlen tulajdonság, ami minden informatikusban közös, az a területük iránti érdeklődés, illetve az ebből következő hajlandóság, hogy folyamatosan haladjanak a területükön történő gyors változásokkal. Ez pedig, hogyha jól választottak szakterületet, jön magától. 

 

A Programozd a jövőd! projekt háttere 

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az IVSZ (Szövetség a Digitális Gazdaságért) által létrehozott Programozd a jövőd! projekt kiemelt feladata, hogy az informatikai felsőoktatásban olyan naprakész képzési anyagokhoz és vizsgalehetőségekhez jussanak a hallgatók, amelyek keresettek az informatikai munkaerőpiacon. Céljuk, hogy minél több középiskolás diák válassza az egyetemi informatikai képzéseket, hiszen az informatika számtalan nagyszerű pályát és biztos megélhetést biztosít az egyetem elvégzése után.

 

Ha felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések és pályaválasztás előtt állsz, akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a képzésekről!