Kontinensünk legnagyobb hulladékmegelőzési kampánya, az Európai Hulladékcsökkentési Hét egyre népszerűbb. A 2012 óta hazánkban is megrendezett eseménysorozatot idén november 20-a és 28-a között tartják. Az akció célja, hogy az önkéntesek a saját ötleteiket, tapasztalataikat megosztva felhívják a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék mennyiségének csökkentésére, vagy akár a teljes hulladékmentességre és természetesen az újrahasznosításra.
Ennek jegyében az Innovációs és Technológiai Minisztérium idén is várja magánszemélyek, cégek, oktatási és köznevelési intézmények, közigazgatási, önkormányzati vagy akár civil szervezetek, egyesületek ötleteit, javaslatait. Regisztrálni a www.emi.hu/k/hulladekcsokkentesihet2021.html oldalon lehet november 17-én 12 óráig.
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden évben egy-egy tematika köré szerveződik, idén ez a „körforgásos közösségek". Ez a fókusztéma a hulladékgazdálkodás kapcsán a kis helyi közösségek körforgásos gazdaságra való áttérésben játszott szerepét kívánja erősíteni. A legjobb ötletek, javaslatok a közösségek terén, csoportokban születnek, ezért igazi csapatmunkára van szükség. Az akcióban résztvevők értelemszerűen a saját helyi jellegzetességeiknek, körülményeiknek megfelelően valósítják meg ötleteiket, és azáltal, hogy közreadják, ezek szélesebb körben is példaként szolgálhatnak, jó gyakorlatként átvehetőek.  

Forrás: ÉMI


2021-ben sem csak az idei „körforgásos közösségek" tematikájával lehet jelentkezni az akcióba, hanem a korábbi évek témái közül is lehet választani:
2020: Láthatatlan hulladék
2019: Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!
2018: Méregtelenítsünk!
2017: Újra-használat & Javítás: Adj új életet tárgyaidnak!
2016: Csomagolási hulladékcsökkentés
2015: Dematerializáció: Hozz ki többet kevesebből!
2014: Ételhulladék csökkentés
2013: Újra-használat

Ha úgy érzi, Önnek is van egy megvalósítandó ötlete, arra vonatkozóan, miként tehetjük közösen tisztábbá környezetünket, ne habozzon! Saját közössége, munkahelye, intézménye összefogásával is regisztrálhat, és részt vehet az Európai Hulladékcsökkentési Hét akciósorozatán, minél több embert mozgósítva egy tisztább és fenntarthatóbb jövőért! Nem csak egy héten át.