Itt az idő felkeresni hazánk gyógyvizeit

gyógyfürdő
Vágólapra másolva!
Közismert, hogy hazánk a legnagyobb termálvízkészlettel rendelkező országok egyike a világon: a Kárpát-medencében világviszonylatban is egyedülálló, 2000 éves múltra tekint vissza a fürdőkultúra, Magyarországon közel 1500 termálkút és több mint 270 féle elismert ásvány- és gyógyvíz található, az ország területének 80 százaléka alatt van valamilyen termálvíz. A tél elmúltával itt az idő feltennünk magunknak a kérdést, melyik hazai fürdőben köszöntsük a tavaszt? Gyógyvizeink között van ugyanis gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású, de akad olyan is, amely stresszoldó, vagy emésztőrendszerünk panaszait enyhíti.
Vágólapra másolva!

Hazánk fürdőzési kultúrája mintegy kétezer évre, a római korba nyúlik vissza, a törökök ezt gazdagították szakértő infrastruktúrájukkal az 1500-as és 1600-as években. Ennek köszönhetően a megszállás során széles körben elterjedt a fürdőkultúra, így érdemes tehát útnak indulni, és ha már ott vagyunk, felfedezni az adott várost és annak térségét is.

Hazánk a legnagyobb termálvízkészlettel rendelkező országok egyike. Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Míg Magyarország hamam-örökségének ékes példájaként Egerben a fürdőzők egy négyszáz éve épült aranykupola alatt élvezhetik a fürdő nyújtotta szolgáltatásokat, addig a délkeleti országrészben fekvő Makón a neves építész, Makovecz Imre által tervezett templomszerű épületben, a Hagymatikumban pihenhetünk, mely egyértelmű utalás a város hagyományaira.

A Hagymatikum Gyógyfürdő Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A szegedi százéves Anna fürdő neoreneszánsz épületében, a műemléki környezetben található Annavíz 52 C°-on tör a felszínre, itt a gyógyászat mellett különböző wellness szolgáltatások kipróbálása és éjszakai fürdőzésre is lehetőségünk van, aki pedig légúti megbetegedésben szenved, annak a Tapolcai-tavasbarlang lehet jó választás, mely a 14–16 °C-os, magas páratartalmú, regeneráló ionokat és csak minimális port tartalmazó levegőjével régóta szolgál egészségmegőrzési célokat. Nevezetes még az Élményfürdő Debrecenben, és a Sóstógyógyfürdő Nyíregyházán is, továbbá külön említést érdemel Hévíz mellett Egerszalók, hiszen a helyi vizek magas fokú gyógyhatása közismert.

A Hévízi Tófürdő Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Nyugat-Magyarországon Sárvár gyógyvizei egy kiterjedt fürdőkomplexumot táplálnak, délebbre pedig Gyula egyedi várfürdője és a hatalmas, nagyrészt szabadtéri Harkányfürdő ízületi, illetve meddőségi problémák megoldásában nyújthat segítséget.

A különféle panaszok, betegségek gyógyítására vizeink több módon is gyógyhatást fejthetnek ki; egyrészt felszívódhatnak a bőrön keresztül, ily módon a gyógyvizes kezelések azoknak is megoldást jelenthetnek, akiknek az emésztőrendszeréből valamilyen betegség miatt kevésbé hatékonyan épülnek be szervezetébe az ásványi anyagok, másrészt, belélegezve is kedvező hatás érhető el, hiszen a légutak nyálkahártyáján keresztül is jó néhány alkotórész képes felszívódni.

Ilyen például a radon, a jód, és ebbe a körbe tartozik az előbb említett kén is, ami a szervezetbe ily módon bejutva értágító hatással bír.

Hazánk gyógyfürdőiben szakértő kezekre számíthatnak az odalátogatók

és sokak szerint ez az, aminek köszönhetően Magyarország az orvosi- és gyógyturizmus egyik legnépszerűbb nemzetközileg elismert úti célja, hiszen számos panasz kezelhető hatékonyan a minősített gyógyvizeinkben.

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.