Kocsis: Mindenkinek vannak támogatói

Vágólapra másolva!
Nem ő nyitotta ki a csontvázakkal teli szekrényt a BKV-nál, és érzékelte, hogy politikai támadásoknak van kitéve, de arról nem akar beszélni, hogy kik támogatták a Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettessel folytatott harcában. Azt állítja, mióta ő vezeti, jó útra tért a BKV és - bár a cég vizsgálati jelentéséből más derül ki -, állítja, hogy nem az ő aláírása szentesítette Magyarország legmagasabb állam által fizetett alapbérét. Interjú Kocsis Istvánnal, a BKV vezérigazgatójával.
Vágólapra másolva!

- Hány feljelentést tett eddig a rendőrségen a BKV-nál történt korrupciógyanús ügyek miatt?

- A Soda Kft. két szerződése - luxusmetrós tanulmány, a fogaskerekű, libegő, sikló népszerűsítéséről szóló tanulmány - miatt, az Optimismónak a fénymásoló-állomány felméréséről szóló szerződés miatt, a humánpolitikai igazgató 100 milliós végkielégítése miatt, valamint a többi indokolatlanul kifizetett végkielégítés miatt.

- Több mint egy éve ön a vezérigazgató, ezeknek az ügyeknek nem kellett volna már korábban kiderülniük?

- Azok készítették az átadás-átvételi dokumentumokat, akik ezeket a dolgokat csinálták, sejtheti, hogy miért nem találtunk semmit az átvételi iratokban az indokolatlan kifizetésekről. A BKV raktárában 150 tonna irat található, ha nincs valamilyen információ, ami alapján el lehet indulni, akkor nagyon nehéz az irattömegből ezeket kibogarászni. Ez nyilván nem is a vezérigazgató dolga, hisz a BKV-nak minden évben rendes mérlege volt.

- Ha nem lettek volna a Szalainé 100 milliós végkielégítéséhez kapcsolódó botrányok, akkor nem derült volna ki, milyen pazarlás folyt a BKV-nál?

- Ezt nem állítom, előbb-utóbb minden kiderül.

- A BKV végkielégítésekről szóló jelentéséből az derül ki, hogy ön is kötött menedzserszerződéseket. Klados Gusztávnak, a DBR Metró projektigazgatójának a 8 milliós fizetését például maga hagyta jóvá.

- Ez igen nagy tévedés, Klados már a BKV-nál dolgozott, amikor én idejöttem.

- A DBR Metró Projektigazgatóság élére maga nevezte ki, akkor ugrott meg jelentősen Klados fizetése.

- A munkaszerződésében lévő összeg már akkor megvolt, amikor én idejöttem. Nem DBR-igazgatóként is 7,9 millió volt a bére.

- A vezérigazgatói kinevezése után ugrott meg a fizetése.

- Ez kizárt dolog. Ezek hamis információk.

(Klados alapbére a BKV honlapján olvasható vizsgálati jelentés szerint 2008. szeptember 1-ig 1,9 millió volt. 2008. szeptembertől, vagyis amikor Kocsis a BKV élére került, 3,5 millióra, majd a DBR élére való kinevezéssel 2008. októberben 7,8 millióra nőtt. A BKV később ezt, Klados prémiumára vonatkozó kiegészítésekkel pontosította, erről keretes írásunkban olvashat - a szerk.)

- Megnéztem a BKV honlapján a vizsgálati jelentést, abban az szerepel, hogy 2008. szeptemberben...

- Klados urat mint nemzetközi szaktekintélyt hozták ide a BKV-hoz. Olyan javadalmazást kap ma, ami kisebb annál, mint amit ő annak idején kért.

- Idén januárban még tovább nőtt a fizetése, 7,8 millióról 8,2 millióra emelkedett.

- Ötszázalékos kötelező béremelés volt a BKV-nál, így nála is. Ha ezt ki akarják forgatni, igen durva leszek. Foglalkozhatnak vele, hogy Klados mennyit kap, de semmi közöm hozzá.

- A rendőrség a BKV-val szerződő 61 cég dokumentumait kérte be. Ezek között hat olyan cég is található, amellyel maga kötött szerződést.

- A BKV 2007-ben körülbelül 800 millió forintot költött tanácsadói szerződésekre. Jól látszik, hogy 2008 szeptemberétől - amikor a BKV-hoz jöttem - decemberig, ez már jóval kevesebb. Azok a szerződések, amelyeket én kötöttem, hasznosak voltak a cég számára. Sosem mondtam azt, hogy egy cégnek nincs szüksége tanácsadói tevékenységre. Olyan tudást veszünk meg ezzel, amivel mi nem rendelkezünk. De az is fontos, hogy ezeknek a büdzséje rendben legyen. Az általam aláírt szerződések összege nem éri el a 100 millió forintot.

- Az Everest Capital például azért kapott körülbelül 24 millió forintot - 82 ezer eurót -, hogy a BKV hitelfelvételi lehetőségeit vizsgálja.

- Az összes szerződés, amit én írtam alá, nem éri el a 100 millió forintot.

- Július 3-án találkozott Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármesterrel. A találkozó után Hagyó azt közölte: tudatta önnel, hogy az MSZP bizalma megrendült önben. A BKV pedig azt, hogy korrekt az együttműködés a vezérigazgató és Hagyó között. Mi történt ezen a találkozón?

- A találkozón áttekintettük a BKV előtt álló feladatokat, és a legteljesebb egyetértésben köszöntünk el egymástól.

- Hagyó Miklós másnap is megismételte, hogy az MSZP bizalma megrendült önben. Ez nem került szóba, amikor Hagyóval beszélt?

- Még egyszer mondom, a találkozón áttekintettük a BKV Zrt. előtt álló feladatokat, és a legnagyobb egyetértésben köszöntünk el egymástól.

- Zökkenőmentes volt a munkakapcsolata Hagyóval, vagy voltak konfliktusok?

- Úgy gondolom, hogy ennek nincs jelentősége az olvasó számára, nem tudom, mire akar kilyukadni.

- Rekonstruálni szeretném, mi történt. Például, hogy hányszor találkozott Hagyóval július 3-a után?

- Egy ideig nem is találkozhattam vele, mert szabadságon volt. De mikor megjött, akkor találkoztunk többször.

- Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke és Steiner Pál, a fővárosi MSZP-frakció vezetője augusztus 13-án azt mondta: a BKV-vezérigazgató menesztését kezdeményezik. Hogyan verte vissza ezt a támadást?

- Ezt önöknek kell értékelni. Én csak annyit tettem, hogy elmagyaráztam, hogy milyen dolgok történtek a BKV-nál.

- De, gondolom, azt érzékelte, hogy támadják.

- Persze.

- Hogy próbálta feloldani a konfliktust?

- Semmi más nem tettem, mint védtem az igazamat.

- Hogy sikerült megfordítani a játszmát? Beszélt emberekkel, meggyőzte a főváros vezetését?

- A személyemmel kapcsolatos vádakat cáfoltam, és bizonyítottam, hogy azok hamisak. Gondolom, ez vezetett eredményre. Ennyi, ilyen roppant egyszerű.

- Kormányzati részről sem kapott támogatást senkitől?

- Kitől?

- Demszky Gábor a Magyar Narancsnak adott interjúban azt mondta: "Eleinte az volt a miniszterelnöki szintű álláspont, hogy Kocsist éppen kirúgták a Magyar Villamos Művektől, semmiképpen nem lehet kinevezni. Később viszont informális csatornákon az jött a szocialistáktól, hogy csak ő lehet a BKV vezetője."

- Ez egy évvel korábban volt. A pozíciómat pedig pályázaton nyertem el, amit közzétettem az interneten, hamarabb, mint ahogy kineveztek volna. Így kerültem a céghez tavaly szeptemberben. Maga pedig az idei nyári eseményekről beszél, az időben egymástól elég távol van.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

- Az MSZP fővárosi szervezetének egyik, Hagyót támogató vezetője azt mondta az [origo]-nak, hogy Szekeres Imre elnökhelyettes a háttérben biztosította Kocsist a támogatásáról.

- Nem kívánok belemenni abban, hogy ki támogatott, vagy ki nem. Én a személyemet ért vádakat, rágalmakat cáfoltam. Nem gondolja, hogy fel kellene fednem, kik a vélt vagy valós támogatóim. Önnek is vannak szerintem támogatói.

- Nekem nincsenek.

- Dehogy nincsenek. A családja nem áll ki maga mellett?

- Azért az más, mint ha valakinek vannak politikai szövetségesei.

- Az is támogatás, de nem csak annak van jelentősége, hogy kik a támogatók, hanem annak is, hogy az ember mennyire biztos az igazában és azt hogyan tudja bebizonyítani.

- Mégis sikerült fordítani a helyzeten. Hogyan?

- Erről nem kívánok beszélgetni, de szívós munkával sikerült bebizonyítanom az igazságot.

- A végkielégítési ügyekkel sikerült elterelni a figyelmet az MVM által kötött szerződések miatti támadásokról (Kocsist több támadás érte amiatt, hogy az MVM az ő vezetése alatt kötött furcsa szerződéseket. Kocsis szerint az őt emiatt érté támadásoknak semmi alapjuk - a szerk.). Sikerélménynek könyveli el ezt?

- Sikerélmény az, amit a BKV érdekében eddig tettem. Az a rejtett feltételezés van a kérdésében, hogy a BKV-nál lévő ügyeket én robbantottam ki. Ez nem igaz.

- Nem erre céloztam.

- Ha a vizsgálataink alátámasztják azt, hogy a BKV-nál korábban rossz dolgok történtek, azt nem szabad elkendőzni. Többeknek biztos sérti az érdekeit az a vizsgálatsorozat, amit a BKV-nál elvégeztünk. Örülni ezeknek nem lehet, hiszen ebből a BKV-nak kára származott. Az azonban igaz, hogy a vizsgálatot korrekt módon végigvittem, annak érdekében, hogy ne legyen elkendőzve semmi. Ez az érdekemben is áll, mert nem lehet kozmetikázni, a felelősöket meg kell nevezni. 2008 szeptemberétől, mióta a BKV élén állok, nem talál olyan kifizetést, ami a BKV számára hátrányos lett volna.

- A Blikk számításai szerint a BKV vezérigazgatósága mellett még 19 különböző munkakört tölt be különböző szervezeteknél.

- Egy állásom van, a BKV Zrt. vezérigazgatója vagyok. Az, hogy több helyen van társadalmi megbízatásom - tudományos, gazdasági, sport és egyéb területen -, nem összekeverendő azzal, hol vagyok alkalmazásban. A társadalmi tisztségek ellátása a saját szabad időmből történik, a felkéréseket pedig megtiszteltetésnek tekintem. A Blikk írása félrevezető, valótlanságot állít, amiért a bíróság előtt fog felelni.

- A Magyar Villamos Műveknél történtek miatt nyomozást folytat a Nemzeti Nyomozóiroda. Önt már megkereste a rendőrség?

- Senki nem keresett.