"A halak is nagyon meg fognak ritkulni" - védekezés a Marcalon az iszap ellen

Vágólapra másolva!
Már messze az ajkai tározótól is zajlik a védekezés a hétfőn kiömlött vörösiszappal szemben. A Marcal folyó egyik partján fekvő településen, Mórichidán gipsszel próbálják semlegesíteni a lúgos folyadékot, de a helyiek attól tartanak, hogy vége lesz az éppen csak erősödő halállománynak. Videós riport az egyre terjedő iszapveszély elleni védekezésről.
Vágólapra másolva!

A Kolontártól néhány száz méterre elterülő hatalmas tározónál kedden már munkagépek forgolódtak, hogy megkezdjék a helyreállítási, veszélyelhárítási munkákat. Egy, a mentésben résztvevő férfi az [origo] tudósítóinak arról beszélt, hogy egy olyan védővonal kialakításán dolgoznak, amely az esetleg felgyülemlő esővizet gátolná meg abban, hogy kiáradjon a szétnyílt tározóból. A hatalmas iszapfolyam által sújtott faluban eközben még mindig feszült volt a légkör, sokan attól tartottak, hogy újabb gátszakadás történik, és újabb házakat tesz majd tönkre.

Délelőtt el is terjedt, hogy újabb katasztrófa történt, és rendőrök, katasztrófavédelmisek és újságírók rohangáltak pánikolva a falu központjában. Legalább félóra eltelt, mire a hatóságok megerősítették, hogy nem történt semmi probléma, de ez is jelezte, hogy 24 órával az iszaphullám után is óriási a feszültség Kolontáron.

Kedden azonban már nemcsak a tározó környékén, hanem távolabb is elkezdte éreztetni a hatását a katasztrófa. Mintegy 60 kilométerre Kolontártól, a Marcal folyó partján fekvő Mórichidán a körjegyző a hídra függesztett ki egy üzenetet arról "Tilos a folyó vízével való érintkezés és a horgászat". A fóliába csomagolt figyelmeztetésen még egy ábra is mutatta a horgászatra vonatkozó tilalmat.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=H1FBF2sDnTiHlduL
Videó a mórichidai védekezésről

A tározó környékén az iszaphullám teljesen ellepte a Torna-patakot, és ebből jutott el a szennyeződés a Marcalba. Ha ott nem sikerül megakadályozni a terjedését, akkor elérheti a Mosoni-Dunát is, ami már országossá teheti a problémát. (A tudományos vonatkozásokról részletek ebben a cikkben.)

"Azt hallottam, Mersevátnál már pusztulnak a halak" - mondta egy férfi este hat körül a Marcal feletti hídon Mórichidán. Ezzel arra utalt, hogy a Marcal délebbi részén már érezteti hatását a szennyeződés. Mórichidán azzal próbálkoznak a katasztrófavédők, hogy gipszet juttatnak a folyóba, hogy semlegesítsék a lúgos hatást. A gipszet szétterítették a meder szélén, majd vizet ráveretve a folyóba juttatják. Néhány vízügyes szakember tudósítóinknak azt mondta, hogy éjszaka, esetleg reggelre várják a szennyeződés megérkezését.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A tűzoltók fecskendővel mosatják a folyóba a híd közelében felhalmozott gipszet - a katasztrófa képeiért kattintson!

A hídon álló férfiak azt találgatták, hogy milyen hosszú távú hatása lehet a katasztrófának. Van, aki attól tart, hogy átterjedhet más vizekre is, és akkor az egész környék élővilágát tönkreteheti. Egy másik férfi azt mondta, hogy már korábban is voltak trágyaszennyezések, amelyek szintén súlyos károkat okoztak a halállományban. Megjegyezte, hogy 25 év után épp nemrég kezdtek elszaporodni a halak a folyóban, most azonban a katasztrófa miatt újra eltűnhetnek.

Egy a korlátnál szomorúan álldogáló férfi azt mondta, ugyan nem Mórichidán lakik, de követi az eseményeket, mert neki is van egy tava a környéken. "Hál' istennek az a Rába túloldalán van" - mondta arra a kérdésünkre, hogy esetleg azt is fenyegetheti-e a szennyeződés, de aztán kicsit elbizonytalankodva tette hozzá: "Oda talán nem megy el".