Nyugdíjba mehetnek 40 év munka után a nők 2011-től

Vágólapra másolva!
A kormány szerdán döntött arról, hogy nyugdíjba mehetnek 2011-től azok a nők, akiknek megvan a 40 év munkaviszonyuk. A 40 évbe beleszámítják a gyerekneveléssel töltött éveket is.
Vágólapra másolva!

Kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik - jelentette be a kormány szerdai döntését a kormányszóvivő. A rendelkezés 2011-től érvényes. A munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott - mondta Nagy Anna. A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy sem szakiskolai, sem felsőfokú képzési időt nem számítják bele a munkaviszonyba.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság szerint ha az érintettek 75-100 százaléka él ezzel a lehetőséggel, és nyugdíjba megy, akkor ez az első évben, azaz 2011-ben 18-24 ezer nőt érinthetv az új szabály. Ez hozzávetőleg 30-35 milliárd forint kiadást jelent.

A Fidesz egyik választási ígérete volt, hogy a nők 40 év munkaviszony után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek. A parlament hétfői ülésén egy MSZP-s képviselő ezzel kapcsolatos kérdésére Soltész Miklós államtitkár azt válaszolta, hogy a költségvetésben már benne van a nők kedvezményes nyugdíjazásának lehetősége, és "be is fogjuk vezetni". Az államtitkár azt mondta, hogy a részleteket a nemzetgazdasági minisztérium dolgozza ki.

Az MSZP a bejelentés után üdövzölte a döntést, de azt javasolták a kormánynak, hogy a lehetőséget teremtsék meg a férfiak számára is.