Lázár leépíti Orbán embereit

a kormány mellett dolgozó biztosok és megbízottak posztjainak felülvizsgálata, Lázár leépíti Orbán embereit
Vágólapra másolva!
Nagy lendülettel dolgoznak régi és frissen kapott feladataikon a miniszterelnök és a kormány mellett dolgozó biztosok és megbízottak, miközben a Miniszterelnökségen már elkezdték a posztok felülvizsgálatát. Két megbízottat a napokban már felmentettek, de az [origo] információi szerint a jelenleg még több mint tucatnyi segítőből szeptember után csak hárman folytathatják majd a munkát.
Vágólapra másolva!

Az [origo] kormányzati forrásból származó információi szerint csak három kormánybiztos maradhat a posztján azután, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János eldöntötte: felülvizsgálja a miniszteri és kormánybiztosok egyre áttekinthetetlenebb rendszerét. Az [origo] információi szerint a lépés egy ideje már napirenden volt a Miniszterelnökségen, és maga Orbán Viktor sürgette, noha személyesen is jó pár megbízottal gyarapította az elmúlt két évben a különböző kiemelt feladatokra felkértek listáját.

Miután a múlt héten felmentették Nyitrai Zsoltot, a nemzeti konzultáció levezényléséért felelős miniszterelnöki biztost, a kormányszóvivői iroda is bejelentette már, hogy a kormánymegbízotti, miniszterelnöki megbízotti, miniszterelnöki biztosi és kormánybiztosi rendszer "alapos felülvizsgálata miatt" várhatók még személyi változások, és szeptembertől a jelenleginél jóval kevesebb ilyen tisztség lesz. A várható változásokra vonatkozó kérdéseinkre a Miniszterelnökség a héten sem árult el ennél többet.

Nyitrai távozása óta a Magyar Hírlap információi szerint azonnali hatállyal leváltották Becsey Zsoltot, a miniszterelnök külgazdasági megbízottját is. Bár a felmentése egyelőre nem jelent meg a Magyar Közlönyben, Becsey távozását az [origo]-nak is megerősítette egy, a változásra rálátó forrás. Az [origo] információi szerint a felülvizsgálat és az átszervezés után csak a budapesti nagyberuházásokért felelős Fürjes Balázs, a Várkert bazár felújítását felügyelő Zumbok Ferenc valamint a sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok koordinálásával megbízott Vígh László marad majd a helyén.

Szerettük volna megtudni, hogy a biztosok, megbízottak feladatait ki fogja elvégezni a jövőben, de a miniszterelnök titkárságán és a kormányszóvivői irodán is csak azt a választ kaptuk a kérdéseinkre, hogy megkezdték a posztok felülvizsgálatát.

Feladatot kapnak, de nem dicsekednek velük

Szerettük volna megtudni, pontosan kiket érint majd az átszervezés, és ők milyen munkát végeztek el azóta, hogy átvették a megbízatásukat, de miniszteri- és kormánybiztosok rendszere a nyilvános adatok alapján nehezen áttekinthető. A kinevezéseket és a felmentéseket a Magyar Közlönyben publikálják, de az éppen érvényben lévő posztokról a kormány honlapján sincs naprakész összesítés. Az [origo] saját, a megjelent rendeletek és a hírügynökségi hírek alapján készített összesítése szerint jelenleg 12 kormánybiztos, két miniszterelnöki biztos és négy miniszterelnöki megbízott dolgozik a kormány mellett. Az összesítésünket elküldtük a Miniszterelnökségnek, és megkérdeztük, hogy a listánkon szereplő biztosok és megbízottak még mindannyian hivatalban vannak-e. A Miniszterelnökség a kérdésünkre kedden délután csak annyit válaszolt, hogy frissítik a kormány oldalán található listákat.

A szerdán frissített lista szerint 11 kormánybiztos, két miniszterelnöki biztos és egy miniszterelnöki megbízott dolgozik jelenleg a kormány és a miniszterelnökség mellett. A kormány oldalán közzétett listán nincs rajta Kasó Attila miniszterelnöki megbízott, akiknek sem a kinevezéséről, sem a felmentéséről nem jelent meg rendelet, de a hírek szerint április 1-je óta végzi a magyarországi bányák újranyitási lehetőségeinek feltérképezését, a megbízatása pedig fél évre, tehát szeptember végéig szól. Kasó munkájáról a kormány honlapjáról semmi nem derül ki, az MTI hírarchívumából is csak annyi, hogy járt Komlón is.

Nem szerepel a kormány oldalán a miniszterelnöki megbízottak között a Corvin-lánc testületet vezető Granasztói György, valamint az alaptörvény terjesztéséért felelős Kerényi Imre sem, pedig az ő megbízatásuk nem határozott időre, hanem visszavonásig szólt, és egyelőre nem jelent meg rendelet a felmentésükről, az [origo]-nak pedig azt mondták, jelenleg is végzik a feladatukat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kerényi Imre az alaptörvény díszkiadásához rendelt képekkel

"Úgy látom, a miniszterelnök elégedett a munkámmal, hiszen újabb és újabb feladatokat kapok" - válaszolta az [origo] kérdésére Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, aki az alaptörvény terjesztését tekinti eddigi legfontosabb eredményének. Kerényi Imre elmondta, hogy a jövő év végéig öt szobrot fog felállítani az országban. A szobrok "Trianon tanúit" mintázzák meg, akik a békeszerződés utáni korszak olyan közéleti figurái, akik nem búskomorsággal, hanem pozitív munkájukkal tettek hozzá a két háború közötti Magyarország politikájához, kultúrájához - mondta a miniszterelnöki megbízott. Tormay Cécile írónő szobra már áll is a Rókus kórháznál, de szobrot kap Esterházy János felvidéki képviselő a Gesztenyés kertben, Kós Károly építész a Városmajorban, Bánffy Miklós író-politikus Sopronban és Bethlen István miniszterelnök a budai Várban. A szobrok készítőit - a Bethlen-szobor kivételével - direkt, meghívásos alapon választják ki. A szoborállítás költségét a kormány, míg a tér rendezését a helyi önkormányzatok állják. A miniszterelnöki megbízott azt is elmondta, hogy a szoborállítási akcióhoz kapcsolódóan Nemzeti könyvtár néven könyvsorozatot is indítanak, amellyel eddig elfeledett műveket szeretnének beemelni a politikai gondolkodásba és a kultúrába. Kerényi megbízatása kezdete óta havonta bruttó 375 000 forintért dolgozik a miniszterelnöknek.

"A miniszterelnök urat kellene megkérdezni, hogy mennyire elégedett a munkámmal" - mondta Granasztói György az [origo]-nak. Ő úgy érzi, hogy a szakma és a közélet is elismerte az újraélesztett Magyar Corvin-lánccal és az idén januárban hatályba lépett, új kitüntetési törvénnyel kapcsolatos munkáját. Az ország címerének és zászlajának használatával, valamint az állami kitüntetésekkel kapcsolatos törvény végrehajtásával megbízott Granasztói miniszterelnöki főtanácsadó is egyben, munkájáért havonta bruttó 600 000 forintot kap, és azt mondja, most is van feladata: már javában folyik a Magyar Becsület Rend előkészítési munkája, amely új kitüntetés lesz a Szent István-rend és a Corvin-lánc után.

Nagy lendülettel dolgoznak

A miniszterelnöki megbízottak közül egyedül a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős Garancsi István került fel a kormány honlapjára. "A kormányzaton belüli vezetőkkel gördülékeny a munkakapcsolatom. A miniszterelnöki megbízotti kinevezésemet miniszterelnök úr további egy évvel meghosszabbította" - válaszolta az [origo]-kérdésére Garancsi István, aki hozzátette, hogy az elmúlt közel másfél évet főleg háttérmunkával, előkészítéssel töltötte, és a jövő évtől kezdődnek majd "a látványosabb beruházások". Tavaly a kormány elfogadta a 2014-ig szóló terveket, amelyekhez több tízmilliárd forintnyi EU-s forrást is sikerült találniuk. Garancsi elmondta, a jövőben legfontosabb céljának azt tartja, hogy kialakítson egy olyan szervezetet, amely hosszú távon megoldja a kerékpáros fejlesztések irányítását. Garancsi István, aki egyébként a Videoton focicsapat tulajdonosa, díjazás nélküli látja el munkáját, ám több millió forintért tanácsadók is segítik.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az [origo]-nak azt mondta: őt még senki nem értesítette, hogy hagyja abba 2010 novemberében megkezdett munkáját. "Velem még senki nem közölt semmit, úgyhogy végzem a munkám" - mondta, és hozzátette: négy hónap múlva, 2012 novemberében amúgy is lejár a megbízatása. Budai Gyula eddig elhúzódó vizsgálatokat, megszüntetett nyomozásokat és egy felmentő ítéletet tud felmutatni. Hivatala majdnem másfél ezer üggyel foglalkozott az elmúlt két évben, de ezek többsége a gyanúsításig sem jutott, és jelenleg mindössze négy ügyben zajlik bírósági eljárás, még Gyurcsány Ferencet sem sikerült a vádlottak padjára ültetnie.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a parlamentben

Orbán Viktor mellett két miniszterelnöki biztos is dolgozik. Egyikük Giró-Szász András kormányszóvivő, akit 2011. szeptember 11-ei hatállyal nevezett ki Orbán Viktor miniszterelnök, Halasi Tibor pedig tavaly november eleje óta a kormányzati döntések végrehajtásának ellenőrzéséért felelős. A miniszterelnöki biztos munkája a leírás szerint szinte teljes átfedésben van a Miniszterelnökséget júniustól irányító Lázár Jánoséval, a kormányszóvivői iroda azonban nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy Halasi munkája emiatt okafogyottá vált-e, és ezért felmentik-e a jövőben.

A filmtől a kínaiakig mindenért felelnek

A 11 kormánybiztos szerteágazó feladatokat lát el, és még egy kormánytag is van köztük: Matolcsy György nem nemzetgazdasági miniszterként, hanem kormánybiztosként felel a magyar-orosz és a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért. A kormány januárban adott kétéves mandátumot Matolcsynak erre a feladatra, aki azóta ebben a minőségében megalapította a Kínai-Magyar Tanácsadó Testületet, amelynek egyúttal vezetője is lett, és fővédnöke volt egy kínai-magyar gazdasági konferenciának.

Ókovács Szilveszternek kormánybiztosként egyetlen feladata van: vezeti az Operaházat. Ókovács Szilvesztert tavaly augusztusban "az Operaház főigazgatói munkakörének betöltéséig, de legfeljebb kétéves időtartamra" nevezte ki a miniszterelnök, miután a főigazgatói pályázatot 2011 júniusában elnyert Horváth Ádám két nap után lemondott megbízatásáról. A főigazgatót Réthelyi Miklós akkori nemzeti erőforrás-miniszter nevezte ki, de Orbán Viktor a kinevezés napján közölte, hogy a miniszternek nem volt felhatalmazása a lépésre. Az Opera vezetése a kormányváltás óta problémás: a kulturális államtitkár 2010-ben Harangozó Gyulát kérte fel az Operaházat vezető miniszteri biztosnak, de róla később kiderült, hogy az ő felhatalmazása sem hivatalos. Réthelyi Miklós ezután Horváth Ádámot nevezte ki miniszteri biztosnak, aki két napig állt az Opera élén. Az új főigazgatói pályázatot még nem írták ki az intézmény vezetésére.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László is kormánybiztos, ő az új, múzeumi negyedként emlegetett épületegyüttesért kapcsolatos feladatokat kezeli. A kormánybiztos az [origo]-nak azt mondta, hogy az új múzeumi negyed terveit támogatta a szakma és a minisztérium is, a kormány részéről pedig egyértelműen pozitív visszajelzés, hogy július elején elfogadták az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáról szóló előterjesztést. Eszerint a 2014-ben induló fejlesztési tervben hat múzeum öt épületet kap az 56-osok terén, gyalogosövezet lesz a Hősök tere és egyesítik a Szépművészeti Múzeumot a Nemzeti Galériával. Baán hozzátette, hogy a jövőben a múzeumi negyed részletes koncepcióját kell kidolgoznia, amelyet 2013 őszén kell a kormány asztalára tennie.

Forrás: MTI/Kallos Bea
Vajnának még vannak tervei

"Úgy gondolom, hogy jó irányba mennek a dolgok. Nem jelezte a miniszterelnök úr, hogy bármivel elégedetlen lenne" - mondta az [origo]-nak Andrew G. Vajna, aki a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztosként felel a magyar filmipar versenyképességét előmozdító stratégia elkészítéséért. A megbízatása 2013. január 18-áig szól. A kormánybiztos hozzátette, tisztában vele, hogy megosztó személyiség, és sok érdeket sértett a kinevezése, de amióta elindult az új pályázati rendszer, egyre több pozitív visszajelzést kap külföldről és belföldről is. Vajna a legnagyobb sikernek a teljesen új filmtámogatási rendszer létrehozását és működését tartja, a legnagyobb kihívásnak pedig az illegális letöltések elleni fellépést nevezte meg, de szeretne még több külföldi produkciót az országba csábítani. Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter még jelöltkénti meghallgatásán utalt rá, hogy a filmes támogatások elosztását visszavenné Andy Vajnától, azt azonban nem tudni, tett-e már erre lépéseket.

Fónagy János államtitkári teendői mellett a közösségi közlekedés átalakításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztosi munkát is ellátja 2012. májusától egy évig. A kormánybiztos közel 3 hónapos munkája során nem sokat szerepelt a hírekben, holott nagy tervekkel vágott neki a feladatnak. Megbízatásakor azt mondta, szeretné átalakítani Budapest elővárosi kötöttpályás közlekedését, és egyúttal bevezetni az egységes tarifarendszert. Tervei között szerepel, hogy a menetrendek összehangolását a vasúti és a közúti közlekedés egyenrangúságának elve mentén tervezi, ám a kormánybiztos a kedvezményrendszer átalakításánál radikális változásokat nem szeretne. A kormánybiztos szerint kiszámíthatóbbá teszik a gazdálkodást azzal, hogy a közszolgáltatási szerződéseket a jövőben nem egy évre, hanem 3-5 évre kötik. Fónagy a MÁV átalakításával folyamatosan foglalkozik, és a Volán-társaságok összeolvasztását is megígérte.

Gál András Levente tavaly december óta a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos, de a volt közigazgatási államtitkár számos más kormányzati területen is aktívan szerepelt. Eljárt már a kuruc.info lekapcsolásának érdekében, de nemrég a II. Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemen is felszólalt a határon túl élő magyarok helyzetével kapcsolatosan. Gál kormánybiztosként elkészítette a "Jó Állam Fejlesztési Programot", de az utóbbi néhány hónapban közreműködött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala új nonprofit kft.-jének megalakításában, valamint a H4- HunOR Brüsszeli Képviseleti Iroda megnyitásában is.

"Hogy mennyire elégedettek a munkámmal, arról azokat kell megkérdezni, akik ezt a feladatot adták" - mondta Medgyesy Balázs, az EU Duna Régió Stratégiával kapcsolatos feladatokat végző kormánybiztos az [origo]-nak. Medgyesy - aki még csak fél éve van hivatalában - legfontosabb eredményének a stratégia elfogadását és elindítását tartja, amely a magyar EU elnökséghez és elődjének munkájához kötődik. Az együttműködést tizennégy ország tizenegy kiemelt területen indította meg egy éve a közlekedéstől, a bűnmegelőzésen át a határrendészetig. Medgyesy számos példát sorolva elmondta például, hogy az együttműködés eredményeként olcsóbb lehet a régióban a gáz, hatékonyabb lehet az árvízvédelem, jobb lehet a vízminőség a térségben, és megújul a szakképzés is. A kormánybiztos munkájával nem sokat foglalkozott a sajtó, csupán egy hírt találtunk, amely arról tudósított, hogy Medgyesy megtekintette a mohácsi nemzetközi vízi határátkelőhely épületét.

Selmeczit már kihúzták

Az [origo] információi szerint posztján marad majd Fürjes Balázs, Zumbok Ferenc és Vígh László.

Fürjes Balázs a kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatokért felel kormánybiztosként 2011. októberétől két éven át. A kormánybiztos feladatához tartozó projektek jól haladnak. Fürjes előkészítette az új Fradi-pálya építését, és az új Nemzeti Közszolgálati Egyetem beruházása is elkezdődik még az idén, de ő dolgozik az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét bemutató, Rubik-kockát formázó múzeum 2017-es felépítésén is.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Selmeczi Gabriellát már kitörölték

Zumbok Ferencet idén márciusában nevezték ki a budai Várnegyed és a fertődi Esterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztossá. Ő korábban az NFM-ben látta el ugyanezt a feladatot miniszteri biztosként, ahol már elérte azt, hogy kormányrendeletbe foglalják és nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánítsák a Várnegyed-projektet. Kormánybiztosként májusban átadta az Esterházy-kastély felújításának első ütemét is.

Vígh László is a kormánynak fontos projektekért felel: 2011 májusában bízták meg a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekért és sportberuházásokért felelős kormánybiztosi teendőkkel. Ezt a feladatot korábban Réthelyi Miklós miniszteri biztosaként látta el. A kormánybiztos több nagy sportprojektet is menedzsel, ezek közül a legfrissebb hírek az új nemzeti stadionról szóltak, ahol városépítészi ötletpályázatot írtak ki. Ott nem nyert senki, azonban a hivatalos tervpályázatot kora ősszel írják ki. Úgy tűnik a dél-budai tüskecsarnok sorsa is megoldódik, ugyanis a kormánybiztos most tavasszal bejelentette az 5,9 milliárd forintos, 2014-re tervezett fejlesztést.

Miniszteri biztosként dolgozott korábban Selmeczi Gabriella is, a nyugdíjvédelem volt a feladata, de már márciusban elkészítette a magánnyugdíjpénztárakról szóló jelentést, majd a megbiztatása is megszűnt áprilisban. Szerdán a kormány honlapjáról is törölték a kormánybiztosok közül.