Nehezen bírja a választási iramot a Jobbik és az LMP

Vágólapra másolva!
Az LMP főpolgármester-jelöltjének három nap alatt kellene annyi kopogtatócédulát összegyűjtenie, mint amennyit eddig gyűjtött 13 alatt, de a Jobbiknak is hajráznia kell, hogy tudjon állítani főpolgármester-jelöltet. A két párt a nyári szabadságokat és a módosított választási törvényt okolja a nehézségekért, az LMP-sek szerint minden jelölt csodaszámba megy. Annak viszont örülnek, hogy már nem kell elmagyarázniuk mindenhol, hogy mi az a Jobbik és az LMP.
Vágólapra másolva!

Blogja szerint három nappal a péntek délután négy órai leadási határidő előtt még a jelöltséghez szükséges ajánlószelvények közel felét nem tudta összegyűjteni Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje. Nem egyedül Jávornak okoz nehézséget a főpolgármester-jelöltséghez szükséges 28 150 ajánlószelvény összegyűjtése, Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője hétfőn délelőtt az [origo]-nak azt mondta, a párt főpolgármester-jelöltjének, Staudt Gábornak 22-23 ezer ajánlószelvénye van, emiatt nagy hajrára készülnek Budapesten.

Az áprilisi választáson először a parlamentbe jutott két párt képviselői a Fidesz és a KDNP által a választás után benyújtott, az önkormányzati választásokat érintő törvénymódosításokban és a nyári szabadságolásokban látják a nehézségek okait. A választási rendszer megváltoztatása miatt az ajánlószelvények begyűjtéséhez rendelkezésre álló időszak 35 napról 16 napra rövidült. Budapesten a jelöltté váláshoz korábban a választópolgárok 0,5 százalékának az ajánlására volt szükséges, a módosítások után viszont már 2 százalékuk ajánlása kell.

A Kósa Lajos, Szakács Imre és Kovács Zoltán fideszes képviselők által benyújtott törvénymódosítás indoklása szerint a javaslat célja az volt, hogy a kampány ne nyúljon indokolatlanul hosszúra. Kósa a törvénymódosításról szóló parlamenti vitában azt mondta: "úgy látjuk, hogy 60 nap alatt, főleg önkormányzati esetekben lehet tájékoztatni a polgárokat, el lehet érni őket a kampánytevékenységgel, ezért a szükségesnél hosszabb kampányperiódus mindenképpen feleslegesnek és pénzpocsékolásnak tűnik". Kósa kijelentette azt is: "úgy gondoljuk, talán érdemes a választópolgárok számára ezt a - hogy is mondjam - mégiscsak megterhelő időszakot rövidíteni", aki szerint a kopogtatócédulák gyűjtése sokszor kellemetlenséget okoz a választóknak is.

"Nehezebb indulni, mint bekerülni"

"Nyolcszor akkora erőfeszítésre van szükség, mint korábban" - jellemezte a helyzetet az [origo]-nak Jávor Benedek. "Az első pillanattól tudtuk, hogy nem lesz könnyű a helyzet" - mondta Jávor, aki szerint a Fidesz és a KDNP megnehezítette a dolgukat. Jávor még lát esélyt arra, hogy péntekig összegyűjtse a célul kitűzött 30 ezer ajánlószelvényt, de ehhez szerinte nagyon neki kell feszülniük. Dúró Dóra szerint is sok szempontból nehezebb a dolguk, mint az országgyűlési választások előtt. "Rövidebb az idő, és az emberekben nem tudatosult, hogy a nyári törvénymódosítások miatt nehezebb indulni, mint bekerülni" - mondta a Jobbik szóvivője.

Forrás: MTI/Rosta Tibor
A szegedi polgármesterjelöltnek segít a gyűjtésben Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő

Dúró szerint korábban is tapasztalták, hogy egy párt számára a kopogtatócédulák gyűjtése jelenti a legnehezebb feladatot. "Az LMP példáján láttuk áprilisban, hogy nem tudtak 176 jelöltet állítani, mégis bejutottak a parlamentbe" - mondta. Szerinte ez azt jelenti, hogy az ajánlószelvények gyűjtése nem szolgálja megfelelően azt a célt, hogy a kisebb támogatottságú jelölteket kiszűrje. Dúró Dóra szerint a hétvégi mozgósításnak köszönhetően országosan jól állnak az ajánlószelvények gyűjtésével, egyedül Budapesten van szükség nagy hajrára.

Október 3-án 3176 településen választanak polgármestert. Az Országos Választási Bizottság adatai szerint kedden reggelig a Fidesz-KDNP állította a legtöbb polgármesterjelöltet, 171-et, az MSZP 80-at, a Jobbik 59-et, a Fidesz önállóan 57-et, az LMP pedig 2-t. A jelöltállításhoz a települések méretétől függő számú ajánlószelvény kell. A 10 ezernél kevesesebb lakosú településeken a választók 3 százalékának ajánlása szükséges, a 10-100 ezres lakosságú városoknál a választópolgárok 2 százalékának, míg a 100 ezresnél nagyobb városoknál a választópolgárok 1 százalékának az ajánlása kell. Önkormányzati képviselőjelölt az lehet, akit választókerülete lakosságának 1 százaléka ajánlja.

"Tízből öt lakásban nem voltak otthon"

"Betett nekünk" - mondta az [origo]-nak az új választási eljárásról Czeglédi János, a Jobbik budapesti elnöke. Szerinte, ha nem 16, hanem egy-két nappal hosszabb lenne az ajánlószelvények gyűjtésére adott idő, akkor teljesen nyugodtak lennének, így azonban óriási mozgósítást terveznek az utolsó napokra. "Jelenleg a szükséges ajánlószelvények 90 százaléka van meg Budapesten" - mondta Czeglédi, aki zuglói polgármesterjelöltként eddig 1800 ajánlást gyűjtött össze a jelöltséghez szükséges 2000-ből.

A megkérdezettek szerint további problémát okozott, hogy az önkormányzati választásokat a lehető legkorábbi időpontra tűzte ki Sólyom László korábbi köztársasági elnök, emiatt többen is arra panaszkodtak, hogy sokan szabadságon voltak, különösen az ajánlószelvények kiküldése utáni első héten. "Az első héten tízből nyolc lakásban, a másodikban tízből öt lakásban nem voltak otthon" - mondta az [origo]-nak Czeglédi, aki szerint sokkal kevesebb fideszes ajánlószelvény gyűjtővel találkoznak, mint az országgyűlési választás előtt.

"Az már csoda"

"Változó, hogy hogyan reagálnak az emberek, amikor bekopogunk hozzájuk, de mintha kevesebb lenne az elutasítottságunk tavaszhoz képest. Az volt az érzésünk, egyre többen tudják, valójában milyen dolog a Jobbik" - mondta Duró arról, hogy mi változott még szerintük tavasz óta. Jávor is azt mondta, hogy bár tavasszal még sok helyen el kellett magyarázniuk, hogy ők kicsodák, de ez már nem volt jellemző augusztusban.

Az [origo] által megkérdezett jobbikos és LMP-s politikusok válaszaiból az derül ki, hogy az LMP-t sokkal komolyabban érintik a törvénymódosítások. Jávor Benedek azt mondta, hogy az egyéni képviselőjelöltek többségének meglesz a szükséges számú ajánlószelvénye, de a jelenlegi helyzetből kiindulva elégedett lenne azzal, ha négy-öt nagyobb megyeszékhelyen és nyolc-tíz budapesti kerületben polgármesterjelöltet tudnának állítani. Datki Szabolcs, az LMP kampányigazgatója szerint a jelenlegi erőforrások mellett minden egyes jelöltállítás csodaszámba megy. "Mikor elkezdődött a kampány, akkor azt mondtam, ha tíz megyei listát elérünk, az már csoda. Most azt mondom, jó, ha meglesz hat" - mondta Datki, aki szerint az LMP arra koncentrál a legjobban, hogy Jávor Benedek megszerezze a jelöltséghez szükséges ajánlásokat.