"Hihetetlenül izgalmas lesz" - versenyt fut az idővel az LMP Budapesten

Vágólapra másolva!
A jelöltállítás utolsó óráiban próbálja összegyűjteni az LMP a hiányzó több mint 1000 ajánlószelvényt, ami ahhoz kell, hogy a párt főpolgármester-jelöltet indíthasson az önkormányzati választáson. A pártnak ajánlószelvényt gyűjtő aktivistái szerint "hihetetlenül izgalmas", hogy össze jön-e elég ajánlószelvény. Ők az ebédidőben reménykednek és a provokatőrnek tűnő emberekkel küszködnek.
Vágólapra másolva!

"Sziasztok, van nálatok üres ajánlószelvény? Én elvesztettem az enyémet, de szívesen kitöltök egyet, ha adtok" - lépett oda egy fiatal lány az LMP egyik budai kopogtatócédula-gyűjtő standjához fél 10-kor, a gyűjtés utolsó óráiban. Negyed óra múlva két cigányasszony érdeklődött ugyanígy: "Van szelvényük, amit ki lehet tölteni?" Az elutasító válasz után, még a magyarázat meghallgatása előtt sarkon fordultak.

"Én nem hiszem, hogy ennyi provokátor lenne, de lehet, hogy néhányan azok" - mondta az érdeklődők távozása után az egyik LMP-aktivista és képviselőjelölt. Szerinte eddig senki nem akart tőlük cédulát szerezni, az elmúlt napokban minden támogató a saját nevére kipostázott szelvénnyel jött a standhoz: a leadás pénteki napján, az utolsó órákban azonban egymás után jönnek az emberek ilyen kérdéssel.

"Volt, aki azt mondta, ellopták az övét, vagy meg se kapta" - mondta a pultnál álló másik aktivista. "Az az ember azt mondta, ő nem fog bemenni a jegyzőhöz újat kérni, de ha mi szerzünk újat, akkor kitölti" - mesélte, ez azonban törvénytelen lenne.

Az október 3-i önkormányzati választásokon azok a jelöltek indulhatnak, akik pénteken 16 óráig leadják a szükséges számú ajánlószelvényt a területileg illetékes választási bizottságnál. Az áprilisi választásokon Budapesten az országos átlagánál jobban szereplő LMP azonban nehézségekkel küzd, a párt péntek reggeli közleménye szerint több mint 1000 kopogtatócédula hiányzott ahhoz, hogy a párt főpolgármester-jelöltje, Jávor Benedek elindulhasson a választáson. (Az LMP a tavaszi országgyűlési választáson budapesti területi listájára 12,81 százalékot kapott, míg országosan a szavazatok 7,48 százalékát szerezte meg). Csütörtök este a pártnak 26 540 cédulája volt, az induláshoz azonban 28 150 kell, ráadásul az sem biztos, hogy a választási bizottság mindegyik cédulát elfogadja.

"Az ebédszünetet megvárjuk"

"Én abban sem hittem, hogy a XI. kerületi polgármester-jelöltnek meglesz, de aztán tegnap összegyűlt" - mondta kérdésünkre az egyik LMP-s aktivista, hozzátéve: szeretné, ha meglenne, de még kétkedik. Társai azonban azonnal rávágták, hogy biztosan meglesz, hiszen csak tegnap 500 szelvényt gyűjtöttek a Móriczon, 900-at a Moszkva téren.

Az LMP-sek szerint az előző héten még mindannyian elkeseredetten gyűjtötték az ajánlószelvényeket, hiszen napi alig 20 szelvény jött be, az utolsó 2-3 napban azonban belendültek. "Főleg a reggeli csúcsforgalomban, munkába menet, aztán meg délután kettőkor, ebédszünetben jönnek sokan, tegnap volt olyan, hogy sorban álltak az emberek, és este 9-ig itt kellett maradnunk" - mondta egyikük, aki szerint "a délután kétórás ebédszünetet még ma is megvárjuk, aztán szedjük a sátorfát, és háromkor indulunk a szelvényekkel". Egy 10 után érkező aktivista szerint "hihetetlenül izgalmas lesz", ahogy a város 50 pontjáról megindulnak majd az aktivisták, és a cetlikkel tömött táskákkal tömegközlekedésen vagy biciklivel rohannak majd a belvárosba.

Lusták, dolgosak és lelkesek

A csütörtöki roham az aktivisták szerint láthatóan kitart péntek délelőtt is: amíg az aktivisták az [origo]-val beszélgettek, 20 új szelvény érkezett be. "Eddig 83 a mai termés, az sok!" - mondta Debreczeni Géza, az LMP XI. kerületi jelöltje, aki reggelijével csatlakozott egy kicsit cédulagyűjtőkhöz. Az emberek többsége villámgyors mozdulatsorral húzta elő táskából, pénztárcából, kabátzsebből a kitöltött szelvényeket, és egy köszönés után már tovább is állt a pulttól. Néhány fiatal állt csak meg, hogy helyben töltse ki a cédulát: az egyik szelvényéhez hosszasan keresnek fekete tollat az aktivisták, mert az aláírás már rajta van feketével, de a helyi jelölt nevét nem tudta a cédulát hozó lány.

Egy idős asszony arról magyarázott az [origo]-nak, hogy ő már rég leadta a szelvényét az LMP-nek, de a fia szórakozott matematikus, aki elfelejtette. Pénteken reggel töltötte ki, miután ő rászólt, és végül lehozta helyette a szelvényt. Egy fiatal nő szerint a munka miatt nem volt ideje eddig elhozni a szelvényt, mások sokszor jártak már erre, de mindig elfelejtették magukkal hozni. Egy középkorú asszony, aki magát fideszesnek mondta, a fia szelvényét ígérgette, majd felajánlotta, hogy a cégénél, a munkahelyen is összeszedi még a szelvényeket a pártnak. Ezt viszont az aktivisták visszautasították, arra hivatkozva, hogy ez nem lenne etikus, a választási törvény ugyanis kifejezetten tiltja a munkahelyi ajánlószelvény-gyűjtést.

Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje kora délután jelentette be, hogy pártja már több mint 28 ezer ajánlószelvényt gyűjtött össze péntek délután 1-ig. Jávor szerint az LMP Bajcsy-Zsilinszky úti fővárosi székházába 28.200 ajánlószelvény érkezett be, de még továbbiakat is várnak a város különböző helyein felállított gyűjtőpontjaikról. Az LMP-sek kora délutánig gyűjtik az ajánlószelvényeket a főváros több pontján is; a Deák téri standjuk a kampánystáb elmondása szerint 3 óráig üzemel, és ezután innen viszik át az összegyűjtött szelvényeket leadni.

Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje már kedden leadta a választási bizottsághoz a jelöléséhez szükséges ajánlószelvényeket. Tarlós kampányfőnöke talicskával tolta be a szelvényeket a leadás helyszínére, ezzel utalva arra, hogy a Fidesz és a KDNP szerint az eddigi városvezetés "talicskával hordta ki a pénzt" a városházáról (Tarlós szelvényeinek leadásáról itt olvashat bővebben). A Fővárosi Választási Bizottság elsőként Horváth Csabát, az MSZP jelöltjét vette nyilvántartásba vasárnap. Ő a határidő előtt egy héttel, múlt pénteken adta le 39 181 ajánlószelvényét, amelyből az ellenőrzések után 36 674-et találtak érvényesnek.