A jelölési harcot hatalmas fölénnyel nyerte a Fidesz

Vágólapra másolva!
Az önkormányzati választási törvény szigorítása ellenére sem csökkent az indulási kedv, de például a budapestiek kevesebb jelölt közül választhatnak októberben, mint négy éve. A legtöbb jelöltet a Fidesz állította, a Jobbik megelőzte az MSZP-t, a leggyengébben pedig az LMP szerepelt, amelynek még fővárosi közgyűlési listája sem biztos, hogy lesz. A KDNP frakcióvezetője szerint sehol nem indultak a Fidesszel szemben, de a hivatalos adatok szerint két helyen mégis lesz kormánypárti belharc.
Vágólapra másolva!

Péntek délután négy órakor lejárt az ajánlószelvények gyűjtésének határideje. A választási törvény korábbi szigorítása sem vette el sokak kedvét attól, hogy elinduljanak az önkormányzati választáson. 2006-ban 8494 polgármesterjelölt pályázott az ország 3174 településének élére (átlagosan 2,6 jelölt településenként). A betölthető polgármesteri helyek száma azóta lényegében alig változott: 3176 polgármestert választanak, vagyis kettővel nőtt az önálló települések száma. A polgármesteri posztokért a nehezítések ellenére is többen, péntek délutáni adatok szerint 8848-an indulnak (átlagosan 2,7 jelölt településenként).

Négy éve a 25 063 betölthető települési önkormányzati mandátumért 74 940 jelölt indult (átlagosan 2,99 jelölt betölthető mandátumonként). Az önkormányzati választási törvény módosítása, vagyis a képviselők számának csökkentése miatt 2010-ben már csak 16 914 képviselői mandátumot lehet betölteni, amelyekre - a péntek délutáni adatok szerint - összesen 54 836 jelölt pályázik (átlagosan 3,2 jelölt mandátumonként), és ez a szám még nőni fog az úgynevezett kompenzációs listák leadásával.

Budapesten nehéz lett

A törvényi változások legjobban a budapesti főpolgármesteri posztra pályázók dolgát nehezítették meg. 2006-ban öt főpolgármester-jelölt indult: a végül nyertes Demszky Gábornak (SZDSZ-MSZP) négy kihívója volt, míg idén már összesen csak négyen indulnak: Tarlós István a Fidesz és a KDNP, Horváth Csaba az MSZP, Staudt Gábor a Jobbik, illetve Jávor Benedek az LMP jelöltjeként (utóbbi két jelölt indulása még nem hivatalos, mert az utolsó nap adták le a kopogtatócéduláikat, amelyek vizsgálata még nem zárult le).

Fővárosi közgyűlési listát négy éve kilenc szervezet tudott állítani: a Budapest Társulás, a Centrum, a Fidesz-KDNP szövetség, a Humanista Párt, az MDF, a MIÉP, az MSZP, a Munkáspárt és az SZDSZ. Közülük négy (MSZP, Fidesz-KDNP, SZDSZ és MDF) szerzett mandátumot. Idén már nehezebb az indulás, ami látszik a jelölő szervezetek számán is: várhatóan csak 4 listára lehet majd szavazni (hivatalosan még nem adták le a fővárosi listákat, előbb a kerületi kompenzációs listákat kell jóváhagyni).

2006-ban a 19 megyei közgyűlés összesen 835 mandátumáért 180 listán 4647 jelölt indult (ekkor még minden megyében két lista volt, külön a tízezer alatti és a tízezer feletti lakosságszámú településeken élőknek). 2010-ben már csak 391 megyei közgyűlési mandátumot lehet betölteni, amelyre péntek délutáni adatok szerint összesen 1968 jelölt pályázik, 72 listán.

Fidesz és néhol KDNP

A legtöbb jelöltet a Fidesz állította: az Országos Választási Iroda péntek délutáni adatai szerint 1140 polgármesterjelöltjük van. A tízezernél népesebb városok egyéni választókerületeiben 1627 képviselőjelöltjük van, 124 településen állítottak kompenzációs listát, és mind a 19 megyében van közgyűlési listájuk is. A Fidesz változatos választási együttműködéseket kötött, összesen 25-féle szervezettel vannak közös jelöltjei.

Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke pénteken délután azt mondta: pártja összesen több mint 1,4 millió ajánlószelvényt kapott. A cél Kósa szerint az volt, hogy a cédulák körülbelül 20 százalékát gyűjtsék össze, de ettől elmaradtak, mintegy 18 százalékot értek el. Kósa szerint a hivatalos honlapon megjelentnél több, 1357 polgármesterjelöltjük van. Ebből 1150 fideszes vagy Fidesz-KDNP-s színekben indul, a különbséget azok adják, akiket a Fidesz is támogat, de nem Fidesz-színekben indulnak.

Harrach Péter, a Fidesz legfontosabb szövetségese, a KDNP frakcióvezetője pénteken azt mondta: betartották ígéretüket és sehol nem indítanak polgármesterjelöltet, ahol fideszes induló is van. Ezzel szemben a hivatalos adatok közt két ilyen KDNP-s jelölt is szerepelt: a Pest megyei Abonyban és Biatorbágyon. Harrach szerint tíz alatt van azon helyek száma is, ahol külön képviselő-jelölti lista lesz. A frakcióvezető azt mondta: néhány megyei és helyi listánál "komoly áldozatot kellett hoznia a KDNP-nek", de az ügy érdekében megtették.

Az ellenzék nem remekelt

A polgármesterjelöltek száma alapján a Jobbik áll a második helyen, a magát nemzeti radikálisként meghatározó párt péntek délutáni adatok szerint 217 településen tudott jelöltet állítani (ebből Budapesten viszont csak 16 kerületben). A Jobbik 106 népesebb városban állított kompenzációs listát, és 1479 egyéni jelöltjük van. Minden megyében lesz közgyűlési listájuk is.

Az MSZP-nek a főpolgármester-jelölt Horváth Csaba mellett péntek délutáni állás szerint 194 polgármesterjelöltje van. Budapesten várhatóan minden kerületben lesz polgármesterjelöltjük. A tízezernél népesebb városok közül 119-ben állított kompenzációs listát, és 1480 egyéni jelöltjük van. Az MSZP is minden megyében állítani tudott közgyűlési listát.

A parlamenti pártok közül az LMP áll a legrosszabbul: a péntek délutáni adatok szerint mindössze 27 polgármesterjelöltjük van, ebből 11 Budapesten, ahol valószínűleg főpolgármester-jelöltjük is lesz (a nagyobb városok közül Pécsen és Zalaegerszegen lesz jelöltjük). 24 helyen tudtak kompenzációs listát állítani, de csak hat budapesti kerületben, ami azt jelentheti (ha nem változik meg a helyzet az egyéni képviselőjelöltek regisztrációja után), hogy nem állíthatnak fővárosi közgyűlési listát. Megyei listájuk péntek délutáni adatok szerint csak Baranyában, Bács-Kiskunban és Borsodban lesz.