Csak egy megyében nem tudott hízni a Fidesz

Vágólapra másolva!
Minden megyében tarolt a Fidesz, még az előző választáson egyedüliként szocialista többségű Heves-megyében is egy fős többségbe került a közgyűlésben. A párt sikerét az is mutatja, hogy csupán egyetlen megye volt, ahol nem növekedett a mandátumaránya, hanem csak megtartotta előnyét. A Jobbik két megye közgyűlésébe küldhet több képviselőt, mint az MSZP.
Vágólapra másolva!

A megyei közgyűlésekben várhatóan mindenhol többségbe kerül a Fidesz-KDNP, sőt még a közgyűlési helyek arányában is javítani tud 2006-hoz képest, pedig már akkor is megszerezte az összes hely többségét. A vasárnap esti, 97 százalékos feldolgozottságú adatok szerint 20-ból 20 megye, illetve a főváros közgyűlésében is kormánypárti többség lesz.

A legnagyobb sikert a párt Somogyban érte el, ahol az előző ciklus kormánypárti-ellenzéki egyensúlya stabil fideszes többséggé változott. 10 százalékpontnál nagyobb mandátumarány-növekedést ért el még a párt Baranyában, Nógrádban és Vasban is, utóbbiban ráadásul a megszerezhető 15-ből 11 helyet kaptak. Egyetlen megye volt (Jász-Nagykun-Szolnok), ahol a párt nem tudta növelni mandátumarányát.

Ugyan a kiosztható mandátumok csökkentése miatt számát tekintve kevesebb hellyel kell beérnie a pártnak a közgyűlésekben (498 helyett 261 hellyel), de az összes mandátum 61,56 százalékát megszerezték, és ez jelentősen több a négy évvel ezelőtti 55,27 százalékos aránynál.

Bár arányát tekintve nem a legnagyobb, de a legjelentősebb előretörést Budapesten érte el a párt. Négy éve a főváros mellett még három megye volt, ahol nem volt önállóan többsége a fideszes képviselőknek: Csongrádban, Hevesben és Somogyban is pont a helyek 50 százalékát szerezték meg. Az új választáson mindhárom megyében többségbe került a párt, igaz, Hevesben (Budapesthez hasonlóan) csupán egyetlen szavazat biztosítja ezt.

A szocialista párt számát és arányát tekintve is jelentősen visszaesett a megyei közgyűlésekben, az eddigi 322 helyük (ami az összes hely 35,74 százaléka) 89-re (20,99 százalékra) apadt. A legnagyobb veszteségeik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Baranyában és Hevesben voltak, ezekben a megyékben közel negyedével kisebb arányban adnak képviselőket a közgyűlésekbe, mint négy éve.

A Jobbik 61 mandátumot szerzett, ami az összes kiosztható hely 14,39 százaléka. Legjobban Borsodban, Hajdú-Biharban, Hevesben és Jász-Nagykunban szerepelt a párt, és nem sokkal maradt el ezektől a szabolcsi eredmény sem. A leggyengébben Somogyban és Vas megyében szerepelt a Jobbik, csak 1-1 mandátumot szereztek. 10 százalék alatti eredménnyel zártak még a budapesti és a győr-moson-soproni közgyűlésben. A Jobbik két megyében (Szabolcsban és Hajdú-Biharban) tudta megelőzni a szocialistákat.

A kieső SZDSZ és MDF 22-22 helyet szerzett négy éve. Négy évvel ezelőtt még 37 helyet tudott szerezni parlamenten kívüli politikai erő, mint például a Somogyért Egyesület (10 mandátum) vagy a szabolcsi Összefogás megyénkért (4 mandátum). Ez akkor az összes hely 4,11 százalékát jelentette, mostanra ez az arány 1,89 százalékra apadt, miután összesen 8 mandátumot szereztek a helyi politikai alakulatok.