Vágólapra másolva!
Nagyon hasonló a pártok támogatottsága most a tavaszi parlamenti választások előtt mérthez - ísmerteti a szerdai Népszabadság a Szonda Ipsos legfrisebb közvéleménykutatását. A felmérés szerint a Fideszre háromszor annyian szavaznának, mint a második helyen lévő MSZP-re. A szocialisták nem gyűjtöttek a korábbinál több támogatót, de valamelyest csökkent az ellenérzés velük szemben.
Vágólapra másolva!

Hozzávetőlegesen ugyanakkora támogatottsággal rendelkeznek most a pártok, mint a tavaszi országgyűlési választásokat megelőző hetekben - derül ki a Szonda Ipsos augusztus 10. és 17. között végzett közvélemény-kutatásából, melyet a szerdai Népszabadság ismertet. A felmérés szerint a Fideszt az összes választókorú 35 százaléka támogatja, míg a szocialistákat csak harmadennyien: 12 százalék. A Szonda Ipsos közvélemény-kutatása szerint a Jobbik 8, az LMP 4 százalékon áll.

A biztos pártválasztók körében az emberek 61 százaléka szavazna a Fideszre, míg az MSZP-re 18, a Jobbikra 15, az LMP-re pedig 4 százalék. A Fidesznek különösen vidéken nagy az előnye a többi párttal szemben. A falvakban már nem háromszor, hanem hatszor annyiran választanák a Fideszt, mint az MSZP-t - mutatta ki a Szonda Ipsos közvéleménykutatása.

A Jobbik 9 százalékon áll a nagyobb városokban, ám a fővárosban csak a megkérdezettek 4 százaléka szavazna rá. Az LMP-nek a falvak a gyengéi, míg a fővárosban a megkérdezettek 5 százaléka szimptatizál az LMP-vel, a falvakban ez az arány csak 2 százalék. Budapesten az átlagosnál mélyebb az MSZP beágyazottsága, a megkérdezettek 18 százaléka mondta, hogy a szocialistákra szavazna. A budapesti MSZP-szimpatizánsok aktívabbak is, mint vidéki társaik, 86 százalékuk mondta, hogy részt vesz a szavazáson.

A Szonda Ipsos szerint az MSZP-nek nem lett több támogatója az eltelt időszakban, de valamennyivel csökkentek a párttal szembeni ellenérzések. Májusban az emberek 34 százaléka utasította el a szocialistákat, ez az arány mostanra 28 százalékra csökkent.