Gazprom: Kedd reggel 8-kor nyílnak a gázcsapok

Vágólapra másolva!
Kedd reggel 8 órakor újra beindulhat az Európába irányuló gázszállítás - közölte az orosz Gazprom vezetője hétfőn. Előzőleg Ukrajna, Oroszország és az EU képviselője is aláírta az Ukrajnán át Európába irányuló orosz gázszállítások tranzitjának ellenőrzéséről szóló, kiegészítések nélküli megállapodást. Az egyezség vasárnap a hozzácsatolt ukrán kiegészítések miatt nem lépett érvénybe, mert az oroszok elfogadhatatlannak tartották azokat. A magyar gázszolgáltató vezetője szerint csak az ukránoktól függ, mikor érkezik újra orosz gáz hozzánk, a magyar rendszer azonnal kész azt fogadni.
Vágólapra másolva!

Ha minden rendben lesz a gáztranzit-ellenőrzés megvalósításában, akkor közép-európai idő szerint kedd reggel 8 órakor újraindulhat a gázfolyam - jelentett be Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese, miután Brüsszelben Ukrajna, Oroszország és az EU képviselője is aláírta az Európába irányuló orosz gázszállítások tranzitjának ellenőrzéséről szóló, kiegészítések nélküli megállapodást.

A BBC szerint elméletileg huszonnégy órán belül vissza tud állni a normális állapotába az orosz gáztól függő államok ellátása, de a valószínűbb időkeret a másfél, két nap. Korábban azt írta a BBC, hogy akár három napba is beletelhet, mire a gáz eléri a távolabb fekvő európai országokat.

Oroszországnak nincs már oka arra, hogy ne újítsa fel az Európába irányuló gázszállításokat - közölte korábban Martin Riman, az Európai Unió elnökségét ellátó Csehország energiaügyi minisztere. Ukrajna ugyanis hétfőn beleegyezett, hogy külön kiegészítés nélkül is aláírja a gáztranzit ellenőrzéséről szóló megállapodást. Erről az orosz Gazprom gázipari cég számolt be, amelynek küldöttsége hétfő reggel tárgyalt Kijevben.

Az oroszok és az EU által is aláírt egyezség már vasárnap érvénybe léphetett volna, ám az orosz fél kifogásolta, hogy az ukránok számukra elfogadhatatlan kiegészítéseket fűztek hozzá, ezért nem nyitotta meg a gázcsapokat. Moszkva korábban azt közölte, ha a megállapodás érvénybe lép, és a nemzetközi ellenőrök elfoglalják helyeiket, újraindítják a szolgáltatást.

"Tőlünk azonnal jöhet"

A magyar rendszer teljes mértékben készen áll, ha Ukrajna felől újra megindul a gázszolgáltatás, így azonnal fogadni tudjuk az orosz gázt - mondta a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón Zsuga János, a FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója. Így szerinte csak az ukrán rendszertől függ, hogy mikor érhet ténylegesen a gáz Magyarországra.

A vezérigazgató elmondta, hogy hétfőn is biztosított az ország gázellátása, továbbra is fenntartva az első kategóriás korlátozást. A vasárnapi fogyasztás 62, 5 millió köbméter volt, amit teljesen fedezni tudtak az itthoni tartalékok és az ausztriai import segítségével. A hétfői fogyasztás ennél magasabb, várhatóan 63-66 millió köbméter körül lesz.

Zsuga János arról is beszámolt, hogy az éjjel technikai problémák miatt csökkenteni kellett a Szerbiának, illetve Bosznia-Hercegovinának átadott gáz mennyiségét, Ausztria felől nem érkezett meg ugyanis a Szerbiának szánt 2,7 millió köbméteres, illetve Bosznia-Hercegovinának szánt 1,5 millió köbméteres napi mennyiség. A probléma 15 órától megszűnt, így újra kisegíthetjük a két országot - mondta a gázszolgáltató vezérigazgatója.

Ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva Daróczi Dávid elmondta: az ország nem keres azon, hogy segíti a két ország gázellátását. "Ez nem üzleti tranzakció, nem pénzt keresni, hanem segíteni akarunk" - mondta a kormányszóvivő, aki szerint a gázért mindössze a beszerzési árat és a felmerülő költségeket számítjuk fel, üzleti haszon nélkül.

Gázkrízis két ország vitája miatt

Oroszország és Ukrajna ugyan korábban azt állította, hogy a gázzal kapcsolatos elszámolási vitájuk nem akadályozza majd az európai szállításokat, múlt kedden mégis elzárták a gázcsapot. A két ország között - a gázáron és az ukránok tartozásán - folyó huzavona miatt háztartások százezrei maradtak gáz és fűtés nélkül Európa-szerte, miközben különösen hideg időszak köszöntött be.

A Balkánon rendkívül súlyos gázkrízis alakult ki, mivel sem Bulgáriának, sem Szerbiának, sem Bosznia-Hercegovinának nincsenek gáztartalékai. Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát német-magyar összefogással segítik ki a két ország gáztartalékaiból. Szlovákiában rendkívüli helyzetet vezettek be, és még egy leállított atomerőművet is újra akarnak indítani, hogy biztosítsák az elektromos energiát, amelyet a gáz nélkül nem működő hőerőművek nem tudnak.

Magyarországon takarékosságra szólították fel a lakosságot, számos hőerőművet olajtüzelésre állítottak át, és átmenetileg korlátozták nagyfelhasználók gázellátását. A megyei önkormányzatok sok helyen iskolaszünetet hirdettek, hogy így is takarékoskodjanak a gázzal. Magyarországhoz hasonlóan számos környező ország - amelyeknek voltak ilyenek - gáztartalékaikból fedezték fogyasztásukat és alternatív beszerzési források felé fordultak.