Megkezdődtek a március 15-i rendezvények, családi programokat a Múzeum kertben és a Lánchídon tartanak, az MSZP egy apró téren ünnepel, a Fidesz Budára megy, a Jobbik a Deák téren mutatja meg magát. Kövesse az eseményeket percről percre!

07.50
Orbán, Mesterházy és Vona élőben

Március 15. van, lesz rengeteg állami és pártrendezvény Budapesten és vidéken is. Az érdekesebb eseményekről folyamatosan tudósítunk, élőben közvetítjük Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, Mesterházy Attilának, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének és Vona Gábor, a Jobbik elnökének beszédét, amelyeket megtapsolhat vagy kifüytülhet. Kövesse az eseményeket az [origo]-n!

07.55
Lezárások Budapest Belvárosában

Budapest Belvárosa kihalt, pár kutyasétáltatón kívül többnyire rendőrőket és közterület fenntartókat lehetett látni az utcán fél 8 után. Mossák az Andrássy utat, mindenfelé kiürítik a kukákat. A Belváros nagy részén tilos megállni kocsival, de behajtani sem egyszerű: le van zárva és körbe van kordonozva a Kossuth tér, lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat, az Andrássy utat, a József Attila utcát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

08.01
Hideg idő lesz erős széllel

Ma a változóan felhős idő várható, gyakran növekszik meg erősen a felhőzet, helyenként futó záporok, hózáporok, kisebb havazás fordulhat elő az országban. Erős marad az északnyugati szél. Csupán 3, 8 fokra melegszik a levegő.

Részletek itt.

08.28
Telefonos ügyelet a rendőrségnél

A fővárosban több mint száz rendezvényt jelentettek be március 15-ére, emiatt többfelé forgalomkorlátozások lesznek. Az Országos Rendőr-főkapitányság reggel 8 órától információs telefonszámot üzemeltet, ahol tájékoztatást adnak az aktuális forgalmi helyzetről, kerülő utakról, illetve a rendezvények megközelíthetőségéről. Az információs telefonszám a rendőrség hétfő reggeli közleménye szerint 06-30 311-39-46.

08.33
Zsebtolvajokra figyelmeztet a rendőrség

A rendőrség hétfő reggeli közleménye szerint "zsebtolvajok előszeretettel látogatnak ki nagy tömegeket vonzó rendezvényekre". A rendőrség mindenkit arra figyelmeztet, hogy mindenki vigyázzon értékeire.

08.38
Kordonokkal lezárt Kossuth tér

A kordonokkal lezárt Kossuth térre az [origo] helyszíni tudósítója szerint a Vértanúk terénél elhelyezett két fémérzékelő kapun keresztül lehet bejutni. A kordonon belülre csak a meghívott vendégek és néhány újságíró mehet be. Az ünnepi rendezvényt a kordonon kívül állók a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elől egy sávból nézhetik végig.

08.39
Békés március 15-ét vár a rendőrség

A rendőrség csütörtöki sajtótájékoztatója szerint békés, nyugodt március 15-re készül. A BRFK-nak nem volt információja arról, hogy az állami vagy bármelyik más, március 15-i rendezvényt bárki is meg akarná zavarni. Részletek itt.

 

A nagyobb forgalomkorlátozásokról itt talál információkat.

 

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

08.45
A pártok ünnepi rendezvényei

Valamennyi parlamenti, illetve a parlamentbe készülő párt tart saját rendezvényt március 15-én. Az MDF megemlékezése délelőtt 11 órakor kezdődik a fővárosi Jókai téren. Szintén délelőtt 11 órakor az LMP a Teleki téren tartja rendezvényét. Demszky Gábor főpolgármester délután 1órakor mond beszédet a Petőfi szobornál. Az MSZP fél egykor kezdi megemlékezést a Pilvax közben. A Fidesz délután három órakor kezdi ünnepségét az I. kerületi Attila úton, a Dózsa György szobornál. A Jobbik délután három órakor tartja ünnepségét a Bajcsy Zsilinszky úton, a Deák Ferenc tér közelében.

08.50
Egy tüntetőt igazoltattak

Igazoltattak egy tüntetőt a rendőrök a Kossuth téren. Tudósítónk szerint a középkorú férfi egy transzparenssel érkezett a térre, amelyen a "Tetszettek volna nem ezekre szavazni" felirat olvasható, valamint Gyurcsány Ferenc korábbi és Bajnai Gordon jelenlegi kormányfő arca látható rajta. A férfit igazoltatták, majd elengedték a rendőrök. Tudósítóink szerint a téten néhány tucat bomberdzsekis tüntető áll, akik szebb jövőt köszöntéssel üdvözlik egymást.

09.20
Egyre többen érkeznek a Kossuth térre

Folyamatosan mennek be a Kossuth tér szélén elhelyezett fémérzékelő kapukon keresztül az emberek a földművelésügyi minisztérium elé, hogy megnézzék az ünnepi rendezvényt - jelentette tudósítónk. Sok a fiatal, babakocsis anyukák is érkeznek. Körülbelül 40-40 ember gyűlt, hogy megnézze a fél 10-kor kezdő ünnepséget.

09.30
Bajnai üzent a határontúliaknak

Egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk megtartása fontos része összetartozásunk kifejezésének - írta Bajnai Gordon kormányfő a külhoni magyaroknak küldött ünnepi üzenetében. Az emlékezés az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra lehetőség arra, hogy minden magyar megpróbálja megkeresni és megadni válaszait identitásának legalapvetőbb kérdéseire - írta a kormányfő.

09.37
Felvonják a nemzeti lobogót

Fél 10-kor megkeződött az állami megemlékezés a Kossuth téren, most vonják fel a nemzeti lobogót.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

09.40
Kétszáz ember gyűlt össze a Kossuth téren

Egyre többen gyűlnek össze a Kossuth téren. Tudósítónk szerint körülbelül 200 ember áll a kordonok előtt, egy részük a beléptető kapukon keresztül be akar jutni a kordonon belülre, hogy megnézze az ünnepséget, más részük azonban tüntető. A két csoport tagjai között szóváltás alakult ki. A tüntetők az ünnepsége megkezdésekor fütyülni kezdetek, azt skandálják, hogy "hazaáruló", "tolvaj banda". A tüntetők a Hímnusz alatt azt kiabálták, hogy "Börtönbe!" A kordokon belül körülbelül 80-100 ember csendben, fegyelmezetten figyeli az ünnepséget.

 

09.50
Vége a zászlófelvonásnak

Befejeződött a zászlófelvonás a Kossuth téren. Az emberek elindultak hazafelé, a tüntetők azonban továbbra is azt skandálják, hogy "hazaáruló". Tudósítónk szerint egy kislány megkérdezte az édesanyjától, hogy ki a hazaáruló, az édesanya azonban nem válaszolt.

Nézze meg a helyszínen készült videónkat:

10.10
Vonulnak a huszárok

A huszárosztag elindult a Kossuth térről a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül a Múzeum körút felé. Főként kisgyerekes családok kísérik őket. Tudósítónk szerint az Arany János utcánál a Jobbik színpadot épít, így a huszárók csak a járdán tudnak tovább menni.


Még több képért kattintson a fotóra!

10.30
Gyerekprogramok a Roosevelt téren

Roosevelt téren tudósítónk szerint különböző gyerekprogramok vannak. A gyerekek többek között lóra ülhetnek, illetve huszárokkal fényképezkedhetnek. A téren főként kisgyerekes családok vannak, rendőrök és tüntetők nincsenek.

10.35
A Fidesz rendezvénye lesz a leghuzatosabb

A Fidesz és a Jobbik délutáni rendezvényeinek helyszínén csendben készülődnek, a Fidesz a Dózsa György szobornál, a Jobbik az Arany János utcánál tart majd rendezvényt. A Pilvax közben, ahol az MSZP tart majd megemlékezést szomorú zene szól - jelentette tudósítónk. Az MSZP-s színpad közelében Szigetvári Viktor, a kormányfő kabinetfőnöke is a kordonokat rendezgeti. Az MSZP-s színpad melletti oszlopon Rogán Antal V. kerületi fideszes polgármester plakátja látható. Tudósítónk szerint a három helyszín közül valószínűleg a Fidesz rendezvényén lesz majd a leghuzatosabb.

10.45
Nem volt rendőri intézkedés a Kossuth téren

Feloldotta a Kossuth tér környékén az útlezárásokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), így már helyre állt a közlekedés - közölte az MTI-vel rendőrség. A BRFK közleménye szerint az eseményen nem volt rendőri intézkedés, illetve rendkívüli esemény sem történt.

10.55
Csak Bokros fog beszélni az MDF-rendezvényen

A Jókai téren, ahol az MDF tart 11-től rendezvényt - tudósítónk szerint - körülbelül 50 ember gyűlt össze, többségük újságíró és a párt munkatársai. Az MDF szerint nem lesz a hosszú a rendezvényük, csak Bokros Lajos a párt kormányfő-jelöltje fog beszédet tartani.

11.05
Letakarják a kampányplakátokat az MSZP-sek

A Pilvax közben, az MSZP rendezvényének helyszínén a szervezők piros-fehér-zöld textillel takarják le az utcán látható kampányplakátokat. Letakarták többek között Rogán Antal, V. kerületi fideszes polgármester és Budaházy György plakátját is.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)