Március 15. percről percre

2010.03.15., 8:05

Megkezdődtek a március 15-i rendezvények, családi programokat a Múzeum kertben és a Lánchídon tartanak, az MSZP egy apró téren ünnepel, a Fidesz Budára megy, a Jobbik a Deák téren mutatja meg magát. Kövesse az eseményeket percről percre!

00.07 |

perc

Új szakasz

19.50 |

márc 15. még

Új szakasz

17.45 |

Békés volt az ünnep a rendőrség szerint

Az ünnepi rendezvények békésen, atrocitás nélkül lezajlottak - mondta az [origo]-nak Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője. Ugyan több személyt előállítottak a nap folyamán a fővárosban - hogy pontosan hányat, azt a rendőrség nem közölte -, de egyiküket sem a rendezvényekkel összefüggésben.

17.10 |

Kisebb incidens a Jobbik gyűlése után

A Jobbik rendezvénye után, mikor hazafelé indultak a résztvevők, ketten összeszóltak a Károly körútnál. Mikor pofozkodni kezdtek, két rendőr odarohant, és a földre teperték a velük is szembeszálló egyik férfit. Erre viszont mások is odarohantak, akik a rendőröket kezdték hangosan szidni. A két embert a falhoz állították és megbilincselték. Végül az egyik férfit a rendőrök a mikrobuszba tuszkolták és elvitték.

Közben a Jobbik gyűléséről hazafelé induló tömeg teljesen ellepte a környéket.

16.50 |

Vona: Nem lakosság vagyunk, hanem nemzet

Vona Gábor közölte, attól fél, egy reggel felkel majd a gyereke, és "elmegy rabszolgának". A pártelnök arról beszélt, hogy most kell tenni ez ellen, és azt kérte szavazóitól, "április 11-én csapjunk az asztalra, és remegjen bele a föld az egész világon". Vona beszéde végén azt mondta, hogy szerinte Magyarország már feltámadt, majd kijelentette: "mi már nem lakosság vagyunk, nem polgárság, nem nép, hanem nemzet".

Nézze meg videónkat arról, hogy tetszett Vona Gábor beszéde a gyűlés résztvevőinek:

16.42 |

"Magunkfajta és magukfajta"

Vona a Jobbik programjának egyes ígéreteit kezdte sorolni, többek között arról beszélt, hogy nem fogják megengedni a külföldiek földvásárlását. A pártelnök azt mondta, hogy ha például egy német állampolgár magyar földet akarna venni, "a Rigó utcában gárdista nyelvvizsga-biztosok előtt kellene nyelvvizsgát tennie". Ha sikerül a nyelvvizsga, akkor Vona azt szeretné, ha Morvai Krisztina, a Jobbik államfő-jelöltje dönthetne arról, a külföldi vehet-e földet: "Morvai Krisztina köztársasági elnöknek két pecsétje lesz, magunkfajta és magukfajta, és majd mi eldöntjük, ki melyikhez tartozik" - mondta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

16.35 |

Vona eltörölné a többi parlamenti pártot

A Jobbik nem a harmadik és nem a második helyre készül a választásokon, a győzelmet tűzte ki célul - mondta Vona Gábor pártelnök beszéde kezdetén. Szerinte a parlamenti pártok mindegyike az Európai Unió és a globális tőke szolgája, tönkre tették az országot, és félnek a Jobbiktól. Vona azt mondta, hogy a Jobbik parlamentbe jutása nem azt jelenti, eggyel több parlamenti párt lesz, hanem néhány hónap múlva már "néggyel kevesebb".

16.30 |

Vona Gábor beszél

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a színpadra lép, és elkezdi ünnepi beszédét. A tömeget "Adjon az Isten!" köszöntéssel üdvözli, mire az emberek kórusban "Szebb jövőt!" kiáltással válaszolnak.

16.30 |

A Fidesz-gyűlésnek vége, de a relikviákat még veszik

A Dózsa György tér környékét ellepték a Fidesz gyűléséről távozó emberek, a Tabánban a hegyoldalban és a villamossíneken is gyalogolnak a távozók. A Fidesz áruk standjánál viszont most lett igazán nagy sor, sokan még vásárolnak, mielőtt hazamennének.

Nézze meg videónkat arról, mennyire tetszett Orbán beszéde:

16.25 |

A halál pártjának nevezik az MSZP-t a Jobbik gyűlésén

A Jobbik rendezvényén beszélő Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő felszólítja az MSZP-t - amelyet a halál pártjának nevezett -, hogy ne induljon a választáson.

16.22 |

Egy nyugdíjas szeretné megérni, hogy a Fideszt rendet tesz

A Fidesz gyűlése után a tömeg elkezdett szétszéledni, az [origo] megkérdezett pár résztvevőt, mit szóltak Orbán beszédéhez. Nem az volt a lényeg, hogy mi hangzik el, hanem hogy megmutassák, milyen nagy a támogatottsága a Fidesznek - mondta egy harminc év körüli férfi. Egy középkorú asszony viszont dicsérte Orbán beszédét, amelyből azt a számára új elemet emelte ki, hogy csak a Fidesz képes rendbe rakni az országot. Szerinte ez nem fog gyorsan menni, de világos, hogy milyen kormányzást akar a párt. Egy idős asszony hozzátette: 74 éves, de szeretné még megélni, hogy az ország rendbe jön.

 

Orbán beszédének összefoglalóját itt megnézheti:

 

 

 

16.14 |

Jobbik: Az elmúlt 65 évről döntünk április 11-én

A Jobbik gyűlése ifjabb Hegedűs Lóránt beszédével folytatódott, majd elhangzott Petőfi Sándor A nép nevében című verse. Ezek után Szegedi Csanád, a Jobbik másik európai parlamenti képviselője kezdte el beszédét, legelőször nagy tapsot kért a gárdistáknak. Szegedi arról beszélt, közel a választás, amit annyira vártak, hogy igazságot tehessenek. Sokan azt gondoltuk, hogy lehet előre hozott választás - tette hozzá. Az elmúlt húsz év azzal telt, hogy meggyaláztak minket minden nap - mondta "15 millió magyar" nevében a politikus, aki szerint az elmúlt 65 évről fogunk döntést hozni április 11-én.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

16.05 |

Orbán: mindkét szavazatra szükség van

Április 11-én jövőt választunk magunknak. A változást egy politikai közösség képes megszervezni, és ez a Fidesz. Csak a Fidesz képes véghezvinni a törvényes elszámoltatást, csak a Fidesz tudja visszaállítani hazánk nemzetközi tekintélyét - mondja Orbán. A következő kormánynak a nemzeti ügyek kormányának kell lennie. Nagyon nagy fába vágjuk a fejszénket, ezért minél több emberre van szükség. Minden szavazatra szükség van. Egy ember szavazatával is elveszhet a csata. Minden választó két szavazatot adhat le, mind a kettőre szükség van, aki megosztja a szavazatát, az az ellenfelet segíti. "Itt az idő magyarok" - zárta beszédét Orbán.


További képekért kattintson a fotóra!

16.00 |

Többet ér a választási győzelem, mint a forradalom

Orbán szerint Magyarországnak tehetsége van a sikerhez. Az emberek arra vágynak, hogy jó legyen magyarnak lenni, és jó legyen itt élni. Ezért akar ma mindenki változást. Itt a lehetőség, hogy április 11-én a választással végbe vigyük a magunk forradalmát. A mi forradalmunk az április 11-i választás lesz. Egy elsöprő választási győzelem, amely egyesíteni a nemzetet, még egy forradalomnál is többet ér. Jó kormányzással talpra lehet állítani a gazdaságot, az egészségügyet, meg lehet védeni a családokat. A sikeres kormányzás kevés, több kell. Szembe kell néznünk a fő bajokkal, a butasággal, a közömbösséggel. Igazi megújulás kell - mondta.  

15.55 |

Orbán: Nokia-dobozba gyömöszölték az országot

Ha rajtuk múlna egész Magyarországot belegyömöszölnék egy Nokia-dobozba - mondja Orbán a kormányról. A korábbi nagy célokat elföldelték. A magyart a magyarra uszították. Azt üzenték, ha mindez nem tetszik, akkor el lehet menni az országból. A kivándorlás megindult. Most megkaptuk a lehetőséget, csak fel kell tenni a pontot az "i"-re. De vajon képesek leszünk leszünk-e, hiszen romokban van az országban - kérdezte Orbán.

15.50 |

Orbán ideje csomagolni

Nem engedünk a 48-ból, nem adjuk alább, ideje, hogy Magyarország saját útjára álljon - kezdi beszédét Orbán. A labanc élet majmolása helyett a saját útját kereste a nemzet 1848-ban. A vezetők akkor nem a régi kabátot akarták megigazítani, hanem újat szabtak - mondja Orbán. Előttük hajtunk most fejet. De a változáshoz az egész nemzet, a vezetők mellett a sokaság is kellett. 27 nap múlva ismét országgyűlési választások lesznek, Orbán szerint közösen kell megindítani az utolsó nagy hajrát. Még 27 nap van hátra, ideje csomagolni - mondja Orbán.

15.40 |

Magyar Nemzeti Gárdát ígért a Jobbik

Morvai, a Jobbik európai parlamenti képviselője beszédében bírált több nemzetközi szervezetet, így az Európai Uniót, a "gyalázatos lisszaboni szerződés" és a Nemzetközi Valutaalapot. A 12 pont sorrendjét követve beszélt arról is: rendes hadserege ma sincs az országnak, de a Magyar Gárda bizonyította hogy kész a haza védelmére. Azt tervezik, hogy a felállítanák a magyar nemzeti gárdát mintegy tartalékos haderőként: "háborúban katonák, békében civilek lennének és a katasztrófavédelemben segítenének".

A közös teherviselésről a politikus kijelentett: pont mint régen a nemesek, a mai kivételezettek szintén mentességet élveznek, és offshore cégekbe mentik a pénzüket, miközben az egyszerű embereket "Apeh terrorbrigádok sarcolják". Mikor Morvai szabadságot kért a politikai foglyoknak, akkor a tömeg Budaházy György nevét kezdte skandálni.

15.33 |

Navracsics szerint többen vannak, mint amit az MSZP szeretne

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője arról beszél, hogy "többen vagyunk, mint a szocialisták szeretnék, de még többen leszünk április 11-én". A politikus az MSZP-t bírálja, azt ígéri, újra Európai vezető nemzetei közé kerül az ország.

15.29 |

Morvai: Fiúk, felelni fogtok!

A Jobbik gyűlésén Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője mond beszédet. Az 1848-as 12 pont felelevenítésével kezdte beszédét. A sajtószabadsággal kapcsolatban azt mondta, hogy jelenleg a két nagy pártnak megvan a maga sajtója, de a Jobbik meg fogja teremteni az igazi sajtószabadságot. Morvai igazságtételt és elszámoltatást ígért. Úgy fogalmazott, "fiúk, felelni fogtok az elmúlt húsz évért", az ellenzék is, amely csendben tűrt.

Előző
Következő