Nyolc év hat hónap börtönt kapott első fokon, nem jogerősen Zuschlag János egykori MSZP-s képviselő többek között több rendbeli csalás miatt. Zuschlag rezzenéstelen arccal hallgatta az ítéletet, ügyvédje szerint valószínűleg fellebbeznek. Csak a tizenhatodrendű vádlottat mentették fel.

06.00
Mi történik ma?

Szerdán hirdetnek ítéletet első fokon a maffiavádakkal bíróság elé állított korábbi MSZP-s képviselő, Zuschlag János perében a Bács-Kiskun megyei Bíróságon. A politikust, akit pályázati pénzek eltüntetésével vádolnak, akár 20 év börtönre is ítélhetnék: az ügyész februári vádbeszédében legalább 12 év fegyházat kért rá, miközben a védelem ezt irreálisan soknak tartja.

Zuschlag 2 és fél éve, 2007. szeptember 21. óta van előzetes letartóztatásban, és saját elmondása szerint ez alatt az  idő alatt egy 6 négyzetméteres cellát osztott meg két másik fogvatartottal. A politikus március közepén, az utolsó szó jogán elmondott beszédében azt állította, a börtönben eddig eltöltött idő elég volt arra, hogy megbánja tetteit.

Zuschlag Jánost és 15 társát a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, bűnszervezet tagjaként folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt vádolja. A politikus ellen a bizonyítás során lehallgatott telefonbeszélgetéseket és tanúvallomásokat is felhasználtak: az ügyben száznál is több tanút hallgattak ki, és közel százan írásban tettek vallomást.

Korábban a tanúk padjára szólítottak több egykori ifjúsági minisztert és államtitkárt, így Gyurcsány Ferencet és Mesterházy Attilát is. Zuschlag a rá terhelő bizonyítékok és vallomások hatására a vádak egy részét már elismerte, és a védőbeszédben a politikus védőügyvédje is azt mondta, hogy Zuschlag követett el bűncselekményeket.

Az ügyész a február elején elmondott vádbeszédben azt kérte a bírótól, hogy a vádpontok alapján kiszabható 5-20 éves fegyházbüntetés középmértékéhez közel, tehát 12 év körül határozza meg a büntetést. Az ügyész szerint ugyanis az évek óta húzódó eljárás során bebizonyosodott, hogy Zuschlag és társai kilenc fiktív szervezet 72 pályázatán elnyert pénzeket használtak fel törvénytelenül, ezt a magatartást pedig a büntetőjog eszközével meg kell bélyegezni.

Zuschlagot lényegében azzal vádolják, hogy civil szervezeteken keresztül nyert pályázati pénzeket az Ifjúsági és Sportminisztériumtól, de a pénzeket nem a pályázatban vállalt célra használta fel, hanem az MSZP ifjúsági szervezeteire, a Fiatal Baloldal (FIB), illetve az Ifjú Szocialisták Mozgalma (ISZM) rendezvényeire költötte. A 2009 tavaszán vallomásában Zuschlag elismerte, hogy a perben érintett kilenc szervezet közül négy valóban csupán a baloldali ifjúsági szervezetek pénzszerzését szolgálta.

A védelem a per során nem a visszaélések tényét próbálta cáfolni, ehelyett azt igyekezett bebizonyítani, hogy a pályázati pénzekkel elkövetett visszaéléseket Zuschlag és társai nem maffiamódszerekkel, nem bűnszövetkezetben követték el (a védőbeszédről itt olvashat részletesen). A védőügyvéd szerint a pártokhoz kötődő ifjúsági szervezetek finanszírozására "mindenki" a Zuschlagék által is alkalmazott módszert használta, a politikussal együttműködő civil szervezetek pedig nem gondoltak arra, hogy bűncselekményt követnek el. Ha ezt sikerül bebizonyítani, és a bíróság egyedi bűncselekményeknek fogja tekinteni a Zuschlag és társai számlájára élt visszaéléseket, a politikusra jóval kisebb büntetést lehetne kiszabni: a védelem abüntetési tétel alsó határát, 5-6 évet kért a bíróságtól.

Könnyen lehet azonban, hogy a szerdai ítélethirdetés még nem a Zuschlag-per utolsó állomása, hiszen az első fokú ítélet ellen az ügyészség és a védelem is fellebbezhet. Ha valamelyik fél nem elégedett a bíró döntésével, a per a Szegedi Ítélőtáblán folytatódhat.

08.20
Még szinte üres a tárgyalóterem

A bíró már a tárgyalóteremben van, de egyelőre majdnem üres a terem, még a vádlottak sem foglalták el a helyüket.

08.30
Érkeznek a vádlottak

A vádlottak bejöttek a tárgyalóterembe, amely mostanra megtelt a sajtó munkatársaival.

08.33
Zuschlag komor

Tudósítónk szerint Zuschlag arca nagyon komor volt, amikor levették róla a bilincset az ítélethirdetés előtt. Fodor Endre tanácsvezető bíró szerint Őry András vádlott nem jelent meg eddig, ügyvédje szerint hamarosan meg kell érkeznie.

08.35
Négy órára tervez a bíró

A bíró bejelentette, hogy nem tervez túlságosan hosszú ítélethirdetést: mintegy négy óra alatt végezni szeretne.

08.40
Tíz perc szünet

Tíz perc szünettel kezdődik a tárgyalás, miután Őry András vádlott nem érkezett meg. A bíró megkérte az ügyvédjét, hogy hívja fel telefonon, és kérdezze meg, mennyit késik, majd szünetet rendelt el. Zuschlag rezzenéstelen arccal, szó nélkül várt eddig. A szünet idejére kivezették a vádlottakat.

08.47
Nem találják a hiányzó vádlottat

Nem sikerült elérni telefonon Őry Andrást. Nem tudják az okát, hogy miért nem jött el, de a bíró szerint ennek ellenére nincs akadálya, hogy a bíróság kihirdesse az ítéletet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Helyszíni képekért kattintson a fotóra!

08.48
8 év hat hónap

A bíró bűnösnek mondta ki Zuschlagot több rendbeli folytatólagosan elkövetett csalásban, egyrendbeli bűnsegédként csalásban, egyrendbeli Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésében felbujtóként, kétrendbeli bűnpártolásban, tizenöt rendbeli magánokirat-hamisításban mint felbujtó. A bűnszervezetben elkövetett csalás vádját nem említette a bíró.

Az ítélet 8 év hat hónap börtön, tíz év közügyektől eltiltás. Zuschlag nem bocsátható feltételes szabadlábra, az előzetesben töltött idejét beszámítják a büntetésbe. Zuschlag arca az ítélethirdetéskor rezzenéstelen volt, nem látszott rajta felfedezhető érzelem.

08.52
Lados bűnös

Az ítélet szerint Lados István bűnös tettesként nyolc rendbeli szerzői jog megsértésében, huszonhárom rendbeli magánokirat-hamisításban és más bűncselekményekben. A büntetése két év börtön, két év közügyektől eltiltás. Az előzetesben és házi őrizetben töltött időt neki is beleszámít a büntetésébe, feltételes szabadlábra nem bocsátható.

08.53
Katus Ferenc bűnös

Bűnösnek mondta ki a bíró Katus Ferencet is. Büntetése öt év hat hónap börtön, hat év közügyektől eltiltás, beszámítják az előzetesben töltött idejét, feltételes szabadlábra ő sem bocsátható.

08.55
Őry, Krausz, Varsovszky is bűnös

Őry Andrásra négy év börtönt, négy év közügyektől eltiltást szabtak ki. Feltételes szabalábra nem bocsátható. Krausz Csaba ötödrendű vádlott büntetése három év börtön, három év közügyektől eltiltás. Feltételes szabadlábra ő sem bocsátható. Varsovszky Balázst két év négy hónap börtönre ítélték és három évre eltiltották a közügyektől.

09.01
A tizenhatodrendű vádlottat felmentették

Minden vádlottat bűnösnek találtak, kivéve Szilágyi Gabriellát, a tizenhatodrendű vádlottat, őt ugyanis felmentették.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Helyszíni képekért kattintson a fotóra!

09.05
Zuschlag vagyonát elkobozzák

Zuschlag ellen vagyonelkobzást is elrendelt a bíró. Több ingatlanát elvették.

09.14
Zuschlag keze nem remeg

Zuschlag keze tudósítónk szerint nem remeg, időnként halkan beszélget a mellette ülő vádlottal vagy nyugodt arckifejezéssel hallgatja az ítélet indoklását.

Az indoklás kezdetén a bíró összefoglalta, hogy hogyan működött a pénzgyűjtés a fantomszervezeteken keresztül. Az ügyben érintett egyesületek, ha volt is valamilyen tényleges működésük kezdetben, fantomizálódtak. Voltak olyan egyesületek is, amelyeket eleve úgy hoztak létre, hogy tudták, nem fognak tényleges tevékenységet végezni. Zuschlag politikailag elkötelezett embereket helyezett a szervezetekbe - mondta a bíró.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Helyszíni képekért kattintson a fotóra!

 

09.20
Zuschlag irányította a pénzszerző tevékenységet

Az ítélet indoklása szerint az egyesületeket ezek a Zuschlag által oda helyezett emberek - strómanok - képviselték, valamint kezelték a bankszámlájukat, amelyeken különböző tranzakciókat hajtottak végre Zuschlag János utasítására. A megszerzett pályázati támogatásokkal el kellett számolni. A pályázatok révén rendszeres jövedelemszerzésre törekedtek.

A csupán formális ellenőrzések lehetővé tették, hogy a vádlottak hosszú időn keresztül folytassák tevékenységüket - mondta a bíró az indokláskor.

A vádlottak pontos feladatmegosztás szerint vettek részt ebben a pénzszerző tevékenységben, melynek irányítója Zuschlag János volt.

09.22
A bíró szerint a vádirat nem teljes

A vádirat a bíró szerint nem teljes, számos 2000-2001-es pénzmozgással például nem foglalkozott a bíróság, és olyan pályázatokkal sem, amelyeken végül az ügyben érintett szervezetek nem nyertek, így nem tudtak pénzt szerezni. Hetvenhárom pénzmozgással foglalkoztak, ezek nagy része költségvetési pénzek megszerzéséről szólt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Helyszíni képekért kattintson a fotóra!

09.35
Zuschlag hat pályázatban volt érintett

A bíró azt sorolja, milyen pályázatok során mennyi pénzt szereztek a vádlottak, és mekkora kárt okoztak az egyes szervezeteken keresztül. Zuschlag összesen hat pályázat ügyében volt érintett a bíró szerint.

09.41
Táboroztatás, diákújság, konferencia

További vádpontokat sorol fel a bíró, ezekben is számos pályázatról van szó, Zuschlag ezekben az esetekben is érintett a bíró szerint, több más vádlottal együtt. A fiktív szervezetek többek között olyan, meg nem valósult programokra kértek és kaptak pénzt, mint diákújság szerkesztés, gyermek- és ifjúsági konferencia, horvátországi táboroztatás vagy éppen különféle képzések fiataloknak.

09.53
Leteremtette az újságírókat a bíró

Kicsit kezd magas lenni az alapzaj ott hátul, aki elvesztette az érdeklődését, nyugodtan távozzon a hátsó ajtón észrevétlenül, vagy maradjon csendben - szólt rá a bíró az egyre hangosabban sugdolózó és a teremből ki-be járkáló újságírókra. Ezután folytatta az indoklást, fiktív számlákról, űrlapokról és pályázati beszámolókról beszélt.

10.00
Unatkoznak az ügyvédek

Egyre jobban unatkoznak az ügyvédek az indoklás hallgatása közben tudósítónk szerint. Van, aki a táskájában matat vagy a tollával kattog, tördeli a kezét, az egyik ügyvéd pedig éppen sms-t ír. Az egyik vádlott a Blikket olvassa. A bíró  hamis számlákról, megbízási szerződésekről beszél.

 

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)