Nemzetközi sajtótájékoztatón értékelte válságkezelő kormányának egyéves tevékenységét Bajnai Gordon miniszterelnök. A kormányfő csütörtöki beszédében a korrupciós botrányokat nevezte kormánya legnagyobb kihívásának, és azt mondta, hiányérzete maradt az el nem fogadott pártfinanszírozási törvény miatt. A kormány eredményeinek felsorolása után azonban közölte: talán többet is elért, mint amennyit kinevezésekor elvállalt, az ország pedig megingott ugyan, de a válságkezelésnek köszönhetően nem bukott el.

10.30
A Fidesz már készül a válaszra

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője már Bajnai kormányértékelő beszéde előtt fél órával bejelentette, hogy délután 1-kor sajtótájékoztatóban reagál a miniszterelnök által elmondottakra.

11.00
Bajnai beszélni kezd

Kezdődik a kormányértékelő, Bajnai megkezdi beszédét.

11.02
"Túl vagyunk a nehezén"

Bajnai arra emlékeztetett, hogy kinevezésekor megígérte, fájdalmas lesz a kormányzása. Mára - mint fogalmazott - a legnehezebb szakaszon már túl van az ország, és ő máig úgy gondolja, hogy az egyetlen helyes úton indult el.

11.05
Bölcs belátás és fenyegető kényszer

Harag és részrehajlás nélkül kellett ezt végigcsinálni - mondta Bajnai. A pártérdekek fölé emelkedés ritkán adatik meg - mondta, de szerinte ebben az évben nem azt kellett tenni, amit az emberek hallani akartak, hanem amit a szívük mélyén tudtak, hogy meg kell tenni. "Ez egy politikai vetésforgóba kényszerített politikusnak szerinte sokszor nem adatik meg" - mondta, de ő a "bölcs belátás" és "fenyegető kényszer" miatt megtehette mindezt.

11.10
Meginogtunk, de nem buktunk el

A válságkezelés sikeres, vagy szerényebben szólva eredményes volt - jelentette ki Bajnai, aki szerint az IMF és az EU mentőövét kellett kérnünk, de "végül kiúsztunk a partra a magunk erejéből". Bajnai szerint meginogtunk, de nem buktunk el.

11.11
Magyarország példa lett

Magyarország példáját figyelik most más hasonló cipőben járó országok. Ha másra nem, erre van okunk büszkének lenni - állította a miniszterelnök.

11.15
Tíz év hibás kormányzása

A magyar gazdaság egy olyan ördögi körben van, amelybe az elmúlt 10 év hibás politizálása juttatta - állította Bajnai, aki egy prezentációban fogja bemutatni a kormány eredményeit. Először arról beszélt, hogy mi lett volna, ha a kormány nem teszi meg a válságkezelő lépéseket. Szerinte megrendült volna a bankrendszer, fenntarthatatlanná vált volna a nyugdíjrendszer, és az ország lemaradt volna a régió többi gazdaságához képest. A kormányfő szerint az egyik legérezhetőbb tényező a forint árfolyama volt.

11.17
Bajnai szerint a kormány diktált, nem az IMF

Bajnai szerint kettős feladata volt, egyszerre kellett kiigazításokat és hosszú távú szerkezeti reformokat végrehajtania. A gazdasági program szerinte az IMF-felegyeztetett, de a kormány által diktált irány volt.

11.20
Pénzügyi stabilitás és munkahelyek

Bajnai legfontosabb intézkedései között felsorolta a "Magyarországot lényegében külföldről finanszírozó" IMF-fel való új megállapodás és a pénzügyi rendszer stabilitását. A második helyen a munkahelyek megőrzését említette, a vállalkozások támogatását, a 4 napos munkahét meghirdetését célzó programokat sorolva.

11.22
"Nem állt rendelkezésre a magyar költségvetés"

Magyarországnak nem állt rendelkezésre a saját költségvetése, ezért az uniós forrásokat használtuk a gazdaság fellendítésére - mondta. Bajnai szerint felgyorsították a pályázatokat, gyorsabbá tették az EU-s pénzek lehívását.

11.25
Megnyugtató euróárfolyam

Bajnai grafikonokat mutatott a forint-euró árfolyam változásáról: a drága euró mára visszaállt egy normális szintre, amely Bajnai szerint nem csak a családoknak, de a vállalkozóknak is megnyugtató.

Forrás: MTI/Kovács Attila

11.27
"Mindenki érezte", hogy szükségesek a megszorítások

Bajnai az egyensúlyteremtő intézkedéseket sorolva a 13. havi fizetések megszüntetését, a közigazgatási létszámstopot említette, majd a közösségi közlekedés és a közszolgálati médiumok támogatásának csökkentéséről beszélt. Szerinte nem okoz gondot a vasúti szárnyvonalak bezárása. "Bár ezek a kiigazítások fájdalmasak voltak, azt hiszem, minden magyar polgár érezte, hogy szükség van rájuk" - mondta, méltatva, hogy ezekkel a lépésekkel az európai országok közül az egyik legbiztonságosabb költségvetést és a legkisebb költségvetési hiányt tudhatja magáénak az ország.

11.30
"Soha ennyi forrás"

Az egyensúlyteremtés után konkrét gazdaságélénkítő intézkedésekre is szükség volt - mondta Bajnai. Szerinte az államnak akkor kell támogatnia a vállalkozásokat, amikor baj van. Vállalkozások soha ennyi forráshoz nem jutottak, mint 2009-ben - mondta, hozzátéve, hogy ez jól van így. Méltatta az adócsökkentést, amivel több pénz marad a vállalkozásoknál. Az adószabályok átrendezésével a legálisan dolgozó munkavállalók is többet tarthatnak meg a munkabérükből - mondta.

11.33
Nem mindenki érezte az adócsökkentést

Bajnai szerint sokan nem érzékelték, hogy valóban több pénz marad náluk az adócsökkentés miatt. Ez azért van szerinte, mert sokan éves elszámolást választanak a fizetésükhöz, ezért csak jövőre, visszamenőleg kapják vissza az adóváltozások miatt nekik járó pénzt. Aki átjelentkezik havi elszámolásra, az már most is érezheti a kormány intézkedéseiből származó előnyöket -mondta.

11.37
Új bölcsődéket "indítottak el"

Ugyan rövidebb lett a gyes és a gyed maximális időtartama, de 15 ezer új óvodai és bölcsődei férőhely kialakítását indítottuk el 2012-ig, amikorra ezeknek az intézkedéseknek a hatása életbe lép - mondta. Kitért a nyugdíjrendszer átalakítására is, és azt ígérte, hogy jövőre már ismét emelkedhetnek a nyugdíjak. Azt állította, hogy a nyugdíjrendszert a következő évekre is fenntarthatóvá tették, 2040-ig.

11.39
Külgazdasági offenzíva

Külgazdasági offenzívát indított a kormány új exportpiacok felé - mondta Bajnai, majd arról beszélt, hogy a szén-dioxid kvótaértékesítéséből befolyó pénz is a gazdaságot élénkíti a panelfelújításokon keresztül.

11.42
Új rendőrök, támogatott polgárőrök

A válságkezelés mellett a belső bizalom, az emberek biztonságérzetének helyreállítása is fontos - mondta Bajnai, aki szerint a közrend érdekében azt kérték a rendőröktől, hogy határozottabban lépjenek fel az állampolgárok védelmében. Mától Miskolcon új készenléti rendőri központ állt fel, és ma lépmunkába sok "munkára éhes új rendőr is" - emlékeztetett, hozzátéve, hogy a kormány a polgárőrség támogatását is háromszorosára emelte.

11.45
A korrupció volt a legnagyobb kihívás

Az egyik legnehezebb feladata a kormánynak az volt, hogy megbirkózzon a korrupciós ügyekkel, amelyek korábban történtek, de mostanában derültek ki, és mérgezik a közbizalmat. Ezek ellen néhány rendszerszintű lépést tettek - ma már interneten nyilvánosságra kell hozni az állami cégvezetők fizetését - emlékeztetett. A 200 millió feletti közbeszerzésekhez jövőre már átláthatósági biztost, civil szakértőt kell bevonni - mondta.

11.49
Csökkentésre váró államadósság és belátható euró

A makrogazdasági mutatók jelentősen javulnak, Magyarország Európában szinte egyedüliként pozitív tartományban tartja a költségvetési egyenlegét - mutatta be grafikonokon Bajnai. Szerinte az ország államadóssága az idei év közepén tetőzik, és az év végén már visszafordul, gyorsan csökkenni fog. Ha van a mindenkori kormányban kitartás, ezzel most már belátható időn belül be lehet vezetni az eurót - mondta. (Bajnai a jelenlegi politika folytatása esetén 2014-re jósolta az euró bevezetését).

11.52
H1N1-vakcina és gáztározó

Az érdemek közé sorolta, hogy Magyarország jól védekezett a H1N1 ellen, itt az egyik legmagasabb a beoltottsági arány. Arról is beszélt, hogy tavaly befejezték Közép-Európa legnagyobb gáztározójának építését, megteremtették az energiabiztonságot.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)