Néhány százan vettek részt a budai Sportmax 1 szabadidő központban a Jobbik választási rendezvényén. A gárdisták álal biztosított eseményen résztvevők ehettek a jótékony céllal megsütött ökörből, hallhatták Vona Gábor történelmi győzelemről szóló szavait, és élvezhették a Szkítia zenekar koncertjét. Egy órakor azonban már csak a legkitartóbb poltikusok és szimpatizánsok voltak a helyszínen. Előbbiek zárt körben boroztak, utóbbiak csendben "vesszen trianon"-oztak.

17.48
"Ott parkolnak majd, ahol tudnak"

Több mint egy órával a kampánycsend vége előtt a rendezők és a sajtó képviselőinek járművei szinte már teljesen megtöltötték a Jobbik választási rendezvényének helyt adó Sportmax szabadidő központ parkolóját. Kérdésünkre, hogy a várhatóan nagy számban érkező szimpatizánsok hol fognak megállni, Szilvási Péter, a Jobbik szervezési igazgatója azt felelte, "ott parkolnak majd, ahol tudnak".

17.55
Gárdisták őrzik a Sportmax környékét

A Sportmax környékén rengeteg, sorszámozott egyenruhába öltözött gárdista vigyáz a választási éjszaka rendjére. A Magyar Gárda Biztonsági Szolgálat feliratú karszalagot viselő gárdisták minden eshetőségre felkészültek, még egészségügyi szolgálatot ellátók is vannak a soraikban. Egy, a bejáratnál őrködő, csendőr egyenruhás férfi az [origo]-nak elmondta, "az egész rendezvényt a Magyar Gárda biztosítja. Van mindenféle szakág, úgy, mint a honvédségnél. A fekete ruhások a csendőrök, az árpádsávos kendőt viselők pedig a gárdisták." A biztonságra ügyelők néhány óránként váltják egymást, pihenésként járőröznek, de valódi pihenés ma este nem lesz. "Majd holnap pihenünk" - mondta a csendőr egyenruhát viselő férfi.

18.08
Szabadtéri kivetítők és sörpadok várják a támogatókat

Jóformán még egyetlen szimpatizáns sincs a Jobbik rendezvényén, a szervezők felkészültek egy esetleges nagy rohamra. A sportcsarnok mögötti futballpályán hatalmas kivetítő, sörpadok és étel, ital várja az eseményre érkező Jobbik-szavazókat. A futballpálya perszen nem fedett, azaz, aki itt akar ünnepelni, az készüljön fel a hidegre. A pályán felállított sátor alatt ökörsült lesz a menü, burgonypürével és házi savanyúsággal, mondta el egy, az előkészületekkel foglalatoskodó néni.

18.19
Már gyülekeznek a parkolóban

Kevesen ugyan, de kisebb csoportok már kezdenek gyülekezni a parkolóban. Ők egyelőre csak halkan taglalják a radikális változás lehetőségeit.

18.21
Vona Gábor nem hozta meg a jó fogást

"Vona Gábor eddig nem hozta meg a jó fogást" - mondta az [origo] tudósítójának egy fiatalember, aki a Sportmaxszal átellenben lévő horgásztónál pecázik. "De ma nem is ez a dolga" - tette hozzá. Majd elmondta, hogy három óra alatt eddig csak egyetlen kapása volt, abból sem lett fogás. Fogalma sem volt róla, hogy a szomszédos sportcsarnokban lesz a Jobbik választási rendezvénye, pedig ő is Vona Gáborékra szavazott. Pecázás után haza megy, de elképzelhető, hogy később visszajön a rendezvényre, mondta a férfi.

18.23
Virágokból font nemzeti színű bokréták az asztalon

A rendezvény helyszínéül szolgáló teremben elkülönítve áll a nyilatkozó pódium, amit piros rózsából és fehér margarétából font nemzeti színű bokréták díszítenek. Itt fognak nyilatkozni a Jobbik vezetői.

18.27
Kézilabda mérkőzés a kivetítőn

A szimpatizánsok csak 19 óra után mehetnek be a rendezvény helyszínére, addig csak a párt tagjai, a hivatalos személyek és az újságírók léphetnek be a csarnokba. Közülük néhányan a kivetítőn nézik a Győri Audi ETO-Oltchim Valcea nőikézilabda Bajnokok Ligája mérkőzést. A tudósítás pillanatában 22-21-re vezetett a román csapat.

18.32
Ökörcsontváz a bejáratnál

Lecsupaszított ökörcsontváz árulkodik róla, hogy lesz mit enni a rendezvényen. A büfében azonban felvilágosították az [origo] tudósítóit, hogy az ökröt, amiből hozzávetőlegesen 400 adagot lehet majd kimérni, a szervezők rendelték meg, és csak azok kaphatnak belőle, akiknek lesz erre szolgáló jegyük. Hogy jegyet ki kaphat, azt nem tudták megmondani. A büfében egyébként 300 forint egy szendvics, és 340 forint az üdítő.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Még több képért kattintson a fotóra.

18.40
Sajtótájékoztató negyed nyolckor

A Jobbik 19.15-kor és 22 óra után tart sajtótájékozatót, utóbbin fog beszélni Vona Gábor pártelnök. Időközben megérkeztek a párt vezető tisztségviselői, így Szegedi Csanád, Balczó Zoltán, Pörzse Sándor és Szabó Gábor pártigazgató is.

18.45
Vége a kézilabda-mérkőzésnek

25-25 lett a Győr-Valcea meccs vége, a sportolókat pedig a Jobbik plakátja váltotta fel a kivetítőn, rajta a jól ismert Radikális változást! felhívással, valamint Vona Gábor, Morvai Krisztina, Balczó Zoltán és Pörzse Sándor alakjával.

18.52
Áramszünet!

Elment az áram, sötétségbe borult a Sportmax. Senki nem tudja, hogy mi fog történni, csak az újságírók optimisták, mondván, a kamerák még így is bírni fogják egy darabig.

18.55
Nemzetközi érdeklődés

Tudósítóink osztrák újságírókkal találkoztak a helyszínen.

18.58
Senki nem tud semmit, de megint van áram a Jobbiknál

Pősze Lajos, a Jobbik szakmapolitikai igazgatója elmondta, hogy néhány perccel az urnazárás előtt semmilyen információjuk nincs a választások eredményéről. Azt is mondta, elképzelhetőnek tartják, hogy minden csúszni fog az átszavazási hercehurcák miatt. Várkonyi Zsolt, Vona Gábor elnöki kampányfőnöke ehhez hozzátette az [origo] tudósítójának, hogy a szavazókörökből nem lehet kitelefonálni, így nem tudják megbecsülni a választási eredményeket. Az átszavazások körüli problémákról pedig azt mondta, hogy volt ennek pozitív oldala is, mert az elmúlt voksolások alkalmával többször is felmerült, hogy az átszavazók segítségével próbálták manipulálni az eredményeket. Most azonban sorsolással választották ki, hogy az átszavazók hol adhatják le voksaikat.

19.02
Ez az este a politikáé és nem a szakmáé

Pősze Lajos elmondta, ma estére nincsenek meghatározott szerepek kiosztva a párton belül, csak az az egy biztos, hogy Vona Gábor pártelnök fog majd beszédet mondani, miután az eredmények ismeretében megtartották a politikai értékelést. "Ez az este a politikáról szól, nem pedig a szakmáról" - mondta a szakmapolitikai igazgató, ezzel magyarázva, hogy neki ma nem lesz különösebb szerepe.

19.05
Megint nincs áram

Megint elment az áram a Sportmaxban. Időközben viszont megkezdték a szimpatizánsok beengedését. Több kapun, kényelmesen lehet bejutni a sportcsarnokba, igaz, nincsenek túl sokan, talán néhány tucatnyian lehetnek a helyszínen. Két fő téma van: az ismétlődő áramszünetek, és az átszavazók okozta káosz.

19.16
Csekély érdeklődés a Jobbik rendezvényén - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Csekély érdeklődés mellett indult a Jobbik rendezvénye. További képekért kattintson a fotóra.

19.22
"Aki nincs velünk, az hazaáruló!"

A közönség sorai között megjelentek az egykori Kossuth téri tüntetők is, akik meglehetősen trágár szavak kiséretében adtak hangot az ország sorsa fölött érzett aggodalmuknak. "Aki nincs velünk, az hazaáruló!" - mondták az [origo] tudósítójának. A magukat Kossuth térieknek vallók között feltűnt a tüntetés egykori vezetője, Gonda László is, aki nyugalomra intette őket.

19.28
Megint van áram a Jobbiknál

Megint van áram a Sportmaxban, de továbbra is lassan gyülekeznek a Jobbik szimpatizánsai, egyelőre a lelátó legfeljebb 20 százalékát foglalják el. A küzdőtéren még ennyien sincsenek, viszont ott van a teremben látható egyetlen magyar zászló, amit egy férfi lenget. Szilvási Péter szervezési igazgató a meghosszabított kampánycsend részleteit igyekszik megtudni.

19.35
Szegedi Csanád: több mint száz választási visszaélésről kapott hírt a Jobbik

A Jobbik jogsegélyszolgálata több mint száz, törvénytelen mozgósításról szóló bejelentést kapott a választások első fordulója alatt - mondta Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke. Szegedi szerint a "fideszes és szocialista adatlisták alapján törvényen kívüli mozgósítás is szóba jöhet", több megye között például buszokkal "hordtak át cigány szavazókat", Ibrányban pedig fizikai atrocitás érte a Jobbik egyik megfigyelőjét.

(MTI)

19.41
Később tart sajtótájékoztatót a Jobbik

A meghosszabbított kampánycsend miatt később lesz a Jobbik első nagyobb sajtótájékoztatója, mondta Szabó Gábor pártigazgató. A sajtótájékoztató 15 perccel azt követően lesz, hogy az OVB hivatalosan is bejelenti a kampánycsend végét. Azon a sajtótájékoztatón majd Szabó Gábor és Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke mond beszédet.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)